Τι ζητά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Την υποστήριξη της πρότασης της κυβέρν...
Τι ζητά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας
Την υποστήριξη της πρότασης της κυβέρνησης για εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επιδιώκει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρ. Αντωνοπούλου σημειώνει ότι απαιτείται μία συνολική απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε χώρες με υψηλή μακροχρόνια ανεργία και υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας να επενδύουν, κατ' αναλογία, πόρους για την υποστήριξη των ανέργων στην επανένταξή τους στον κόσμο της εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει, έχει έρθει σε επαφή με ομολόγους της άλλων κρατών οι οποίοι δηλώνουν υπέρμαχοι της πρότασης της ελληνικής πλευράς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, είναι να ληφθεί μία συνολική απόφαση, στην οποία σαφώς τον πρώτο λόγο τον έχουν τα συλλογικά θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι υπουργοί Οικονομικών κάθε χώρας.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, σχολιάζει, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει οριστικά από το καθεστώς της αυστηρής επιτροπείας, καθώς πλέον υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για την ανάγκη διαχείρισης του ελληνικού χρέους σε συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.
Επίσης, με αφορμή την τελευταία δημοσίευση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος» για την απασχόληση, τον Μάιο, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, η κ. Αντωνοπούλου σχολίασε ότι, από τον Ιανουάριο 2015, παρατηρείται μία σταθερή βελτίωση, η οποία συνεχίζεται, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ποσοστών ανεργίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου στην Γεωργία Μπάρλα για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου;
Απ. Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα, για να βγει οριστικά η χώρα από το καθεστώς της αυστηρής επιτροπείας. Το κύριο στοιχείο της συμφωνίας, που την καθιστά διαφορετική από τις συμφωνίες του παρελθόντος, είναι οι σαφείς δεσμεύσεις για την ανάγκη διαχείρισης του ελληνικού χρέους σε συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.
Αυτό είναι που κατάφερε ο κ. Τσακαλώτος στην τελική απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου στην οποία, επίσης, καταγράφεται επίσημα για πρώτη φορά η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές και οι εταίροι μας αποδέχονται και στηρίζουν πλέον με συγκεκριμένα μέτρα την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Πλέον, υπάρχει ένα αναπτυξιακό πακέτο που στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο, απαραίτητη προϋπόθεση για οριστική έξοδο από το καθεστώς της αυστηρής επιτροπείας. Φυσικά, στα θετικά της απόφασης συμπεριλαμβάνεται και η εκταμίευση της αυξημένης δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, που θα τονώσει τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά.
Ερ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα της εξαίρεσης από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πρόσφατα, επαναλάβατε και εσείς την πρόταση αυτή στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το γερμανικό Υπουργείο Εργασίας και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Βερολίνο, με θέμα τη νέα στρατηγική του ΟΟΣΑ για την απασχόληση, στο οποίο συμμετείχατε. Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα; Έχετε κάνει επαφές με ομολόγους σας για το συντονισμό μίας οργανωμένης δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Απ. Αυτήν την προσπάθεια την ξεκίνησε η κυβέρνησή μας εδώ και πολλούς μήνες. Το ζήτημα που προκύπτει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες έξι -επτά χώρες είναι το εξής: Υπάρχουν χώρες με ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από το μέσο όρο της Ευρώπης. Αν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 9,5%, υπάρχουν χώρες οι οποίες αγγίζουν μέχρι και το 17%, το 23%, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μία αντίφαση: Έστω και αν μία χώρα καταφέρει με κάποιον τρόπο να έχει τους πόρους, ώστε να υποστηρίξει τους ανέργους στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει στο σύνολό τους, εξαιτίας των περιορισμών που τίθενται είτε λόγω του συμφώνου σταθερότητας είτε-πολύ περισσότερο- λόγω δημοσιονομικής επιτήρησης, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε θέσει και το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Δεν μπορεί μία χώρα να μην έχει το δικαίωμα να μπορέσει να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της, γιατί περί αυτού πρόκειται. Δεν πρόκειται για επιδοματική πολιτική, αλλά για ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να αυξηθούν, για παράδειγμα, οριζόντια οι ψηφιακές δεξιότητές του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να συμμετέχει στις νέες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Σήμερα, δεν μπορείς να το κάνεις, έστω και αν εξασφαλίσουμε τους απαραιτήτους πόρους, λόγω των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Εμείς, αυτό που έχουμε κάνει έως τώρα, είναι να συζητήσουμε την πρότασή μας με ομολόγους μας, όπως η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, οι υπουργοί Εργασίας του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και όχι μόνο. Υπάρχει μία σειρά από υπουργούς που το θεωρούν αναγκαίο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και το υποστηρίζουν. Η υποστήριξη της πρότασης φάνηκε και από συζήτηση που είχε γίνει, πριν από ενάμιση μήνα, στη Μαδρίτη, με αφορμή τις εργασίες φόρουμ της ΕΕ για την Κοινωνική Οικονομία. Το επόμενο βήμα για εμάς είναι, πέραν από τους υπουργούς Εργασίας, να εμπλακούν σε αυτό και να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κάθε χώρα, οι οποίοι είναι και οι αρμόδιοι για τη δημοσιονομική πολιτική.
Ερ. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, τον Μάιο. Εκτιμάτε ότι η πορεία της αύξησης της απασχόλησης και, συνακόλουθα, η μείωση στα ποσοστά ανεργίας, θα συνεχιστεί;
Απ. Είναι πράγματι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία. Από τον Ιανουάριο 2017 μέχρι τέλη Μαΐου, έχουν καταγραφεί 217.000 καθαρές νέες προσλήψεις. Βλέπουμε μία σταθερή βελτίωση, η οποία συνεχίζεται. Υπάρχει πάντα η εποχικότητα, δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο έχουμε πάντα μία αύξηση της απασχόλησης και προσλήψεις. Ωστόσο, όταν τελειώνει η τουριστική σεζόν, παρατηρείται μία απομείωση. Όμως, αυτό που μετράει είναι τι γίνεται σαν μέσος όρος κάθε χρόνο. Τον Ιανουάριο 2015, η ανεργία ήταν στο 25,9% και, αν κοιτάξουμε που βρισκόμαστε σήμερα, είμαστε στο 22,5%. Υπάρχει, δηλαδή, μία μείωση περίπου στις 3,5 μονάδες. Αν κοιτάξουμε τι είχε συμβεί στη χώρα το 2012, επί διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα δούμε ότι, από τον Ιούνιο 2012 μέχρι τον Ιανουάριο 2015, που εμείς αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, η ανεργία αυξήθηκε από το 24,8% στο 25,8%, είχαμε, δηλαδή, αύξηση κατά μία μονάδα. Επί των ημερών μας, λοιπόν, με όλες τις δράσεις και το μίγμα πολιτικής μας, εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος, βλέπουμε ότι έχουμε μία σταθερή υποχώρηση της ανεργίας και θα συνεχίσουμε σε αυτόν το ρυθμό.
Ερ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, απέδωσε την αύξηση της απασχόλησης στον τουρισμό. Τι απαντάτε;
Απ. Μου έκανε εντύπωση η δήλωσή του, γιατί στην ουσία είναι σαν να αποδομεί τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει μία τεράστια δυναμική στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Η υπουργός Τουρισμού, η κ. Κουντουρά έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, οι οποίες αποδίδουν. Το γεγονός ότι έχουμε αύξηση είναι πολύ θετικό. Δεν είναι μόνο στον τουρισμό, είναι και σε όλα τα άλλα επαγγέλματα που υποστηρίζει ο τουρισμός. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, είναι ότι οι δικές μας οι κινήσεις είναι προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση, με την οριζόντια συνεργασία όλων των υπουργείων. Εμείς, ως υπουργείο Εργασίας, έχουμε υλοποιήσει σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για ανέργους, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται ο τουρισμός να είναι καλύτερα εξειδικευμένο. Εξ αυτών των προγραμμάτων έχουμε πολύ μεγάλη απορρόφηση, ακριβώς, γιατί ο κόσμος έχει πλέον περισσότερα προσόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ηλεκτρονικός τουρισμός και ειδικότητες που μας αναδεικνύει ο κλάδος του τουρισμού ότι χρειάζονται. Παράλληλα, θα ήθελα να σημειώσω ότι ως κυβέρνηση δίνουμε έμφαση στη διασύνδεση κλάδων της οικονομίας, η οποία τους προσδίδει νέα δυναμική. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας κάνει τη διασύνδεση ανάμεσα στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας και στο τουριστικό προϊόν που έχουμε. Συνεπώς, οι ρυθμοί ανάπτυξης που περιμένουμε, βασικά λόγω του τουρισμού, αλλά και λόγω των συντονισμένων δράσεων των εμπλεκόμενων υπουργείων, είναι κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε πάνω σε αυτό. 'Αρα, ο κ. Βρούτσης ας το ξανασκεφτεί αυτό που είπε, διότι ο τουρισμός και τα παρεμφερή επαγγέλματα, έτσι όπως έχει επεκταθεί η τουριστική περίοδος, θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν από τους πυλώνες- όχι το μοναδικό φυσικά -ανάπτυξης της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση