Από τον Νάσο Τσαγκανέλη Ο Μακρόν σήκωσε μακρύ μαχαίρι κατά την διαφθοράς ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Υπό εκρηκτική αμφισβήτηση...
Από τον Νάσο Τσαγκανέλη
Ο Μακρόν σήκωσε μακρύ
ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Υπό εκρηκτική αμφισβήτηση, ο πολιτικός βίος.
Παγκοσμίως. Κατάμαυρο μητρώο…
Κυρίαρχο και χωρίς λουριά, ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Ασυμμάζευτο…
Οι εξουσίες το νταντεύουν. Το καλοταΐζουν και καλοταΐζονται.
Ενσυνείδητα, δεν το αλυσοδένουν.
Το θέλουν ελεύθερο. Μακριά από εισαγγελείς.
Στήνουν, τείχος ασυλίας.
Για να καταβροχθίζει συνειδήσεις.
Να ποδοπατάει αντιστάσεις.
Να κουκουλώνει σκάνδαλα.
ΝΑ «ΒΡΥΧΑΤΑΙ».
Να κρύβει, συνεχώς, την Αλήθεια. Μεγαλοκλέφτες, κλέφτες, κλεφτρόνια.
Πάντα, τέλεια η συγκάλυψη. Και με το νόμο.
Μιλάμε, για το «βρώμικο ατού» κάθε φαύλης εξουσίας.
Όλοι, οι πολιτικοί –κυρίως, οι νεοεκλεγμένοι- μιλούν για κάθαρση. Έντιμο δημόσιο βίο.
Το τέλος, διαφθοράς και διεφθαρμένων.
Οι πολλοί, ψεύδονται.
Παθαίνουν απόλυτη αμνησία την επομένη της εκλογής τους.
Ελάχιστοι, προσπαθούν.
Και αντί να σπάσουν αυγά σπάνε τα μούτρα τους. Με το καλημέρα…
Ξαφνικά, μπαίνει στους ελάχιστους και ο Μακρόν.
Που θέλει ΝΑ ΓΙΝΕΙ μακράν καλύτερος από τους πριν.
Αδιάφθορος, απέναντι στη σήψη.
Όντως. Οι πρώτες τολμηρές αποφάσεις του ΧΤΥΠΗΣΑΝ «μολυσμένες φλέβες».
Εκτροφεία μεγαλοφαγάδων του δημοσίου χρήματος.
«ΒΑΘΥΠΛΟΥΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ». Με άδεια να ληστεύουν…
Ασφαλώς και δεν είναι «Ρομπέν των Δασών».
Ούτε θέλει να είναι. Και το δείχνει…
Γιατί, δεν θέλει να ξοφλήσει γρήγορα. Όπως, τόσοι άλλοι…
Γιατί, ξέρει, και το δείχνει, ότι θα έρθει «Τιτανικός» -για τον ίδιο και τη Γαλλία- αν οι καλές προθέσεις του ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ δημοφιλείς πράξεις.
Χειροπιαστή, η αλήθεια. ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΘΑΡΣΗ!
Σύμφωνα με τα διεθνή τηλεγραφήματα η μείωση των συμβούλων ανά υπουργό και υφυπουργό, σε συνδυασμό με την υποβολή δήλωσης από τον υποψήφιο ή υποψήφια για την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής, είναι μόνο η αρχή των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας στα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η νέα αναλογία έχει ως εξής: ένας υπουργός μπορεί να έχει έως και 10 συμβούλους (από 15) και ένας υφυπουργός έως και 8.
Κάθε πρόταση του υπουργού ή υφυπουργού θα περνάει από το γραφείο του πρωθυπουργού και θα πρέπει να έχει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Το γραφείο ενός υπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από 10 μέλη. Το γραφείο ενός αναπληρωτή υπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει παρά οκτώ μέλη.
Το γραφείο ενός υφυπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει παρά πέντε μέλη. Οι διορισμοί των μελών των υπουργικών γραφείων γίνονται με υπουργική απόφαση, αφού θα έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό» επισημαίνεται στο προεδρικό διάταγμα, το οποίο φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Γαλλίας και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.
Πέρα από τη… δήλωση πόθεν έσχες, θα υπάρχει και ένα κείμενο στο οποίο θα περιγράφονται με λεπτομέρειες οι αρμοδιότητες που θα έχει ο εκάστοτε σύμβουλος.
«Ουδείς μπορεί να ασκεί έργο σε υπουργικό γραφείο, εάν δεν αποτελεί αντικείμενο υπουργικής απόφασης» προστίθεται στο διάταγμα.
Ο Μακρόν είχε πολλάκις επισημάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανώτατης Διοίκησης, με την πολιτική του αντίπαλο Μαρίν Λε Πεν να τον κατηγορεί για «λαϊκισμό» και για «υποσχέσεις που δεν θα υλοποιήσει».
Στα σχέδια του νέου προέδρου της Γαλλίας είναι να περάσει από αξιολόγηση όλους τους διευθυντές της Δημόσιας Διοίκησης (γνώση, εμπειρία, σχέση με τον αντικείμενο) με απώτερο στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση