GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε επιφυλακή για μεγάλο μετασεισμό στην Κω - Τι λένε οι σεισμολόγοι για τις επόμενες ώρες - ΒΙΝΤΕΟ

Ισχυροί μετασεισμοί αναμένονται στην Κω μετά τα 6,6 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τους σεισμολόγου...


Ισχυροί μετασεισμοί αναμένονται στην Κω μετά τα 6,6 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

«Το ενδεχόμενο να έχουμε μεγαλύτερο μετασεισμούς απ’ ότι είχαμε τις πρώτες 15 ώρες είναι ανοιχτό» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τα φονικά Ρίχτερ στην Κω.

«Οι μετασεισμοί που έχουν γίνει είναι πολλοί. Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι δεν έχουμε μεγάλα μεγέθη διότι το 6,6 που είναι ο κύριος σεισμός επιτρέπει να υποθέσουμε ότι μπορούμε να μετασεισμούς με μέγεθος 5, 5,5 και ακόμη μεγαλύτερο. Αυτοί οι ισχυροί μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως συνήθως οι ισχυροί μετασεισμοί γίνονται το πρώτο δεκαήμερο. Όπως σημείωσε επίσης, αν ήταν μεγαλύτερος ο σεισμός θα είχαμε μεγαλύτερο τσουνάμι.

Μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, ο Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως ο σεισμός στην Κω ήταν ο κύριος, ενώ εξέφρασε τον φόβο του για ισχυρούς μετασεισμούς.

«Το μέγεθος των 6,4 ρίχτερ μπορεί να μας δώσει εν δυνάμει και μετασεισμό 6,1-6,2. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι τόσο πιθανό, αλλά μπορεί να μας δώσει και άλλα πεντάρια», τόνισε.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος στο ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος αυτών των μετασεισμών εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι της τάξης των 4,5 ή και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γι' αυτό τόνισε ότι «καθώς ένας μετασεισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος, θεωρείται αδιανόητη η κατοίκηση σπιτιών ή κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέγεθος του σεισμού της Κω, όπως εκτιμάται από το σύνολο μετρήσεων των σεισμογράφων, υπολογίζεται στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού.

Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε και θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλων γειτονικών ρηγμάτων, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι πάντα είναι υπαρκτή μία τέτοια πιθανότητα, αλλά δεν μπορεί ούτε να προσδιοριστεί, ούτε να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο. Επισήμανε, εξάλλου, ότι το ρήγμα της Αλικαρνασσού έχει διάφορες προεκτάσεις, τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά.

«Μόνο ως πιθανότητα μπορεί να ληφθεί υπόψη, στη διάρκεια της μετασεισμικής ακολουθίας, κάτι όμως που έχει επιστημονικό ενδιαφέρον και όχι πρακτικό», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *