Η 25η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Συνειδητοποίησης της Γονικής Αποξένωσης. Τι είναι το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης Το...
Η 25η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Συνειδητοποίησης της Γονικής Αποξένωσης.
Τι είναι το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης
Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης συμβαίνει όταν ο ένας από τους δύο γονείς στρέφει εναντίον του άλλου το παιδί ή τα παιδιά τους.
Είναι ένας όρος που δημιούργησε ο Richard Gardner στις αρχές της δεκαετίας '80, θέλοντας να τονίσει την ολική αποκοπή συναισθηματικά του παιδιού από τον ένα γονέα.
Το 2002 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης σε μια Διεθνή Διάσκεψη.
Η Μέρι Μπανότι, διαμεσολαβήτρια για τις απαγωγές παιδιών σε διεθνές επίπεδο, γράφει στην έκθεσή της, (Παράρτημα V) ότι:
«...Αυτό το φαινόμενο αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως πρόβλημα των παιδιών στα οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στον ένα ή στον άλλο γονέα. Ο γονέας που έχει την επιμέλεια φροντίζει να αποξενώσει τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια από τα παιδιά του και αυτή η πρακτική είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένη και έχει καταστροφικές συνέπειες για το παιδί. Είναι σημαντικό οι δικαστικές αρχές και οι κοινωνικοί λειτουργοί που αναλαμβάνουν παιδιά σε αυτή την κατάσταση να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές και δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πρόσβαση και τα δικαιώματα επίσκεψης.»
Ένας ώριμος γονέας ποτέ δεν θα εκθέσει, ακόμα και μετά από έναν επώδυνο χωρισμό, το παιδί του σε καταστάσεις που μπορεί να το τραυματίσουν ανεπανόρθωτα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει δικές του ανάγκες ή για να τιμωρήσει/εκδικηθεί τον/τη σύντροφό του.
Ποια συμπτώματα υπάρχουν για το Σύνδρομο αυτό;
- Άγχος
- Κατάθλιψη
- Νευρικότητα
- Αδιαφορία προς τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια
- Εχθρότητα
- Απέχθεια
- Δεν θέλει τηλεφωνική ή καμία άλλη επαφή με τον άλλο γονέα
- Δεν δέχεται δώρα ή χαρτζιλίκι από τον άλλο γονέα
- Ακυρώνει συναντήσεις μαζί του
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση