Evaggelos Venizelos Ο εσπερινός της Μεταπολίτευσης Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε αύριο την επέτειο της Μεταπολίτευσης. Την παραμον...
Evaggelos Venizelos
Ο εσπερινός της Μεταπολίτευσης
Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε αύριο την επέτειο της Μεταπολίτευσης. Την παραμονή της γιορτής τελείται όμως ο εσπερινός. Ο εσπερινός της Μεταπολίτευσης συγκροτείται λοιπόν:
Από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το πώς μια ομάδα επικίνδυνων τυχοδιωκτών έπαιξε στα ζάρια την τύχη της χώρας, φλερτάροντας με την καταστροφή, όχι μόνο της οικονομίας αλλά και του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Από την οργανωμένη επιχείρηση απαξίωσης της Δικαιοσύνης και εκφοβισμού των λειτουργών της που καταγγέλλει με αγωνία και σθένος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνοντας ότι παραπέμπουν εν δυνάμει στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και την Πολωνία.
Από την απειλούμενη κατάλυση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος μέσω της δημοψηφισματικής καταστρατήγησης της αναθεωρητικής διαδικασίας.
Από την υπονόμευση του μέλλοντος της χώρας μέσω της επιστροφής στο μοντέλο του πανεπιστημίου των κομματικών ομάδων.
Ο χαμένος παράδεισος της «εναλλακτικής λύσης» που θα οδηγούσε την Ελλάδα έξω από το ευρώ και την Ευρώπη και θα της άνοιγε μια τρύπα στο χρόνο για να ζήσει αναδρομικά και με τους χειρότερους όρους την εμπειρία του υπαρκτού σοσιαλισμού, της απομόνωσης, της υπανάπτυξης και του ακραίου αυταρχισμού, εξακολουθεί να ενοχοποιεί το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο σύνολό του.
Η «ρεαλιστική στροφή» στην οικονομική πολιτική είναι και θα είναι πάντα ρηχή, ημιτελής και επίπλαστη. Όσο πιο σκληρά είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που η δική τους πολιτική κατέστησε αναγκαία, όσο θα διαψεύδονται τα αλλεπάλληλα σενάρια για ένα success story σε σχέση με το χρέος, σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, σε σχέση με την έξοδο στις αγορές κοκ, τόσο θα αναζητείται, με πείσμα και μίσος, ένα «ριζοσπαστικό», «αντιμνημονιακό», δηλαδή εθνικολαϊκιστικό υποκατάστατο: η κατασκευή εσωτερικών εχθρών, ο διχασμός, η αμφισβήτηση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών.
Το κεκτημένο όμως της μεταπολίτευσης, παρά τα κενά, τις αντιφάσεις, τις υπαναχωρήσεις, αποδίδεται συνοπτικά με δυο λέξεις: Ευρώπη και Δημοκρατία. Η οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2007, παρά τις διαρθρωτικές της αδυναμίες, επιτεύχθηκε υπό συνθήκες Ευρώπης και Δημοκρατίας. Προοπτική ανάκτησης του εδάφους που χάθηκε όταν η κρίση έγινε ορατή και άρχισε η αγωνιώδης προσπάθεια τιθάσευσής της το 2010 (που υπονομεύθηκε δραματικά λόγω της δευτερογενούς κρίσης μέσα στη κρίση που προκλήθηκε μετά τον Ιανουάριο του 2015), υπάρχει και πάλι μόνο υπό συνθήκες Ευρώπης και Δημοκρατίας.
Η επίθεση κατά των Θεσμών, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, ο ευτελισμός και η υπονόμευσή τους, δεν αντισταθμίζει τον «ρεαλιστικό συμβιβασμό» στο πεδίο της οικονομίας. Υπονομεύει και αμφισβητεί τα πάντα. Το μέλλον της Πατρίδας.
Σε ένα τέτοιο εσπερινό της μεταπολίτευσης το κρίσιμο είναι να κτυπήσει η καμπάνα της εθνικής δημοκρατικής εγρήγορσης. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αφελή όνειρα ούτε για ουδέτερους υπνοβάτες.
Και όμως υπάρχει λύση, να αφήσει απλήρωτους το ΚΡΑΤΟΣ για 15 μήνες ΟΛΟΥΣ τους δικαστές,και αν τολμήσουν να απεργήσουν ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ χωρίς ΝΑ μπορούν να διεκδικήσουν ΤΊΠΟΤΑ και χωρίς πολλά πολλά νομικά τερτίπια βάση των αποφάσεων που βγάζουν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιοι νομίζουν ότι τους ανήκει η χώρα και κάνουν αυτά που κάνουν διοτι δεν υπάρχει μια δυναμική στον λαό να τους κόβει τον ΚΏΛΟ ..Ασχολούνται με βλακείες το τι είπε το 2015 ο Βαρουφακης τι ΘΑ έκανε ο Τσίπρας [που σήμερα τον κατηγορεί ο Αδωνις ως καλό μαθητή της τρόικας!!!!!!].. Είναι ΤΌΣΟ ηλίθιοι αυτοί που είναι μέσα στην βουλή ,βουλευτές και οι συνεργάτες τους, που απορώ τι στο καλό καθόμαστε στην Ελλάδα και κάνουμε!!!
Μέτρησα 180 επαγγέλματα που θα ξεκινούσαν αμέσως να προσφέρουν εργασία από τα εκατομμύρια αυθαίρετα και ασφαλιστικά έσοδα .. ΆΛΛΑ το ΣτΕ φρενάρει τα ΠΆΝΤΑ νομίζουν ότι έτσι θα φέρουν τον Μητσοτάκη !!! ΑΥΤΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ
Διάβαζα έναν νόμο για τα αυθαίρετα το ν.4178 και τρελάθηκα, αυτός ο νόμος έχει καταλυτική ημερομηνία για ανέγερση αυθαίρετου το 2011 ΣΩΣΤΆ ..ΕΕΕ σε δυο κόλλες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την οικοδομή στην χώρα..
Αν υπάρχει συμβόλαιο, η δικαστική απόφαση κατοχής γης προχωράς ΑΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΔΑΣΙΚΉ ΈΚΤΑΣΗ, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΧΏΡΟ, ΣΕ ΠΑΡΆΛΙΑ, ΡΈΜΑ Η ΠΟΤΑΜΌ,Η ΔΗΜΌΣΙΟ ΧΩΡΟΣ .. και αφού βάλεις τα ένσημα ΒΆΣΗ μέτρησης , να έχεις πλήρωση η θα πληρώσεις το ανάλογο ΦΠΑ στα υλικά , τον ΕΝΦΙΑ, και μια στατική μελέτη μην σκοτωθείς κανείς αν κάνει κανένα σεισμό...
Αν είναι μισοτελειωμένη η οικοδομή να έχεις περιθώριο να την τελείωσης σε ΠΈΝΤΕ ΧΡΟΝΙΆ και μετά να μπουν κλιμακωτά πρόστιμα ΑΝΤΊ αυτού το ΠΆΝΕ από παράταση σε παράταση και με εξοντωτικά πρόστιμα γιατί στην Ελλάδα καυλώνει εύκολα το ΣτΕ , η κυβέρνηση γράφει νόμους και τους σβήνει το ΣτΕ...ΚΑΙ η Ελλάδα παραμένει ΈΝΑ ΚΟΥΦΆΡΙ...
Οι δικαστές μας δεν είναι απλοί ΔΕΞΙΟΊ είναι ΚΆΡΑΔΕΞΙΟΊ και η κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία πέρα από το Μαξίμου.. Η δημόσια διοίκηση όσο και να κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι φτιάχνει κομματικό στρατό άραγε ΠΩΣ με ποιους με τους φουκαράδες συμβασιούχους;;; ΜΑ ΌΛΟΙ ΟΙ ΜΌΝΙΜΟΙ ΆΝΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΧΕΔΌΝ ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΣΟΚΟΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και είναι ευθύνη αυτής της αδύναμης κυβέρνησης ΠΟΥ δεν τολμά να ψάξει τα πόθεν έσχες τους, να τους τα κατάσχει, και να τους απόλυση ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΎΤΑΙ ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΣΎΝΤΑΞΗ.
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
ΑπάντησηΔιαγραφή22 Ιούλη 1944 στο Μπρέττον Γουντς των ΗΠΑ αποφασίστηκε η δημιουργία του...
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και η υιοθέτηση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών στο διεθνές εμπόριο, θέτωντας στο περιθώριο τον "κανόνα του χρυσού" για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Την ημέρα της περιβόητης Διάσκεψης του Μπρέττον Γουντς επέλεξε ο πρόεδρος της Βολιβίας Evo Morales να διακηρύξει «ΠΛΗΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η διακήρυξη του Έβο μέσω του Προεδρικού tweet ανατρέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καπιταλιστικό σύστημα και σηματοδοτεί νέες προοπτικές για χώρες που διαθέτουν πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, εκφραστών λαϊκών εθνικών συμφερόντων: «Αυτές οι οργανώσεις υπαγόρευσαν την οικονομική μοίρα της Βολιβίας κι όλου του κόσμου. Σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε την πλήρη ανεξαρτησία από αυτές».
Evo Morales Ayma
@evoespueblo
Un día como hoy en 1944 finaliza la Conferencia Económica de Bretton Woods (EEUU), en la que se acuerda la creación del FMI y BM.
Estos organismos dictaron el destino económico de Bolivia y del mundo. Hoy podemos decir que tenemos total independencia de ellos.
Ο Evo Morales, ο Νοτιοαμερικανός ηγέτης υπογραμμίζει πλήρη ανεξαρτησία της κυβέρνησής του από τις παγκόσμιες οργανώσεις που διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο ποδηγέτησης της παγκόσμιας οικονομίας. Αρκεί να αναλογιστούμε την σημερινή κατάσταση στην πατρίδα μας.
Ο Morales επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτές οργανώσεις είχαν αντιπροσωπείες στη χώρα του και γραφεία σε κυβερνητικούς οργανισμούς (υπουργεία, όπως στην Ελλάδα όπου υπουργοί συσκέπτονται και απλώς "διαπραγματεύονται" το ύψος των μέτρων λιτότητας κι εξαθλίωσης) και συμμετείχαν σε συσκέψεις κυβερνητικών οργάνων της Βολιβίας.
Ο Evo Morales κέρδισε τις εκλογές το 2006 και η κυβέρνησή του κληρονόμησε μια τραγική οικονομική κατάσταση στη χώρα, με πολιτικές λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και οργανισμών κοινής οφέλειας. Μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που άλλαξε ραγδαία από την επόμενη ημέρα της εκλογής του. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πως στη Βολιβία του Morales, ένα χρόνο μετά την εκλογή του και παρά τον διεθνή οικονομικό πόλεμο εναντίον του από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, έφερε ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα του αυξάνοντας άμεσα τις κοινωνικές δαπάνες (45%) και παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του αγώνα εναντίον της φτώχειας (αυξήσεις μισθών και συντάξεων).
Μετά από 10 χρόνια η Βολιβία του Έβο, σε συνεχή πόλεμο με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, ανέτρεψε αποικιακές καταστάσεις προηγούμενων 60 χρόνων. Ανέτρεψε όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του υπέρ-εθνικού κεφαλαίου καταδυναστεύει τον πλανήτη και σήμερα δείχνει σ' όλο τον κόσμο πως υπάρχει άλλος δρόμος!
Αυτό το σημαντικό παγκόσμιο γεγονός -δυστυχώς δεν θα βρει τη σχετική δημοσιοποίηση από τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία- μπορούμε να το κατανοήσουμε απλά, σαν να είχαμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ευρώ.
Ο Morales απέδειξε ότι μια χώρα μπορεί να έχει τεράστια ανάπτυξη χωρίς δανεισμό, με εθνικό νόμισμα. Κάθε σεντς δανείου σημαίνει ότι την οικονομική πολιτική της χώρας σου επιβάλλουν οι δανειστές με μνημόνια και υποδείξεις για μισθούς, συντάξεις, ιδιωτικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών σου πηγών με τις πολυεθνικές και την καραμέλα των "επενδύσεων". Η Βολιβία του Έβο έδειξε πως λαοί και πολιτικές ηγεσίες που εμπνέονται από πατριωτισμό και στοχεύουν την ευημερία των λαών τους, ΜΠΟΡΟΥΝ
Η απόφαση της Βολιβίας δίνει χέρι βοήθειας στη Βενεζουέλα και διατρανώνει πως οι λαοί που δεν αποδέχονται αφεντικά στον τόπο τους μπορούν να νικήσουν το κεφάλαιο.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ή συμπτωματικό πως ο Morales είναι και στο πλευρό της Συρίας. Εκεί που ο Άσαντ -η Συρία χωρίς σχέσεις με Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ- δίνει νικηφόρα τη μάχη εναντίον της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, της τρομοκρατίας και του υπέρ-εθνικού κεφαλαίου.