«Επιδημία» εντερικών νόσων φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους ασφαλισμένους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είναι ενδεικ...
«Επιδημία» εντερικών νόσων φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους ασφαλισμένους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο δύο γιατροί, διευθυντές ΕΣΥ δύο νοσοκομείων της περιοχής, φέρονται να έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα!
Τα αρχικά ευρήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ στους πρωταθλητές της συνταγογράφησης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι γιατροί στη συντριπτική τους πλειονότητα έγραφαν ως διάγνωση «φλεγμονή του εντέρου» –κυρίως– λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ φαίνεται να «επιμένουν» στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος.
Από τους ελέγχους, δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την ασθένεια που αναφέρεται στις γνωματεύσεις. Μάλιστα οι ασθενείς δεν είχαν καν εξετασθεί στα νοσοκομεία που υπηρετούν οι γιατροί. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματος προκειμένου να θεωρηθούν από ελεγκτές γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να προχωρήσει και στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και στη θέσπιση ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει για τα φάρμακα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι παρεμβάσεις γίνονται σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2016 η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ. Τα σκευάσματα συνταγογράφησαν περίπου 1.500 γιατροί - διευθυντές κλινικών, κυρίως παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές και γενικοί χειρουργοί, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ.
Το θέμα σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Facebook: "Όσο και να κρύβεστε θα σας βρούμε..."
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση