Καθώς ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όλο και περισσότεροι Πανεπιστημιακοί αναρωτιούνται μήπως ένα μικρό ποσ...
Καθώς ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όλο και περισσότεροι Πανεπιστημιακοί αναρωτιούνται μήπως ένα μικρό ποσό εγγραφής, όπως γίνεται σε κρατικά πανεπιστήμια πολλών χωρών της Ευρώπης, πιθανόν θα έλυνε πολλά προβλήματα χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
"Τα ΑΕΙ έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια το 50% της κρατικής χρηματοδότησής τους", λέει ο Αχιλλέας Γραβάνης - καθηγητής της Φαρμακολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης - και προτείνει μιλώντας στην "Κυριακάτικη Ελευθερία" ένα τέλος εγγραφής ανά εξάμηνο για κάθε φοιτητή: " Έχουμε στη χώρα 500.000 ενεργούς "αιώνιους" προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές".
Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς το τέλος εγγραφής θα πιέζει τους φοιτητές για έγκαιρη περάτωση των σπουδών τους, οπότε και το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών θα φτάσει στο τέλος του. Όσοι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα ενισχύουν τα ΑΕΙ με μια μικρή συνδρομή, ενώ οι υπόλοιποι θα το... σκέπτονται. Οπότε η μη καταβολή θα ισοδυναμεί με δήλωση μη συνέχισης των σπουδών τους και συνακόλουθη εκκαθάρισή τους από τα αρχεία των ΑΕΙ.
"Για παράδειγμα με ετήσιο τέλος εγγραφής 200 ευρώ, το πανεπιστήμιο Κρήτης θα είχε έσοδα 4.000.000 ευρώ - όσα και η συνολική κρατική επιχορήγησή του", καταλήγει εμφατικά ο Αχιλλέας Γραβάνης.
Το νέο σκάνδαλο 15τίας στο Αριστοτέλειο που έχει κοστίσει €37.000.000 ή 12.607.750.000 δις δραχμές το έχετε δει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλλειψη σοβαρής κρατικής εποπτείας για κάτι που το ξέρεις, έλλειψη έγκαιρου ελέγχου, έλλειψη δημόσιας πληροφόρησης, η ακαταμάχητη συναδελφική αλληλεγγύη και η βεβαιότητά τους ότι ό,τι κι αν γίνει θα τη γλιτώσουν, επέτρεψε το σκάνδαλο να πιάσει τα 15 έτη. Και μόνο οι καταγγελίες το έφεραν στο φως. Έτσι, στο μεταξύ ένας άλλος δικός τους, ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Λoβέρδος, ως υπουργός, φέρεται να φρόντισε να απαλλάξει τους 1.200 του Αριστοτελείου με νόμο από τις ποινικές ευθύνες αλλά όχι από την υποχρέωση να επιστρέψουν πίσω τα οφειλόμενα! Τώρα ας μαζέψουν πίσω τα €37.000.000 ή 12.607.750.000 δις δραχμές. Μέχρι να αρχίσουν όμως να το κάνουν οι μισοί υπόχρεοι θα τα έχουν τινάξει και οι άλλοι θα έχουν σκαρφιστεί κόλπα. Η απιστία θα λάβει άλλη μορφή και τότε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, όταν υπάρχει λύση κομψή, γρήγορη και αποτελεσματική; Γιατί δεν νομοθετούν ώστε οι προς επιστροφή οφειλές να μην θέλουν πολυετείς αγωγές στα δικαστήρια αλλά να παρακρατούνται στη πηγή μηνιαίως από τους μισθούς τους όπως ακριβώς τις παρακράτησαν οι 1.200 έξυπνοι;
Το σκάνδαλο έχει και συνέχεια. Αυτό το σκάνδαλο βγήκε στις εφημερίδες στις 21 Απριλίου 2017. Δύο εβδομάδες πριν, στις 03 Απριλίου 2017, ο πρύτανης μας είπε με συνέντευξή του ότι το Αριστοτέλειο έχει έλλειμμα 6,5 εκατομμύρια, ότι καταρρέει και ότι ζητά την οικονομική βοήθεια του κράτους. [https://makthes.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2/] Μπράβο πρύτανη! Τη δε περασμένη Κυριακή ήρθε και η ιδέα κάποιου που θέλει δύο φορές το χρόνο τέλη εγγραφής στου; φοιτητές. Κάποιοι πανεπιστημιακοί κάνουν σοβαρές απατεωνιές εκ του ασφαλούς, τη γλιτώνουν και μετά ζητούν να καλυφθούν οι τρύπες από τους φοιτητές και τους φορολογούμενους. Το άλλο ζήτημα είναι ότι στην Ελλάδα πανεπιστημιακά σκάνδαλα είναι μόνο κάποια από όσα ροκανίζουν δημόσιο χρήμα (βλ πιο πρόσφατα και τους εργολάβους στο Δημοκρίτειο).
Αυτό εδώ το σκάνδαλο με το σύνολο των υποψήφιων διδακτόρων στη Νομική Θεσσαλονίκης [https://www.scribd.com/document/327030000/Athanasios-Pitsiorlas-Ipopsifii-Didaktores-1998-2012-Nomiki-Sxoli-Aristotelio-Panepistimio-Eksoteriki-Axiologisi-Version2] πήγε στον πρωθυπουργό Τσίπρα δύο φορές. Μία τον Απρίλιο 2015. Τότε το γραφείο του έστειλε μία επιστολή στη Νομική σχολή την οποία την έγραψαν στο κάτω μέρος των υποδημάτων τους. Για δεύτερη φορά πήγε το Νοέμβριο 2016 και τότε δεν έστειλε ούτε καν επιστολή. Ίσως γιατί μέσα σε αυτή τη λίστα της ντροπής υπάρχει πλέον και πρώην υπουργός του. Και αυτό το σκάνδαλο διαπιστώθηκε από 3 εξωτερικούς αξιολογητές. Τόσοι πολλοί νέοι και άξιοι έλληνες έχουν πάθει ζημίες για δεκαετίες, φυσικά η ίδια η χώρα, και θα πάθουν και πολλοί άλλοι. Το σκάνδαλο θα συνεχιστεί στο διηνεκές γιατί δεν έχεις το θάρρος να το αγγίξεις. Καλύπτοντάς το θα διορθώσεις την οικονομία της χώρας ; Για όλα φταίνε οι γερμανοί!