Στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την Πέμπτη από τη Βουλή, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθό...
"Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν είναι απαραίτητη αυτή η παρέμβαση. Εάν καλύπτει μία πραγματική κοινωνική και υγειονομική ανάγκη και εάν οι νέες δομές τις οποίες θέλουμε να αναπτύξουμε, οι τοπικές μονάδες υγείας που είναι στην ουσία αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των σημερινών κέντρων υγείας όπως θα λέγονται από εδώ και πέρα και τα ΠΕΔΥ, εάν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας που θα πλαισιώνουν αυτές τις νέες δομές θα βοηθήσει σε έναν αναπροσανατολισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την περίθαλψη, τη στενή προσέγγιση της υγείας ως υπηρεσίες περίθαλψης που παρέχονται στο νοσοκομείο. Η προσπάθεια είναι να αλλάξουμε το κέντρο βάρους και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη σχολική υγιεινή, στην υγιεινή στους χώρους εργασίας. Είναι μία άλλη προσέγγιση, είναι μία άλλη φιλοσοφία" είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:
"Από κάποια κομμάτια της αντιπολίτευσης ασκείται κριτική και περί αυτού. Δηλαδή, η άποψη είναι ότι αυτές οι δομές είναι αχρείαστες, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, είναι μία αγκύλωση ιδεολογική της κυβέρνησης που θέλει να δημιουργεί κρατικίστικες δομές και ότι θέλουμε να προσλάβουμε και ένα κομματικό στρατό 3.000 ανθρώπων. Εμείς λέμε ότι είναι κάτι το οποίο χρειάζεται. Είναι ένα έλλειμμα του συστήματος υγείας, ποτέ στην ουσία το Εθνικό Σύστημα Υγείας που προβλέφθηκε από τον νόμο 1397 του 83 δεν αναπτύχθηκε σε αυτό το πεδίο, στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας, παρά μόνο στην ύπαιθρο με τα κέντρα υγείας της υπαίθρου. Αυτό το κενό ερχόμαστε εν μέσω κρίσης διασφαλίζοντας περίπου για την πρώτη τετραετία του προγράμματος αυτού εγγυημένους πόρους από την ΕΕ".
Ερωτηθείς πώς γίνεται χρήματα του ΕΣΠΑ να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων θέσεων ο κ. Ξανθός απάντησε μεταξύ άλλων "αυτό γινόταν διαχρονικά, με χρήματα του ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτηθεί σημαντικές κοινωνικές δομές σε όλη τη χώρα στο παρελθόν...Οφείλει μετά η Πολιτεία στο βαθμό που αναγνωρίζει την κοινωνική ωφελιμότητα και ανταποδοτικότητα αυτών των πόρων και αυτών των δομών να τις υποστηρίξει στη συνέχεια με εθνικούς πόρους και να διασφαλίσει τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους... Για πρώτη φορά, ψηφίζεται ένας νόμος για την Πρωτοβάθμια φροντίδα και ταυτόχρονα την ίδια μέρα που ψηφίζεται βγαίνει και η προκήρυξη για την κάλυψη των νέων θέσεων και των νέων δομών που θα αναπτυχθούν".
Ακούστε το ηχητικό:
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση