Στην πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον Realfm 97,8...
«Δυστυχώς έχει φτάσει η χώρα σε ένα σημείο αυτήν τη στιγμή, που από τη μια εσωτερικά βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και από την άλλη οι σύμμαχοι μας, οι δανειστές έχουν εσωτερικές διαφωνίες και αυτό δυσχεραίνει αυτήν την κατάσταση. Εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι εμείς πρέπει να βγούμε μπροστά. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία είναι αυτή που αυτή τη στιγμή πρέπει να βγει μπροστά, να χαράξει μία στρατηγική, να πει “εγώ αυτό προτείνω, με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι θα βγω γρηγορότερα από την κρίση” και με αυτόν τον τρόπο να σπάσει τον γόρδιο δεσμό ο οποίος αρχίζει και σχηματίζεται και ο οποίο τελικά επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες» είπε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ.
Αναφερόμενος στην σύγκρουση Σόιμπλε – Τόμσεν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ σημείωσε ότι «οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστές όχι μόνο τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα είναι πρωτίστως εσωτερικό».
Σχετικά με τις λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα και στο εάν σε αυτές οφείλεται η καθυστέρηση στην πορεία της αξιολόγησης ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι για ποιο λόγο έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με μία οικονομία σε ύφεση…Που σημαίνει ότι πήραν πολύ περισσότερα μέτρα δημοσιονομικά, επέβαλαν περισσότερους φόρους από ότι χρειαζόταν… Το πρόβλημα είναι πρώτον για ποιο λόγο πήραν τόσο βαριά μέτρα που τελικά δεν χρειάζονταν και το δεύτερο το πιο σοβαρό για το ΔΝΤ είναι οι μεταρρυθμίσεις. Όσο δεν προχωρά η ελληνική πολιτεία τις μεταρρυθμίσεις τόσο έρχονται οι δανειστές και ζητούν δημοσιονομικά μέτρα. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να το καταλαβαίνει» και πρόσθεσε:
«Θα σας φέρω ένα παράδειγμα για την μικρή ΔΕΗ, το 2014 η ΝΔ τότε είχε εκπονήσει ένα σχέδιο, θα πωλούσε το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ η μητρική εταιρεία και θα ιδιωτικοποιούσε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Εάν είχε γίνει αυτό η ΔΕΗ σήμερα θα είχε 2 δισ. στα ταμεία και θα ήταν μία εύρωστη εταιρεία που θα μπορούσε να δανείζεται με βιώσιμους όρους… Ο κ. Σταθάκης συζητά πώληση του 40% του λιγνιτικά αρχικά παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και εφόσον αυτό δεν γίνει εφικτό τότε θα προχωρήσει σε πώληση και του υδροηλεκτρικού δυναμικού. Δηλαδή, 2,5 χρόνια μετά θα πάνε να εφαρμόσουν ένα σχέδιο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και που θα είχε διασώσει τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα… Για ποιο λόγο θα πρέπει αυτή η κυβέρνηση συνέχεια να διαψεύδεται, συνέχει να απολογείται και συνέχεια να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».
Ακούστε το ηχητικό:
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση