GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχεται στρατηγική ήττα και στο ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ...

Βασίλειος Τσάμης    Έρχεται στρατηγική ήττα και στο ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ;  - Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σχεδ...

 Έρχεται στρατηγική ήττα και στο ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ; 

- Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σχεδιάζει να επισκεφθεί τα Σκόπια στα μέσα Ιουλίου με στόχο της επίσκεψης την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ μέχρι την άνοιξη του 2018.

- Ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή με οριστική εξεύρεση λύσης ως προς την ονομασία.

-Προς την κατεύθυνση ένταξης της ΠΓΔΜ στον ΝΑΤΟ πιέζει και η Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ προτρέπουν την νέα κυβέρνηση στα Σκόπια να κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα της ονομασίας. Για το σκοπό αυτό ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια συνάντησε τον νέο υπουργό Άμυνας των Σκοπίων και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις.

Τι προκύπτει με βάση τις ειδήσεις:
1. Αν στόχος του ΝΑΤΟ είναι η ένταξη της FYROM μέχρι την άνοιξη του 2018, τότε έχουν δρομολογήσει την ένταξη με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), επειδή η ένταξη με άλλο όνομα πέραν της προσωρινής για διεθνή χρήση (FYROM), ή της συνταγματικής ονομασίας (Republika Makedonija) απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση και αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί μέχρι την άνοιξη του 2018.

2.Η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί χωρίς δημοψήφισμα επειδή τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιβανώφ ο οποίος προέρχεται από το κόμμα VMRO και ενεργεί ως κόμμα VMRO, όσο και το VMRO δεν θα δεχτούν την συνταγματική αναθεώρηση.
3. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα αντιτίθεται στο συνταγματικό όνομα της FYROM.

Αν η Ελλάδα δεχθεί ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) θα έχει υποστεί μια τεράστια στρατηγική ήττα επειδή θα εκλείψουν οι λόγοι αλλαγής της Συνταγματικής ονομασίας Republika Makedonija της FYROM για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

4.Η Ελλάδα είναι αδύνατον να πείσει για αλλαγή στάσης τα κράτη που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η παρέμβαση της Ελλάδας σε ένα πολυδιάστατο πρόβλημα όπως η αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας της FYROM μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

5. Η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ τελείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στην παρούσα φάση τον ρόλο αυτό φαίνεται να τον έχουν αναλάβει η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Η εξέλιξη αυτή, η οποία συμβαίνει με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, δεν εξυπηρετεί τις ελληνικές θέσεις επειδή και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πιέσουν και τις δύο πλευρές σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες.

Συμπέρασμα:
1. Αν η Ελλάδα θέλει λύση η οποία θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Ελλάδας, οφείλει να επαναφέρει την συζήτηση για το όνομα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

2. Αν η ΠΓΔΜ δεν προχωρήσει σε αλλαγή ονόματος με συνταγματική αναθεώρηση, η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

3. Η εδώ και αρκετά χρόνια θέση της Ελλάδας για το όνομα της ΠΓΔΜ (Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων) είναι μια καλή θέση, έχει γίνει αποδεκτή από τον διεθνή παράγοντα και σε καμία περίπτωση (η Ελλάδα) δεν πρέπει να βάλει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης την συγκεκριμένη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *