Στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται με εκτενές δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine, φιλοξενώντας συνέντευξη του επικεφα...
Στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται με εκτενές δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine, φιλοξενώντας συνέντευξη του επικεφαλής της Eurobank και προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκου Καραμούζη, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν είναι παρά μία σταγόνα στον ωκεανό, αλλά η τάση αλλάζει. Οι πελάτες ανακτούν ξανά ένα μέρος της εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες» αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Οι Ελληνικές Τράπεζες αγωνίζονται για την ανάκτηση εμπιστοσύνης».
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank αναφέρει ότι από τον Μάϊο επέστρεψαν και αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 1,8 δισ.
«Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι μακρύς. Οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης χρέους και του επακόλουθου φόβου για έξοδο από το ευρώ έχασαν περίπου 85 δισ. ευρώ σε καταθέσεις την περίοδο 2010-2016. Σήμερα οι καταθέσεις ανέρχονται σε 125 δισ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, και το κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2012 κλονίστηκαν επίσης οι τράπεζες της χώρας και έχασαν το 40% των καταθέσεων», αναφέρει η εφημερίδα.
Ωστόσο ο κ. Καραμούζης είναι πεπεισμένος. Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της εμφανίζεται αυξημένη.
«Επενδύουν κυρίως στον τουρισμό, στη Φαρμακοβιομηχανία, στα logistics και στις μεταφορές, στις υποδομές, ή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισημαίνει.
«Πρέπει να το γνωρίζει ως Πρόεδρος της Eurobank, γιατί ένας σημαντικός μέτοχος (της) είναι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον Τύπο, εξαιτίας της προτίμησης που δείχνει για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κρίση, ως ο έμπορος του σκράπ», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Η αξιοπιστία ωστόσο της Ελλάδος βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο junk. Στον αντίποδα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, μιας άλλης χώρας που αντιμετώπισε επίσης κρίση. Παρόλα αυτά η Ελλάδα κατάφερε στα μέσα Ιουλίου να προχωρήσει σε έκδοση 5ετούς ομολόγου για το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Η ζήτηση ήταν διπλή. Ήταν η πρώτη τοποθέτηση από το 2014.
Εν τω μεταξύ υπάρχουν εκτιμήσεις για περαιτέρω εκδόσεις με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 και μέχρι τότε ο Πρωθυπουργός της χώρας, και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει επιτύχει την απεξάρτηση της χώρας από τους δανειστές (Eurogroup, IMF). Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στη συνάντησή τους την προηγούμενη Παρασκευή διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου. Η ΕΕ μάλιστα πρότεινε να απαλλάξει τη χώρα από την διαδικασία που υπάρχει για τις υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό πρότεινε ο Ντάισελμπλουμ ως ένδειξη της προόδου της χώρας. Πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στην ομιλία του με φόντο τη φωτισμένη ακρόπολη αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής ένωσης ώστε να ξαναβρεί το δημοκρατικό της βήμα» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δηλώνει ότι «η εξέλιξη στην Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, για πρώτη φορά φέτος, μετά από 10 χρόνια η Ελλάδα θα εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά περίπου 1,5%. Τα χρόνια της κρίσης χάθηκε το ¼ του ΑΕΠ. Η ανεργία έφτασε στο 27% και έπεσε στο 21,7.
Για τον κ. Καραμούζη σημαντικό για την ανάκαμψη είναι ότι έπαψε να υπάρχει ο φόβος εξόδου από το ευρώ. "Ο πολιτικός κίνδυνος για Grexit είναι σημαντικά μικρότερος. Η παρούσα κυβέρνηση εργάζεται ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Και το κόμμα της αντιπολίτευσης που προηγείται τώρα στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, επιθυμεί να επιφέρει ακόμη περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και να εντείνει το ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων", αναφέρει το δημοσίευμα.
Το κοινό νόμισμα είναι για την ελληνική οικονομία άγκυρα σταθερότητας και σίγουρα ως μέλη του ευρώ είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, λέει κατηγορηματικά ο κ. Καραμούζης.
Για τον ίδιο, το θέμα είναι να πειστούν ξανά οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές. Οι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται και στις επενδύσεις, οι οποίες από το 2007 έως το 2016 έπεσαν από το 22 στο 8% του ΑΕΠ. Το ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ είναι κρίσιμο και για τις επενδύσεις, δηλώνει ο κ. Καραμούζης, υπογραμμίζοντας:
«Η γραφειοκρατία, οι ψηλοί φόροι, το αβέβαιο φορολογικό περιβάλλον, ή οι αδυναμίες και αναποτελεσματικότητες της δημόσιας διοίκησης είναι προς το παρόν οι αποτρεπτικοί παράγοντες- εμπόδια για τους νέους επενδυτές».
Ακόμη και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις επενδύσεις. Το να δρομολογηθούν επενδύσεις είναι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου.
Στο πλαίσιο της γενικότερης ανάκαμψης βελτιώθηκε επίσης η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια καταγράφουν κερδοφορία, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕΤ. "Πριν από δύο χρόνια όταν ο κ. Τσίπρας αντιδικούσε με τους δανειστές τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν έτοιμα να λυγίσουν. Οι μεγάλες τράπεζες της χώρας ΕΤΕ, ΑLPHA, Πειραιώς, EUROBANK εξαρτιόνταν από τη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος" αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δηλώνει ότι «η ρευστότητα έχει βελτιωθεί, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα έχει περιοριστεί στα 32 δισ. ευρώ», ενώ πριν από 2 χρόνια ήταν 87 δισ. ευρώ.
«Ο ίδιος αναφέρεται περαιτέρω στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, που έχουν από τους μεγαλύτερους δείκτες κεφαλαίων στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα με την ποιότητα των κεφαλαίων. Με βάση όσα αναφέρει η Moodys το μισό από τα κεφάλαια αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο, δηλαδή από υπόσχεση πληρωμής εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου σε περίπτωση κεφαλαιακής απώλειας. Ο κ, Καραμούζης τονίζει ότι το ζήτημα αυτό δεν αμφισβητείται πλέον, καθώς και σε άλλες χώρες π.χ. Ιταλία ο αναβαλλόμενος φόρος αντιμετωπίζεται ως κεφάλαιο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ σε σύνολο χρηματοδοτήσεων 195 δισ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι του Ευρωπαίου επόπτη (SSM) να μειώσουν τα επόμενα τρία χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ»., επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Τα βασικά μέτρα είναι ρυθμίσεις, διαγραφές, πωλήσεις, συμβάσεις διαχείρισης δανείων και ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, λέει ο Καραμούζης.
«Κατά την εκτίμησή του το νέο νομοθετικό πλαίσιο παρέχει μεγάλη ευχέρεια στη διαχείριση του θέματος αυτού. Προς το παρόν η ζήτηση πιστώσεων στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη, δείγμα της μακράς περιόδου ύφεσης και της αδύναμης ανάκαμψης της οικονομίας», καταλήγει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση