Τέσσερις γυναίκες σε μια φοιτητική εστία θηλέων στην Τεχεράνη ακούν μια «απαγορευμένη» ανδρική φωνή. Ο φόβος, η ενοχή και η νιότη που ε...
Eμπνεύστηκε από το ντοκιμαντέρ του Αμπάς Κιαροστάμι «Homework» (1989), μια κριτική του ιρανικού εκπαιδευτικού συστήματος, βασισμένη σε συνεντεύξεις των τρομοκρατημένων μαθητών ενός δημοτικού σχολείου της Τεχεράνης. Με αφορμή αυτή την ταινία, ο Κουχεστανί παρουσιάζει στο «Hearing» κάτι αντίστοιχο: το πανεπιστήμιο σαν στρατοδικείο και τη νιότη σαν φυλακή.
Η ελευθερία του λόγου ταυτίζεται με την ελευθερία της ύπαρξης σε μια μυστηριώδη παράσταση ποιητικής πνοής, στημένη στο ημίφως και ανάμεσα στις σιωπές και τους ψιθύρους. Κυρίαρχο στοιχείο είναι ένα κράνος με κάμερα, ένα σκηνικό αντικείμενο που παραπέμπει εξίσου σε δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας όσο και στις συνθήκες καταστολής που επικρατούν στο Ιράν.
«Κάθε φορά που ανεβάζω κάποιο έργο μου στην πατρίδα μου, το Ιράν, γνωρίζω πολύ καλά πως οι πρώτοι που θα το δουν δεν θα είναι το κοινό, αλλά τα μέλη του επονομαζόμενου Συμβουλίου Επιτήρησης και Αποτίμησης, που θα έχουν μπει στο θέατρο από την πίσω πόρτα» έχει δηλώσει ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί. «Δεν είμαι φεμινιστής» λέει ο ίδιος: «Δεν αισθάνομαι πως μπορώ να εκφράσω μια άποψη για τη γυναικεία κατάσταση. Αν το έκανα, όντας άνδρας, θα αισθανόμουν σαν εκείνους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ινδία και φωτογραφίζουν τις γυναίκες με τα σάρι, τις αγελάδες, τους ανθρώπους που κρέμονται από τα τρένα και τα λεωφορεία, κι έπειτα γυρίζουν στην πατρίδα τους. Δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο για τα γυναικεία ζητήματα από όσα αυτοί οι τουρίστες για την Ινδία. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι, μέσω της παρουσίας των τεσσάρων γυναικών της παράστασης, να διαπιστώσω κατά πόσο η δική μου οπτική συνάδει με την πραγματικότητά τους».
Γεννημένος το 1978 στη Σιράζ του Ιράν, ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί ξεκίνησε από έφηβος να δημοσιεύει τα διηγήματά του σε τοπικές εφημερίδες. Μετά τις σπουδές σκηνοθεσίας και κινηματογράφου, άρχισε να γράφει και να σκηνοθετεί δικά του έργα. Με το έργο του Dance On Glasses (2001) κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε πριν πέντε χρόνια με την παράσταση «Μέσα στα σύννεφα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Στο πλαίσιο των παραστάσεων του «Hearing», ο Κουχεστανί θα πραγματοποιήσει μάστερκλας στις 29 και 30/4, ενώ το Σάββατο 29/4, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Συντονίζει ο κριτικός θεάτρου Γρηγόρης Ιωαννίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση