«Δεν υπάρχει μία συνταγή για κάθε κρίση, κάθε χώρα χρειάζεται το δικό της πρόγραμμα» εξηγεί ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας Πρόσφατα, η Πορτο...
«Δεν υπάρχει μία συνταγή για κάθε κρίση, κάθε χώρα χρειάζεται το δικό της πρόγραμμα» εξηγεί ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας
Πρόσφατα, η Πορτογαλία έκανε ένα ακόμη βήμα για να απαλλαγεί από το ΔΝΤ, αφού ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδική άδεια για να αποπληρώσει πρόωρα άλλα 10 δισ. ευρώ που οφείλει στο Ταμείο από το Μνημόνιο - το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι είχαν προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 78 δισ. ευρώ. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά τα είχε δώσει ως δάνειο το Ταμείο.Αμεσος στόχος της Λισαβόνας με την πρόωρη αποπληρωμή είναι να γλιτώσει μεγάλα ποσά από την καταβολή τόκων.
Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα εξηγεί στη FAZ γιατί ήταν λάθος η συνταγή εξυγίανσης που ακολουθήθηκε σε Πορτογαλία και Ελλάδα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μία συνταγή για όλες τις χώρες της κρίσης» και ότι κάθε χώρα «χρειάζεται το δικό της πρόγραμμα» (σ.σ. προσαρμοσμένο στις ανάγκες της).
«Η οικονομική πολιτική δεν πρέπει να βαθαίνει την ύφεση»
«Θεωρούμε ότι τα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα ήταν αντιπαραγωγικά. Δεν μπορεί κάποιος να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να μειώσουμε τον ρυθμό (σ.σ. δημοσιονομικής εξυγίανσης) και ταυτόχρονα να λάβουμε μέτρα ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία» δηλώνει ο υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας που έχει αναλάβει τα ηνία στην Πορτογαλία.
Όπως εξήγησε, «δεν ασκήσαμε κριτική στο πρόγραμμα της τρόικας επειδή ήμασταν κατά της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των περικοπών. Ήμασταν όμως της άποψης ότι μια ταχεία και δραστική εξυγίανση δεν θα εξυπηρετούσε τους στόχους μας».
Διευκρινίζει στην FAZ ότι η κυβέρνησή του δεν αύξησε τις δημόσιες δαπάνες, αλλά αντιθέτως τις περιόρισε.
Όπως λέει, «το σημαντικότερο και πιο αποτελεσματικό μέτρο ήταν η ακύρωση των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις. Αυτό το μέτρο έδωσε πίσω σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους το εισόδημά τους. Οι οικογένειές τους μπόρεσαν έτσι να δαπανήσουν περισσότερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση στην Πορτογαλία».
Όπως επισημαίνει ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, «δεν θέτουμε εαυτούς εκτός της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλά η οικονομική πολιτική πρέπει να βοηθά αντικυκλικά την οικονομική ανάκαμψη και όχι να βαθαίνει την ύφεση. Η επιτυχία (σ.σ. των μέτρων) μας δικαίωσε, όπως δείχνουν οι αριθμοί για το 2016: Στην Πορτογαλία δημιουργήθηκαν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας. Το δημόσιο έλλειμμα έπεσε στο 2% του ΑΕΠ και η οικονομία αναπτύσσεται».
Η Πορτογαλία άρχισε να αποπληρώνει πρόωρα το ΔΝΤ από το 2015. Εκείνη τη χρονιά με τις δικές της δυνάμεις πέτυχε να βγει από το Μνημόνιο και να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με χαμηλό σχετικά επιτόκιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση