Με αφορμή τα σχέδια που καταστρώνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επανέλθει η Ελλάδα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ώστε να μπορεί ν...
Όπως σημειώνει η ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Badische Zeitung, «μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο της ερχόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα πρέπει να στέκεται ξανά στα δικά της πόδια. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) της υπερχρεωμένης χώρας θέλει τώρα να τεστάρει αν οι επενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Αθήνα. Η Κομισιόν προσφέρει στήριξη. Συνέστησε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας μετά από οκτώ χρόνια»
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να επιστρέψει στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια συγκριτικά με αυτά που είχε πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει η Badische Zeitung.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «υπό συζήτηση βρίσκεται ένα πενταετές ομόλογο ύψους δύο δισ. ευρώ» και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα καλείτο να δανειστεί με επιτόκια 4% έως 5%, δηλαδή αισθητά υψηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια των προγραμμάτων δανεισμού. Ωστόσο, «το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές», υπογραμμίζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Παρατηρητές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα ήδη εντός του τρέχοντος μήνα. Ωστόσο θεσμικοί επενδυτές προειδοποιούν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει βεβιασμένες κινήσεις». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, προτείνεται ένα είδος «διαφημιστικής περιοδείας» προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν εν δυνάμει επενδυτές. «Αυτό καθιστά πιθανότερη μια έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο, μιας και η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να αναχρηματοδοτηθεί φθηνότερα».
Όπως επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής, «το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει την αγορά με μια έκδοση ομολόγου -εάν θα είναι κιόλας τον Ιούλιο ή μόλις το φθινόπωρο- εξαρτάται και από την εξέλιξη των αποδόσεων. Εν τέλει είναι και πολιτικό ζήτημα. Το 2014 η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε ανήλθε σε 4,95%. Ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή».
Πηγή: DW
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση