Σήμερα 20 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup, μια ακόμη ημερομηνία που θεωρείται βέβαιο από όλες τις πλευρές ότι θα περάσει χωρίς την ε...
Σήμερα 20 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup, μια ακόμη ημερομηνία που θεωρείται βέβαιο από όλες τις πλευρές ότι θα περάσει χωρίς την επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν σημαντικά ζητήματα. Τα εργασιακά με τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το αφορολόγητο, τα αντίμετρα, οι μειώσεις στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά.
Αυτές οι διαφωνίες, κατά την ελληνική πλευρά, πρέπει να περάσουν στην πολιτική διαπραγμάτευση, ωστόσο παραμένει ερώτημα αν υπάρχει τέτοιου είδους διαπραγμάτευση στο Eurogroup.
Βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που ακούγεται πως θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή.
Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση (όπως έγινε και στα προηγούμενα Eurogroup). Ταυτόχρονα επιθυμεί να ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση επόμενος «σταθμός» για τη διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας είναι το Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου.
Μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές έχει καλυφθεί, καθώς έχουν συγκλίνει στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Ντάισελμπλουμ: Να διαλυθεί η Τρόικα
Η Δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα εκτίμησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung , εξηγώντας ότι δεν περιμένει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα τον Απρίλιο.
Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρέπει ουσιαστικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τόνισε ακόμη ότι «ο ESM θα πρέπει συγκεντρώσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή».
Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η σημερινή «τρόικα» των δανειστών στην Ελλάδα θα διασπαζόταν μακροπρόθεσμα. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «αισθάνεται όλο και πιο άβολα, και δικαιολογημένα» στον ρόλο των θεσμών, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κι άλλα «σημαντικά καθήκοντα» στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί.
Διευκρίνισε πάντως ότι οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους σε ότι αφορά το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχούμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.
Τι επιδιώκει η Ελληνική πλευρά
Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί. Ο αμοιβαίος συμβιβασμός, εφόσον επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.
Από την άποψη αυτή, πρόσθετο ενδιαφέρον και βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που ακούγεται πως θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή.
Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση, κάτι που θα ανακοινωθεί, γεγονός που θα ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Με επόμενο «σταθμό», τη διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου, πιστεύει η ελληνική πλευρά.
Έχει ήδη, άλλωστε, καλυφθεί μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές: έχουν, έτσι, συγκλίνει στο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Αντιθέτως, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς γνωστή είναι η στάση στα θέματα αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε εκκρεμότητα και το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά. Διαφωνίες που πρέπει να παραπεμφθούν στην πολιτική διαπραγμάτευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζητούν, πλέον.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση