Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεξάγεται με ιδιαίτε...
Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα, στην Κέρκυρα θα ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία.
Γράφει η Νάντια Μασσαχού
Μία εμπειρία που αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που καταφτάνει στο νησί προκειμένου να βιώσει από κοντά τον ιδιαίτερο κερκυραϊκό εορτασμό του. Οι ντόπιοι ονομάζουν το Πάσχα Λαμπρή ή Λαμπριά, ημέρα χαράς και απολαύσεων μετά από 7 εβδομάδες τηρουμένης νηστείας, με την πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, που έχει τις ρίζες της στο 17ο αιώνα στην Κρήτη, να κυριαρχεί στα καντούνια της Παλιάς Πόλης μέχρι και σήμερα.
Πλήθος κόσμου ακούει την τελευταία πρόβα της Παλαιάς Φιλαρμονικής στο συκλονιστικό Adagio (T. Albinoni), Μεγάλη Πέμπτη βράδυΜέσα από εντυπωσιακές λήψεις του Βασίλη Δουκάκη θα πάρετε μια γεύση αυτής της μοναδικής εμπειρίας που πρέπει να ζήσετε έστω μια φορά στη ζωή σας. Ο Κερκυραίος φωτογράφος με καταγωγή από τον Πέλεκα, γνωρίζει μυστικά που ελάχιστοι ξέρουν για τον προορισμό και δεν υπάρχει, χαρακτηριστικό ή μη, στιγμιότυπο που να μην έχει καταγράψει ο φακός του. Η μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του και τη φωτογραφία, έχει κατορθώσει να του (και μας) χαρίσει μερικές από τις ομορφότερες εικόνες του.
Περιφορά επιταφίου της εκκλησίας του Άη Γιώργη στο Παλαιό Φρούριο, Μεγάλη Παρασκευή μεσημέριΓνωριμία με τα Κερκυραϊκά έθιμα
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα -πολιούχου αγίου της Κέρκυρας- μια τελετή που ακολουθείται από το 1630. Πρόκειται για τη λιτανεία με τη μεγαλύτερη διαδρομή και τη μοναδική στην οποία συμμετέχουν και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού.
Το βράδυ της ίδιας μέρας η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο, εισάγοντας το κοινό στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.
Περιφορά Επιταφίου στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, Μεγάλη Παρασκευή μεσημέριΤη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τον επιτάφιο της Μητροπόλεως, όπου η παρουσία της Παλαιάς Φιλαρμονικής (κόκκινη) γίνεται αισθητή με το Adagio του Albinoni, της «Μάντζαρος» (μπλε) με τη Marcia Funebre του Verdi, της "Καποδίστριας" με την Elegia Funebre και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.
Περιφορά του νεκρού Ιησού από την Καθολική εκκλησία, Μεγάλη Παρασκευή βράδυ
Πρώτη Ανάσταση – Μεγάλο Σάββατο πρωί έντεκα παρά, λίγο πριν πέσουν οι μπότηδες
Το Μεγάλο Σάββατο στις 11 από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό
Αφού πέσουν οι μπότηδες, βγαίνουν οι φιλαρμονικές του νησιού παίζοντας χαρμόσυνα εμβατήρια, Μεγάλο Σάββατο πρωί
Στο δρόμο για Σπιανάδα λίγο πριν την Ανάσταση για να ψάλλει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, Μεγάλο Σάββατο βράδυ
Εντυπωσιακά βεγγαλικά γεμίζουν τον ουρανό, Μεγάλο Σάββατο
Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα χαρακτηριστικά φανάρια στο Λιστόν «ντύνονται» μοβ
(Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από τον Βασίλη Δουκάκη)
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση