Μουσουλμάνοι αντάρτες Ροχίνγκια στη Μιανμάρ εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον 30 αστυνομικών φυλακίων και μιας στρατιωτικής βάσης...
Μουσουλμάνοι αντάρτες Ροχίνγκια στη Μιανμάρ εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον 30 αστυνομικών φυλακίων και μιας στρατιωτικής βάσης στην Πολιτεία Ραχίν χθες Παρασκευή, με τουλάχιστον 59 αντάρτες και 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
Οι συγκρούσεις, που σε πολλές περιοχές συνεχίζονται ακόμη, αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση στην κρίση που σοβεί στη βορειοδυτική αυτή Πολιτεία της Μιανμάρ από τον Οκτώβριο, όταν παρόμοιες επιθέσεις προκάλεσαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια. Περίπου 87.000 μέλη της μειονότητας αυτής αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές, ενώ πάρα πολλές ήταν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με φόνους, βιασμούς και πυρπολήσεις σπιτιών των Ροχίνγκια.
Ο Απελευθερωτικός Στρατός Αρακάν των Ροχίνγκια (ARSA), μια οργάνωση που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Χαρακά αλ Γιακίν και η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις του Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλες.
Η μεταχείριση των περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.
Τώρα, σύμφωνα με τους παρατηρητές, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ένα ισχυρό κύμα αντίστασης που αυξάνεται συνεχώς. Οι παρατηρητές ανησυχούν ότι οι επιθέσεις αυτές, που είναι πιο ευρείες και καλύτερα οργανωμένες από αυτές του Οκτωβρίου, ίσως προκαλέσουν μια ακόμη πιο σκληρή αντίδραση του στρατού αλλά και συγκρούσεις μεταξύ των μουσουλμάνων και των βουδιστών.
Οι Ροχίνγκια δεν έχουν υπηκοότητα και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία και την αγορά εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση