Τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος - και κατ΄ επέκταση η Ευρώπη - όμηρος ενεργειακά της Τουρκίας, κρ...
“Καλό είναι η Ευρώπη να περιορίζει τις εξαρτήσεις της, αντί να τις αυξάνει. Αν, δηλαδή, η απάντηση στη διάθεση απεξάρτησης απο το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η Ευρώπη να εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό απο τη Τουρκία, ως χώρα διαμετακομιστής, αντιλαμβάνεστε ότι αφήνουμε μια εξάρτηση και πηγαίνουμε σε μια άλλη, που μπορεί να είναι ακόμα δυσμενέστερη. Και αυτό, γιατί η Τουρκία έχει αποδειξει στο παρελθόν ότι είναι μια χώρα, που επιθυμεί έστω και το μικρότερο εργαλείο, που έχει στα χέρια της, να το χρησιμοποιεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να το μετρατρέπει σε μέσο πολιτικού εξαναγκασμού. Συνεπώς, δεν έχει κανένα λόγο η Ευρώπη να εξετάζει το σενάριο η Ανατολική Μεσόγειος, που μπορεί να συνεισφέρει σε κάποιο βαθμό στην ενεργειακή της ασφάλεια, να καταστεί και αυτή όμηρος της Τουρκίας”.
Ο κ. Φίλης εξέφρασε, παράλληλα, τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο τελικά η Τουρκία θα υλοποιήσει τη συγκεκριμένη απειλή προς την Κύπρο.
“Προφανώς, η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται, στο να ενεργοποιήσουν και να εκκινήσουν τις διαδικασίες. Αρκετές φορές, κατά το παρελθόν, η Τουρκία απείλησε, βέβαια αυτή τη φορά απειλεί με casus belli. Αλλά να δούμε κατά πόσο ισχύει στην πραγματικότητα, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Τουρκία θα θελήσει να πάει σε ευθεία αντιπαράθεση με εταιρείες, όπως η Total, και ενδεχομένως στο οικόπεδο 10, που είναι αμέσως κάτω απο το 6, η ΕxxonMobil, η εταιρεία, από την οποία προέρχεται ο νυν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει αυτή την απειλή”.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση