Νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας επιβεβαιώθηκαν σε νεκρά πτηνά, σε συστηματική εκμετάλλευση ορνίθων αυγοπαραγωγής ...
Νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας επιβεβαιώθηκαν σε νεκρά πτηνά, σε συστηματική εκμετάλλευση ορνίθων αυγοπαραγωγής και σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις ανά την επικράτεια.
Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά στην επείγουσα ενημέρωση πτηνοτρόφων και κατόχων οικόσιτων πουλερικών για τη γρίπη των πτηνών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της 28.11.2016, 17.01.2017, 17.02.2017 και 23.02.2017, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), “στις 23.03.2017 επιβεβαιώθηκε μία νέα εστία γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (ΗΡΑΙ Η5Ν8) σε οικόσιτη εκμετάλλευση πουλερικών στην Κοζάνη, ενώ τα κρούσματα στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν αμείωτα”.
Από τις 23.12.2016 έως σήμερα, εκτός του προαναφερόμενου κρούσματος, επιβεβαιώθηκαν: ένα κρούσμα σε συστηματική εκμετάλλευση ορνίθων αυγοπαραγωγής (28.000, Αρκαδία/Η5Ν8), δύο κρούσματα σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις (Αρκαδία/Η5Ν8 και Φλώρινα/Η5Ν6) και εννέα κρούσματα σε νεκρά άγρια πτηνά (Ρόδος: 1, Έβρος: 1, Ροδόπη: 3, Αρκαδία: 2 και λίμνη Βόλβη Ν.Θεσσαλονίκης: 2), με επιβεβαίωση του υπότυπου Η5Ν8.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. τονίζει την αναγκαιότητα της συνεχούς ενημέρωσης «…με κάθε πρόσφορο τρόπο των πτηνοτρόφων και των κατόχων οικόσιτων πουλερικών για την υποχρέωση εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας…».
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως, ορισμένοι υπότυποι της οποίας (αντιγονικού τύπου Α) μπορούν, σπανιότατα, να μεταδοθούν στον άνθρωπο ή, με συνεχή ανασυνδυασμό, να αποτελέσουν στο μέλλον αιτία πανδημίας γρίπης του ανθρώπου.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο υπότυπος Η5Ν8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ο δυνητικός κίνδυνος ανάδυσης στελέχους που προσβάλλει και τον άνθρωπο απαιτεί αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στα πουλερικά και των μέτρων ατομικής προστασίας.
Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες πουλερικών πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ισχύοντα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές και τις παραμέτρους παρακολούθησης των πτηνών.
Με βάση την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 09.02.2017):
α) Είναι υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια η διατήρηση των πουλερικών οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους και
β) τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν θεσπιστεί για τις συστηματικές εκτροφές και τα οικόσιτα πουλερικά (αναφέρονταν στα δελτία τύπου της 28.11.2016 και 17.01.2017), ισχύουν και για τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση