Aπό τον Νάσο Τσαγκανέλη . Η Αγγλία φεύγει από την Ευρώπη και ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα Η διαφύλαξη ...
Aπό τον Νάσο Τσαγκανέλη.
Η Αγγλία φεύγει από την Ευρώπη
και ανοίγει ο δρόμος
για επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα
Η διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς
των κρατών-μελών
είναι βαριά υποχρέωση των Βρυξελλών
ΝΟΜΙΚΟ ΟΠΛΟ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Ρολόι χρόνου, η ζωή.
Ανυπόμονη η ροπή της, να χρονομετρεί εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς που ΠΟΤΕ δεν τελειώνουν.
Όπως, η φαντασία.
Αίφνης, ποιος το περίμενε ότι η βρετανική έξοδος από την Ευρώπη θα ΑΝΟΙΓΕ ΠΟΡΤΑ εισόδου-επιστροφής «στον πατριάρχη Παρθενώνα τους ακρωτηριασμένους γιούς του»;
Ποιος; ΚΑΝΕΝΑΣ.
Και όμως, η ανέλπιστη ανατροπή –μίας μισοχαμένης υπόθεσης- ήδη δρομολογήθηκε.
Εξοπλίστηκε, από το αποκαλούμενο BREXIT.
Νέο νομικό όπλο υπέρ Ελλάδας, η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Που ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τις Βρυξέλλες (άρθρα 3 και 167) στις διαπραγματεύσεις με Αγγλία να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την πολιτιστική κληρονομιά των κρατών μελών της.
Που είναι και ευρωπαική. ΟΛΟ ΔΙΚΗ ΤΗΣ.
«Δεν υπάρχει πιο σπουδαία κληρονομιά Πολιτισμού από τα Γλυπτά του Παρθενώνα»…
Βροντοφώναξε σε όλη την Ευρώπη –μέσω του Guardian– ένας επιφανής Άγγλος.
Ο διακεκριμένος δικηγόρος του Λονδίνου Τζέφρι Ρόμπερτσον.
Που ζωντανεύει και θυμίζει το φιλελληνισμό του Λόρδου Βύρωνα.
Ο Ρόμπερτσον υπήρξε επικεφαλής της νομικής ομάδας που περιελάμβανε την Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία ετοίμασε νομική γνωμοδότηση επί της διεκδίκησης των γλυπτών για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνει ο επιφανής νομικός στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί – εκτός από τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που συζητιούνται αυτές τις μέρες – και η επανένωση των Γλυπτών που «εκλάπησαν» από τον Λόρδο Έλγιν.
Η ίδια η Συνθήκη της Λισαβόνας, στα άρθρα 3 και 167 ορίζει ως υποχρέωση και για δύο μέρη (τις Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη) να λαμβάνουν υπόψη στις διαπραγματεύσεις την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, αναφέρει χαρακτηριστικά ο νομικός.
Όπως σχολιάζει ο Ρόμπερτσον, «δεν υπάρχει πιο σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», επομένως οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την προοπτική επανένωσης των Γλυπτών.
Κατά την άποψη του νομικού, η ένταξη της επανένωσης των Γλυπτών στις διαπραγματεύσεις προσφέρει πλεονεκτήματα και στις δύο πλευρές και μπορεί να εξελιχθεί σε «win-win situation».
«Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές μπορούν να λάβουν τα εύσημα για ένα μοναδικό πολιτιστικό επίτευγμα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κερδίσει όχι μόνο σημαντικές παραχωρήσεις επί των όρων του Brexit, αλλά και ευγνωμοσύνη για μια ενέργεια με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις» αναφέρει το άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση