Εννέα χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας που αφορούσε καταγγελίες πολιτών για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν εισπρακτικές ...
Η αρμόδια εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση, ερευνώντας συνολικά 29 εισπρακτικές εταιρείες και 17 δικηγορικά γραφεία, δεν προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργήματα καθώς όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα «Δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά ενεργούσαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαν να ζητούν τα οφειλόμενα».
Ποινικές ευθύνες ήσσονος σημασίας προέκυψαν για έξι εισπρακτικές εταιρείες εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη γιατί φέρονται να μην είχαν εγγραφεί, ως όφειλαν, στο ειδικό Μητρώο Καταναλωτών, άρα δεν είχαν νόμιμη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πελατών των τραπεζών για τις οποίες δούλευαν.
Για τις συγκεκριμένες εισπρακτικές εταιρείες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για το πλημμέλημα της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα σε βάρος συνολικά 15 ατόμων, υπάλληλων των εταιρειών και δύο τραπεζών, διότι ήταν θυγατρικές τραπεζών.
Λειτουργούν νομίμως
Τον τελευταίο λόγο για την αρχειοθέτηση ή όχι της δικογραφίας έχει το Εφετείο αφού η αρμόδια εισαγγελέας μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης ζητεί να αρχειοθετηθούν οι καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για το κακούργημα της εκβίασης αλλά και για τα αδικήματα της απάτης κατ' εξακολούθηση, της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος και της παράνομης βίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας στο πόρισμά της διαπιστώνει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν έχουν διαπράξει τα συγκεκριμένα αδικήματα καθώς λειτουργούν νομίμως με συμβάσεις με τα τραπεζικά καταστήματα με βάση σχετικούς νόμους και κανόνες. Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα όταν προβάλλουν αξιώσεις εκ μέρους τραπεζών εφόσον αυτές απορρέουν από συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι δανειολήπτες με τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά το σκέλος για το αδίκημα της παράνομης βίας το οποίο σχετίζεται με την τυχόν ανάρμοστη ή απειλητική συμπεριφορά υπαλλήλων των εισπρακτικών προς τους οφειλέτες μπαίνει στο αρχείο γιατί θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μήνυση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 100 πολίτες και όταν ρωτήθηκαν αν επιθυμούν την ποινική δίωξη των υπαλλήλων η πλειοψηφία αρνήθηκε ενώ μια μερίδα κατήγγειλε γενικόλογα γεγονότα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση