GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του Παπουτσή ζητά η κυβέρνηση...

Την παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή από την Παγκόσμια Τράπεζα ζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με   πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Σ...

Την παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή από την Παγκόσμια Τράπεζα ζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με  πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, εξαιτίας της αρνητικής στάσης του πρώην κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ από τον διεθνή οργανισμό.

Ο ίδιος όμως αρνείται εδώ και έξι μήνες να αποχωρήσει από την υψηλόμισθη θέση του και φέρεται να υποστηρίζει πως η σύμβαση που έχει είναι με την Παγκόσμια Τράπεζα και μάλιστα αορίστου χρόνου.

Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει δεμένα τα χέρια της, καθώς το 2013 ο Χρ. Παπουτσής είχε διοριστεί από τον Ευάγγ. Βενιζέλο με έναν όρο: να μην μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να τον ανακαλέσει.

Η είδηση για το αίτημα της χώρας μας για δάνειο είχε διαρρεύσει το βράδυ του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2017. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να ζητήσει το συγκεκριμένο ποσό για τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου τριετούς αναπτυξιακού προγράμματος δημιουργίας 150.000 θέσεων εργασίας ετησίως.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις εξ αριστερών και εκ δεξιών του ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε γνωστό, φέρεται ότι έχει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η πρόταση ήρθε πριν λίγους μήνες από την ελληνική πλευρά.

Πλούσιο παρασκήνιο


Η υπόθεση της σιωπηλής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και Χρ. Παπουτσή έχει πλούσιο παρασκήνιο το οποίο ξεκινά τον περασμένο Νοέμβριο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τότε στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, και του εκπροσώπου της χώρας μας στον παγκόσμιο οργανισμό.

Ο κ. Παπαδημητρίου συναντά μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες διεθνώς, τον Τζιμ Κιμ, τον οποίο γνωρίζει χρόνια, και τον αντιπρόεδρο Σίριλ Μούλερ. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής παρευρίσκεται και ο Χρ. Παπουτσής.

Ο Ελληνας υπουργός θέτει για πρώτη φορά το θέμα ενός δανείου της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ελλάδα για ένα στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης, με συμμετοχή στη χρηματοδότηση και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πριν από την πρώτη συνάντηση είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδημητρίου - Παπουτσή. Σε αυτήν ο Παπαδημητρίου είχε ενημερώσει τον Παπουτσή για τις προθέσεις του σχετικά με το αίτημα για ένα τέτοιο δάνειο. Ο Παπουτσής εμφανιζόταν τότε εντελώς αποθαρρυντικός. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ομως όταν ο Παπαδημητρίου έθεσε το αίτημα προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως και σε άλλους παράγοντες, προς έκπληξή του διαπίστωσε ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ακολούθησαν νέες συναντήσεις του Δ. Παπαδημητρίου στην Αθήνα με άλλους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, χωρίς καμία συνεισφορά του Χρ. Παπουτσή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα ενός δανείου προς την Ελλάδα», δήλωσε στις 3 Απριλίου η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Οι πρώτες δυσκολίες

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ επιβεβαίωσε επίσης τον σκοπό του δανείου. Λίγες μέρες αργότερα υπήρξαν φήμες, που δεν επιβεβαίωσε η ελληνική κυβέρνηση, πως το δάνειο θα αφορούσε κατάρτιση ανέργων και όχι θέσεις εργασίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαμηνύει στα μέσα Απριλίου πως δεν μπορεί να μπει στην κουβέντα για το δάνειο πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές.

Οι διαπραγματεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα συνεχίζονται μέχρι σήμερα και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη συνεισφορά του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση. Οι χρηματοδοτικοί όροι του δανείου, το οποίο αναμένεται να δοθεί από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης IBRD, τον χρηματοδοτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραμένουν άγνωστοι ακόμα.

Ο διορισμός Παπουτσή είχε προκαλέσει πικρόχολα σχόλια από συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ και σφοδρές αντιδράσεις στη Ν.Δ. και σε πολλά ΜΜΕ, λόγω κυρίως του υψηλού μισθού του (πάνω από 10.000 ευρώ).

Ο παλιός πρόεδρος της ΕΦΕΕ, πρώην υπουργός και επί δεκαετίες μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, θεωρείτο από τους επικριτές του ιδιαίτερα ευνοημένος, καθώς από το 1984 μέχρι και το 1999 απολάμβανε τα προνόμια του ευρωβουλευτή (1984-1995) και του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (1995-1999).

Υστερα από την τοποθέτησή του στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Χρήστος Παπουτσής δεν έχει ασχοληθεί με τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά.

*Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον Χρ.Παπουτσή, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Επισήμανε πάντως με νόημα ότι είναι σύμβουλος της τράπεζας και όχι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

1 σχόλιο

  1. ... ποιός γμεί τον Παπουτσή!

    Είτανε Τσογλάνι από τα παλιά και παρέμεινε! Τσιγγαριλίκι και νταηλίκι!

    Πήγεναι στην Γερμανία τέλη 80 και το 90 ως ξυπόλυτος λιγούρης!

    Έκανε η Μύγα κώλο και έχεσε όλο τον κόσμο! Αυτός Είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *