To Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2588/2017 απόφασή του απέρριψε, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, την αγωγή του πρώην πρωθυπουρ...
To Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2588/2017 απόφασή του απέρριψε, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, την αγωγή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εις βάρος του πρώην υπαλλήλου της HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί ο οποίος έγραψε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε την τρόικα στην Ελλάδα εκβιαζόμενος, ώστε να μην αποκαλυφθεί ότι η μητέρα του είχε βγάλει παράνομα 500 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό»!
Ο κ. Παπανδρέου ζητούσε 500.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης, εξαιτίας των αναφορών που γίνονται στο πρόσωπό του στο βιβλίο του Φαλτσιανί. Η αγωγή στρεφόταν και κατά του Αντζελο Μινκούτζι, Ιταλού δημοσιογράφου, με τον οποίο συνυπέγραψε το βιβλίο του ο τελευταίος.
Ο Ερβέ Φαλσιανί σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2015 υποστήριξε ότι η λίστα των χρυσών καταθετών της τράπεζας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να πιεστεί ο Γ. Παπανδρέου και να αποδεχθεί να παραιτηθεί για να έρθει μια κυβέρνηση (Παπαδήμου) που θα περνούσε το νομοθετικό έργο των Μνημονίων.
«Το 2011 η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας είχε ανατεθεί στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε αυτή τη λίστα και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου», γράφει ο Φαλσιανί.
Στο βιβλίο του, με τίτλο «La cassaforte degli evasore» («Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων»), το οποίο συνέγραψε μαζί με τον δημοσιογράφο της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Sole 24 Ore» Άντζελο Μινκούτσι, αναφέρει ένα ακόμη όνομα από το «μέτωπο του Νότου»: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισπανία, ο Εμίλιο Μποτίν από το Banco Santander, ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη».
Ο 44χρονος Γαλλοϊταλός Φαλσιανί, που καταζητείται από τις ελβετικές αρχές, μεγάλωσε στο Μονακό και προσελήφθη ως αναλυτής συστημάτων υπολογιστών σε εκεί υποκατάστημα της HSBC το 2000. Έξι χρόνια αργότερα μετατέθηκε στην HSBC Γενεύης όπου την διετία 2006-7 συγκέντρωσε οικονομικά στοιχεία για περισσότερους από 106.000 πελάτες της τράπεζας από τουλάχιστον 200 χώρες που διατηρούσαν 300.000 και πλέον ιδιωτικούς λογαριασμούς.
Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 οι ελβετικές αρχές τον κάλεσαν για να τον ανακρίνουν, ο Φαλσιανί κατέφυγε με την σύζυγο και τα δυο παιδιά τους στη Γαλλία. Εκεί κατέβασε εμπιστευτικές πληροφορίες από τους λογαριασμούς της HSBC σε πέντε δισκέτες τις οποίες παρέδωσε στις γαλλικές αρχές που δεν μπορούν να τον εκδώσουν στην Ελβετία διότι ο νόμος απαγορεύει την έκδοση Γάλλων πολιτών.
Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ (και νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), μοιράστηκε τις πληροφορίες με άλλες κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων η ελληνική εξ ου και η μετονομασία της «λίστας Φαλτσιανί» σε «λίστα Λαγκάρντ».
Στην αγωγή του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει τα όσα γράφονται εντός του βιβλίου «θεωρίες συνωμοσίας», ενώ περιγράφει αναλυτικά: «Οι εναγόμενοι αποσκόπησαν να θίξουν ευθέως την τιμή και την υπόληψή μου, προκειμένου να δημιουργήσουν “κίνητρο” στην κοινή γνώμη, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις βιβλίου το οποίο από κοινού συνυπέγραψαν με τίτλο “La cassaforte degli evasore” (“Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων”). Το υπόψη βιβλίο εκδόθηκε και κυκλοφορεί ήδη στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο “Chiarelettere”. Οι εναγόμενοι, όπως κατωτέρω εκτίθεται, αποτύπωσαν στο υπόψη βιβλίο σκόπιμα και εν γνώσει τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι αφορούσαν στο πρόσωπό μου και την οικογένειά μου.
Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Γνωρίζαμε εξ’ αρχής, ότι η μάχη κατά του παρακρατικού συστήματος στο οποίο συμμετείχε ο Ερβέ Φαλτσιανί, που σκοπό είχε να δυσφημίσει τον Γιώργο Α. Παπανδρέου και να διαμορφώσει μια ψευδή εικόνα για τον βίο και την πολιτεία του, δεν θα είναι εύκολη.
Και το γνωρίζαμε παρά το ότι, η Δικαιοσύνη, για την ίδια υπόθεση, έχει ήδη κρίνει και έχει καταδικάσει για συκοφαντική δυσφήμιση της Μαργαρίτας Παπανδρέου, τους διακινητές των ψευδών, στα οποία αναφέρεται με το βιβλίο του και ο Ερβέ Φαλτσιανί.
Ανεξάρτητα λοιπόν, από την όποια πρωτόδικη απόφαση της Δικαιοσύνης, η μάχη θα συνεχιστεί στον επόμενο βαθμό.
Μέχρι να αποκατασταθεί η αλήθεια».
ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΩΣ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤούτοι δω εφέρανε τουφέκια γεμάτα μπαρούτι...
Tούτοι δω διατάξανε τη στυγερή εξόντωση...
Tούτοι δω συναντήσανε το λαό να τραγουδάει ενωμένος ,Και το λιγνό κορίτσι έπεσε με την σημαία του, Kαι το αγόρι κύλησε χαμογελώντας λαβωμένο λαβωμένο στο πλευρό της....
Του προδότη που προχώρησε ως ετούτο το έγκλημα ζητώ την τιμωρία...
Εκείνου που ‘δωκε το σύνθημα του θάνατου ζητώ την τιμωρία...
Εκείνων που προστατέψανε αυτό το έγκλημα ζητώ την τιμωρία....
Δε θέλω να μου δίνουνε το χέρι, το μουλιασμένο από το δικό μας αίμα...
Δεν τους θέλω για πρεσβευτές, ουτε ήσυχους μέσα στα σπίτια τους
Θέλω να τους δω να δικάζονται ,Σε τούτη την πλατεία, σε τούτο δω το μέρος.
Του προδότη που προχώρησε ως ετούτο το έγκλημα ζητώ την τιμωρία.
Tου Πάβλο Νερούντα, από το Canto General..
Uros