ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ Πρώτος σου έγραψα πως η χαρισματική Χριστίνα Αλεξανιάν βάζει ένα από τα πιο δύ...
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ
Πρώτος σου έγραψα πως η χαρισματική Χριστίνα Αλεξανιάν βάζει ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά «στοιχήματα» της καριέρας της, αφού ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει τα δυνατά «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» και πρώτος τώρα “ανεβάζω” πόζες απ’ την υποσχόμενη δουλειά που τράβηξε ο Δημήτρης Καλογέρης.
1915. Γενοκτονία των Αρμενίων. Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, ζώντας πια στην Ελλάδα, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Η μάνα-μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές. Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια. Και ύστερα βιώνουν τις συνέπειες της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη... Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά. Ο πόλεμος και η προσφυγιά καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ. Με τον φόβο και τον θάνατο... Με τα γέλια και τις χαρές... Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της. «Έκανα κρυφά-κρυφά τον σταυρό μου. “Παναγιά μου, σε τι φταίξαμε; Σώσον Κύριε τον λαό σου”, έλεγα από μέσα μου.
Όσοι ήμασταν στις άμαξες, νιώθαμε άσχημα γι’ αυτούς που περπατούσαν, γιατί δεν αντέχανε απ’ τις καμιτσιές κι έπεφταν στα χαντάκια. Αν ήταν δυνατόν να αναφτούν καντήλια για όσους πέθαναν στο δρόμο, θα είχε φωτίσει η νύχτα και θα ’χε γίνει μέρα». Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν. Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία. Η Ανζέλ Κουρτιάν, θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της... Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Όπως τα έζησε η ίδια... Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της.
Τη θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου και την σκηνοθεσία έκανε η ίδια η Χριστίνα Αλεξανιάν, η οποία ερμηνεύει τον μονόλογο με τον σημαντικό Haig Yazdjian στο πλευρό της (φωνή και ούτι). Τον σχεδιασμό του φωτισμού έκανε ο Κωστής Γκίκας και τα κοστούμια έφτιαξε με μεράκι η Μυρτω Καραπιπέρη. Παραγωγή Πολιτιστικός Οργανισμός Νέας Σμύρνης. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στο Άλσος Νέας Σμύρνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση