GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παλαιότερος Homo sapiens βρέθηκε στο Μαρόκο και αλλάζει την ανθρώπινη ιστορία

Kαταδεικνύεται ότι η προέλευση του ανθρώπινου είδους πάει πίσω κατά 100.000 χρόνια Το παλαιότερο απολίθωμα του Homo sapien...


Kαταδεικνύεται ότι η προέλευση του ανθρώπινου είδους πάει πίσω κατά 100.000 χρόνια

Το παλαιότερο απολίθωμα του Homo sapiens στον κόσμο ανακάλυψε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων κοντά στην πόλη Γιουσουφία, στο νότιο Μαρόκο, αλλάζοντας την ιστορία όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα απολιθώματα του Homo sapiens βρέθηκαν στο απομακρυσμένο χωριό Jbel Irhoud και χρονολογούνται πάνω από 300.000 χρόνια πριν.

Έως τώρα αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης κατά πόσο ο σύγχρονος ανατομικά άνθρωπος «αναδύθηκε» γρήγορα πριν από περίπου 200.000 χρόνια στην Ανατολική Αφρική, ή η εξέλιξή του  υπήρξε μια σταδιακή διαδικασία που ξεκίνησε πολύ παλαιότερα, ίσως και προ 400.000 ετών.

Με αυτή την ανακάλυψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταδεικνύεται ότι η προέλευση του ανθρώπινου είδους πάει πίσω κατά 100.000 χρόνια.

Παράλληλα εικάζεται ότι το ανθρώπινο είδος δεν εξελίχθηκε μόνο στην Ανατολική Αφρική. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα πρώτα μέλη του ανθρώπινου είδους εξελίχθηκαν σε όλη την ήπειρο.

Η ανασκαφή έφερε στο φως 16 ανθρώπινα απολιθώματα από τουλάχιστον πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων είναι ένα μερικά διατηρημένο κρανίο και μία κάτω γνάθος.

«Νομίζαμε ότι υπήρχε ένα λίκνο της ανθρωπότητας πριν από 200.000 χρόνια στην Ανατολική Αφρική, όμως τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι ο Homo sapiens εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής πριν από περίπου 300.000 χρόνια. Πολύ πριν γίνει η έξοδος του Homo sapiens από την Αφρική για άλλα μέρη, υπήρξε η ευρεία διασπορά του εντός της Αφρικής», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής παλαιοανθρωπολογίας Ζαν-Σακ Ιμπλέν.

Τα πρώτα απολιθώματα στο Τζεμπέλ Ιρχούντ του Μαρόκου, είχαν βρεθεί κατά τη δεκαετία του 1960, είχαν χρονολογηθεί πριν από 40.000 χρόνια και είχαν αποδοθεί σε μια αφρικανική μορφή Νεάντερταλ, κάτι που αργότερα αμφισβητήθηκε. Οι νέες ανασκαφές στην ίδια περιοχή έφεραν στο φως 16 πρόσθετα ανθρώπινα απολιθώματα από τουλάχιστον πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων είναι ένα μερικά διατηρημένο κρανίο και μία κάτω γνάθος.

Παράλληλα, βρέθηκαν λίθινα εργαλεία και οστά ζώων, ιδίως από γαζέλες, καθώς επίσης από ζέβρες, βούβαλους, γκνου (είδος αντιλόπης), λαγούς, χελώνες, ακανθόχοιρους, φίδια, ίσως ακόμη και αυγά στρουθοκαμήλων, πράγμα που αποκαλύπτει το μάλλον πλούσιο «μενού» των πρώτων προγόνων μας. Η ανάλυση ορισμένων οστών ζώων τα χρονολόγησε προ 337.000 έως 374.000 ετών.

 

 

1 σχόλιο

  1. Μαρόκο;;;; Γιατί Αποκρίπτετε τα όσα ευρήματα που βρίσκονται εδώ και σχεδόν 200 χρόνια μέσα και κάτω από το ... Μέγαρο Μαξίμουμ;;;;;
    Φοβάσται την αλήθεια;;;; Αυτά τα ευρήματα μας κυβερνούν σήμερα!!!

    Δεν πιστεύουμε ότι είναι Σύμπτωση τα 3 Μ!!
    Μαρόκο - Μέγαρο Μαξίμουμ!

    Μήπως σημαίνει: Μήν Μασάτε Μο..ιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *