GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΘΑ ΧΑΣΕΙ η Μέι τις εκλογές λόγω Υγείας;

Ηλίας Μόσιαλος      Όταν η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πρόωρες βρετανικές εκλογές, η γενική εντύπωση ήταν ότι θα τις κέρδιζε με...

Ηλίας Μόσιαλος   
 Όταν η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πρόωρες βρετανικές εκλογές, η γενική εντύπωση ήταν ότι θα τις κέρδιζε με περίπατο, πρώτο, επειδή είχε «σκληρή στάση» απέναντι στη διαδικασία του «Brexit», απορροφώντας πολλούς ψηφοφόρους από αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP, το οποίο ήταν σε συνεχή πτώση και, δεύτερο, επειδή το Εργατικό κόμμα βρισκόταν σε κρίση, βασικά εξαιτίας της δυσαρμονίας ανάμεσα στον αρχηγό του κ. Τζέρεμι Κόρμπιν και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε από μια σειρά νίκες των Συντηρητικών στις δημοτικές εκλογές των αρχών του Μαϊου, όπου, επιπλέον, φάνηκε πως ούτε οι Φιλελεύθεροι δεν επιβραβεύτηκαν για το φιλοευρωπαϊσμό του «Bremain»: είχαν εμφανιστεί πια οι λεγόμενοι «re-leavers», δηλαδή ρεαλιστές φιλοευρωπαίοι που δέχονταν όμως πια την πραγματικότητα του «Brexit».

Όλα αυτά μέχρι να προσεχτεί ό,τι οι δημοσιογράφοι ονόμασαν «DeathTax» (=φόρος θανάτου), δηλαδή η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ, ΝΗS) για την φροντίδα των ηλικιωμένων, μείωση που περιλήφτηκε στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών. Ο αρνητικός αντίκτυπος ήταν τόσο μεγάλος και τόσος άμεσος, ώστε η Μέι αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει. Έφυγε μάλιστα εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφής των G7 και γύρισε στο Λονδίνο για να κάνει τη σχετική δήλωση. Όμως η ζημιά για τους Συντηρητικούς είχε γίνει. Ένα θέμα Υγείας ανέτρεψε τα πάντα. Τώρα, σε μερικές δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί έχουν πλησιάσει τους Συντηρητικούς μέχρι και στο 3% της πρόθεσης ψήφου.

Ήρθε και μια σχετική με το θέμα έκθεση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων, η οποία επέτεινε την κακή για τους Συντηρητικούς εντύπωση. Η έκθεση επέκρινε διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις –και την παρούσα– ότι δεν σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα τον εκσυγχρονισμό και την αναπροσαρμογή του NHS, αλλά δίνουν μόνο άμεσες, βραχυπρόθεσμες λύσεις. Έτσι το NHS, που είναι κάτι σα «θρησκεία» για τους Βρετανούς, θα βρεθεί, μακροπρόθεσμα, υπό κατάρρευση. Η έκθεση ζήτησε αύξηση των δαπανών για την Υγεία σε σταθερά ποσά κάθε χρόνο, δηλαδή μια «προστατευμένη» δαπάνη, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Βρετανική οικονομία. Ζήτησε, ακόμα, θέσπιση ειδικής ασφάλειας για την φροντίδα των ηλικιωμένων, καθώς και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό βιωσιμότητας του NHS για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Ανοίγω εδώ μια παρένθεση για να πως ότι στη Βρετανία υπάρχουν τέσσερα επιμέρους NHS: το αγγλικό, το σκοτσέζικο, του ουαλικό και το βορειοϊρλανδικό. Το πρώτο είναι πιο ελεύθερο και ανταγωνιστικό, τα άλλα τρία πιο κεντρικά διευθυνόμενα. Ειδικά στην Αγγλία, που είναι και η πιο πολυάνθρωπη, οι δαπάνες κατανέμονται από το υπουργείο Υγείας σε 200 περίπου οργανισμούς αγοράς υπηρεσιών Υγείας, ενώ εμπλέκεται και η Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός. Τα νοσοκομεία ανταγωνίζονται κι αυτό παράγει θετικά αποτελέσματα. Αλλά ό,τι λειτουργεί σε μια μεγάλη πόλη, όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία, δε λειτουργεί σε μικρούς τόπους, όπου οι δομές Υγείας είναι λίγες και δεν μπορεί να υπάρξει επιλογή. Επίσης, τα άλλα τρία συστήματα δεν είναι χειρότερα από το αγγλικό.
Η έκθεση της Βουλής των Λόρδων επιδιώκει τη σταθεροποίηση των δαπανών Υγείας μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι καλή. Τα ελλείμματα του NHS ήταν το 2015 2,5 δισ. λίρες (3 δισ. ευρώ). Το διάστημα 2009 – 2016 υπήρχε αύξηση των γιατρών στα νοσοκομεία κατά 25%, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν 4.700 κενές θέσεις γιατρών και πολλές νοσηλευτών (που εγκαταλείπουν το επάγγελμα λόγω κακών αμοιβών, ψάχνοντας για κάτι καλύτερο). Το Brexit μάλιστα αναμένεται ότι θα χειροτερέψει το πρόβλημα.
Εξάλλου, στην Ψυχική Υγεία η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού εδώ λείπουν 6.400 γιατροί και νοσηλευτές. Ο χρόνος αναμομονής στα «Επείγοντα» έχει αυξηθεί, όπως και η δυσαρέσκεια του προσωπικού, λόγω συνθηκών εργασίας.

Οι Συντηρητικοί λένε τώρα ότι θα δώσουν στην Υγεία 6 δισ., ισχυριζόμενοι ότι οι περαιτέρω βελτιώσεις θα προκύψουν από την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό δεν έχει συμβεί στο Σύστημα Υγείας, ενώ η σταθεροποίηση των δαπανών έχει προκύψει από το πάγωμα των μισθών και τη μείωση παραπομπών στα νοσοκομεία από τους γενικούς γιατρούς. Δηλαδή μάλλον από έλλειψη πόρων, παρά από καλύτερη διαχείριση. Εξάλλου, οι Εργατικοί υπόσχονται 30 δισ, και για το λόγο αυτό προτείνουν αύξηση του ανώτατου ορίου φορολόγησης για τους πλούσιους από το 45% στο 50%.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι το Bρετανικό Σύστημα Υγείας που είχε σχεδιαστεί τη δεκαετία του ΄40 χρειάζεται γενική αναδιάρθρωση, βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα, ώστε να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις τον 21ο αιώνα. Το κύριο πρόβλημα των Συστημάτων Υγείας είναι η αύξηση του αριθμού των ασθενών με πολλαπλά νοσήματα. Το 10% των ασθενών καταναλώνει το 65% των πόρων. Εισάγονται στα νοσοκομεία τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, ενώ για την περίθαλψή τους χρειάζεται συντονισμός πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κάτι που σήμερα λείπει στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από το Δημοψήφισμα και το Brexit. Η Τερέζα Μέι, που δεν έδειξε και ιδιαίτερες δεξιότητες προεκλογικά, είναι πρωθυπουργός χωρίς να έχει εκλεγεί από το λαό. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν η πρωθυπουργία της θα διατηρηθεί, επικυρωμένη από τη λαϊκή ψήφο ή όχι. Το πιο πιθανό είναι ότι θα εκλεγεί άνετα. Αν όχι, αυτό θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο (πάντα και για όλες τις κοινωνίες) ευαίσθητο θέμα της Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *