Marie Harel : Τη γνωστή Γαλλίδα τυροκόμο, η οποία κατά το θρύλο έφτιαξε πρώτη τυρί καμαμπέρ ( camembert ), τιμά η Google , με το Doo...
Marie Harel: Τη γνωστή Γαλλίδα τυροκόμο, η οποία κατά το θρύλο έφτιαξε πρώτη τυρί καμαμπέρ (camembert), τιμά η Google, με το Doodle της 28ης Απριλίου για τα 256 χρόνια από τη γέννησή της.
Η Marie Harel γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1761, στο χωριό καμαμπέρ της Κάτω Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία.
Πρόκειται για το «μεγαλύτερο μικρό χωριό της Γαλλίας», όπως αποκαλείται, καθώς το μικρό κέντρο του περιλαμβάνει μόνο το Μουσείο Τυριού (σε σχήμα τυριού καμαμπέρ), το δημαρχείο, την εκκλησία της Αγίας Άννας (προστάτιδας του χωριού), το μουσείο «Ferme Président», το Μπεμονσέλ (Beamoncel, το σπίτι στο οποίο ζούσε η Marie Harel) και τρία ακόμη σπίτια.
Η Marie Harel ήταν εκείνη η οποία παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί καμαμπέρ, με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, στα τέλη του 18ου αιώνα.
Σύμφωνα με έναν μύθο που επικράτησε στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν εκείνος που της εκμυστηρεύτηκε τη συνταγή.
Αν και για τις συγκεκριμένες αναφορές δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις, η Marie Harel ήταν υπαρκτό πρόσωπο και παρήγαγε το ιδιαίτερο αυτό τυρί.
Μερικά χρόνια αργότερα, ο εγγονός της, Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός.
Η Marie Harel και το καμαμπέρ
Το καμαμπέρ είναι αρκετά πλούσιο και σε «χημεία» πέρα από γεύση. Αποτελεί ιδιαίτερα γνωστό εξαγώγιμο προϊόν της Γαλλίας. Κρεμώδες και μαλακό σε υφή, είναι ιδανικό για κρακεράκια και κρασί.
Σύμφωνα με την παράδοση, το τυρί αυτό πρωτοπαρασκευάστηκε από την αγρότισσα Marie Harel (Μαρί Φονταίν Αρέλ) από το χωριό Καμαμπέρ, στην οποία ο αβάς Σαρλ-Ζαν Μπονβύστ από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι είχε βρει καταφύγιο στον καιρό της Γαλλικής επανάστασης. Αυτός ήταν που της εκμυστηρεύτηκε την συνταγή!
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση