GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ»

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – «ΠΡΕΣΒΗΣ» του Μεγαλείου και της Ιστορικής πορείας του Ελληνισμού της Ιωνίας  - Μ.Ασίας Της Μαρίτας Πάλλη  mtpalli@yaho...

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – «ΠΡΕΣΒΗΣ» του Μεγαλείου και της Ιστορικής πορείας του Ελληνισμού της Ιωνίας  - Μ.Ασίας

Της Μαρίτας Πάλλη 
mtpalli@yahoo.com /tweet @mtpalli

«Αναγέννηση στην Δύση & Διαφωτισμός δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η Μικρά Ασία και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία !» 
Τα λόγια αυτά και ένας πνιγμένος λυγμός που τα συνόδευσε, τον οποίον - αν και προσπάθησε να κρύψει - όχι μόνο, καταλάβαμε, αλλά κυρίως...νοιώσαμε, ήταν το επιστέγασμα, της μακροχρόνιας Επιστημονικής έρευνας της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κας Μάρως Παπαθανασίου, κατά την προβολή –χθές- του καλογυρισμένου ντοκιμαντέρ «Η Σιωπή της Μικράς Ασίας» στον Σύλλογο Κωνσταντινοπολιτών Καλλιθέας.

Το αξιόλογο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ, γυρισμένο στις αλησμόνητες πατρίδες του Ομήρου και του Θαλή Μιλήσιου & όχι μόνο, με μαρτυρίες Τούρκων & Ελλήνων Ιστορικών και Αρχαιολόγων, φέρει την υπογραφή της ερευνήτριας –δημοσιογράφου κυρίας Ελένης Κωνσταντινίδη! Καταχειροκροτήθηκε, και ξεκινά λέγοντας: «Ίσως, καμιά άλλη περιοχή στον κόσμο, δεν έχει δεχτεί τόσες πολλές εναλλαγές Πολιτισμού, Θρησκείας και Πολιτικής, όσο η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, γνωστή με το όνομα «Ανατολία» για τους Έλληνες και «Μικρά Ασία» για τους Ρωμαίους. Παρόλο που τώρα ονομάζεται Τουρκία, το όνομα αυτό είναι πολύ πρόσφατο…»

Μέσα σε μόλις 50 λεπτά, η δημοσιογράφος, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, καταφέρνει να αποδώσει συνοπτικά την Ιστορία 4000 ετών στην Ιωνία Γη των Πελασγών και μήτρα των Ελληνικών Επιστημών & Πολιτισμού, Μικρά Ασία, η οποία διαφύλλαξε την μοναδικότητα του Ελληνορωμαϊκού –Βυζαντινού μεγαλείου, άχρις της Αλώσεως (29/5/1453) της «Κωνσταντίνου Πόλεως» (όπως αποκάλεσε την σημερινή "Ισνταμπουλ" ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο χθές, στην για πρώτη φορά στα Ιστορικά χρόνικά Επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνοδεία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουικ.
Και από τότε έως σήμερα!

Το οδοιπορικό αυτό στην Ιστορία, παρακολουθεί και καταγράφει τις Εθνολογικές, Κοινωνιολογικές και Πολιτισμικές μεταβολές της περιοχής, διασχίζοντας την κλασική περίοδο και ταξιδεύοντας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, περνά διαμέσου της Ελληνιστικής περιόδου, και μένει στο εκπληκτικό βιβλίο του Γάλλου Ιστορικού Πολ Βέιν, που εξετάζει με σαφήνεια τη δυναμική παρουσία και συνέχεια του Ελληνισμού στο Ρωμαϊκό γίγνεσθαι. Το φιλμ μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο απ την εποχή της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Περιδιαβαίνει στις πατρίδες των προγόνων που μετέδωσαν μεν, τα «φώτα» της Ιατρικής & άλλων Επιστημών στην Δύση, αλλά όμως, αυτό έγινε μέσα από την κατάλυση της μοναδικής Αυτοκρατορίας στον κόσμο που διατήρησε την Ελληνική και Ρωμαϊκή της ταυτότητα, ως σταυροδρόμι πολιτισμού μεταξύ Ηπείρων & Πολιτισμών για 1100 συναπτά χρόνια, οπως παρατήρησε ο Δρ.Γεωπολιτικής κ.Γιώργιος Φίλης.

«Ηταν εξαιρετικά μεγάλο το ενδιαφέρον της Ελλήνων για την Ιατρική και ήταν οι πρώτοι που την εφάρμοσαν όπως και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας συναντούμε το «Δημόσιο Νοσοκομείο» στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τελούσε υπό την εποπτεία της Αυτοκράτειρας και οι Δυτικοί ως σύστημα περίθαλψης το αντέγραψαν μετέπειτα», επισήμανε η καθηγήτρια Μάρω Παπαθανασίου.

Παρακολουθώντας κανείς το Ντοκιμαντέρ και τις αναλύσεις των Επιστημόνων μέσα από Ιστορικά & Αρχαιολογικά τεκμήρια, κατανοεί όχι μόνο την κυριαρχούσα άγνοια για την Ιστορική αλληλουχία των γεγονότων και συνεκτικότητα, αλλά κυρίως την «στρέβλωση» και συκοφάντηση του Βυζαντινού Πολιτισμού από τους σύγχρονους «αναθεωρητές» σε μια προσπάθεια αποσιώπησης της καταλυτικής συμβολής του στον Παγκόσμιο Πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι.

Εξάλλου, μόλις το.. 2001 και δια στόματος του Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ, όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα για προσκύνημα στην Πνύκα όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος (που όμως επίσης δίδασκε και ..στην Ιωνία,) ζητήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά από πλευράς της κεφαλής του Βατικανού, «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» για τα δεινά που επέφεραν σε Έλληνισμό- Χριστιανισμό & Ορθοδοξία, οι Σταυροφορίες! Μόλις…548..χρόνια μετά την Αλωση της Πολης 29/5/1453 και ...947 χρόνια μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών του 1054μΧ !

Ενα μοναδικής σημασίας ΙΣΤΟΡΙΚΟ γεγονός που, επί της ουσίας κατέρριψε αφ εαυτού, το περί "αλαθήτου" Δόγμα, απ τα πλέον επίσημα χείλη, τα επίχειρα του οποίου ήταν η διάσπαση της Χριστιανοσύνης & της συνεκτικότητας Ανατολίας -Δύσης, η αποκοπή της Ευρώπης από τις πολιτιστικές & πολιτισμικές της ρίζες και οι σύγχρονες φονταμενταλιστικές Ισλαμικές επιθέσεις στην καρδιά της από την "Ανατολία"του Ομήρου και του Θαλή, διαφωτισμένης Ευρώπης...

Το φιλμ στέκει με προσοχή στους λόγους της ανόδου αλλά και πτώσης της πιο λαμπρής Αυτοκρατορίας στον κόσμο, της Βυζαντινής, και ερμηνεύει, νομοτελειακά πλέον, την εξάπλωση των Οθωμανών προς τη Δύση. Εκεί, διασχίζει μια περίοδο τεσσάρων αιώνων υποταγής και εξισλαμισμού των Εθνών της αυτοκρατορίας, για να εισέλθει στον Α’ Π. Πόλεμο και την έκρηξη των λαών για αυτονομία.

Ιδιαίτερα αξιόλογες ήταν χθες και οι τοποθετήσεις του Διεθνολόγου –Γεωπολιτικού αναλυτή, Δρ Γεωργίου Φίλη σχετικά με το τελευταίο κομμάτι του ντοκιμαντέρ που αφορά στη σύσταση αλλά και την πορεία του μεταγνέστερου κράτους που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Μ. Ασίας, δηλ. την σημερινή Τουρκία, με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως στα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της χώρας…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ

https://www.youtube.com/watch?v=0UA_ntds_zQ

 

1 σχόλιο

  1. Γιατί άραγε λέει ο Βαρθολομαίος "Κωνσταντίνου Πόλεως" ;;;; ΚΑΙ ΌΧΙ Κωνσταντινούπολη;;;
    Έλα ντε;;;;

    ΔΙΌΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΌ ΚΡΆΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΟΥΝ ΟΙ ΥΠΆΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΉΝ ΤΗΝ ΛΈΞΗ- ΟΝΟΜΑΣΊΑ!!!!

    Καλημέρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *