Το Κέντρο Χέλμχολτς του Μονάχου ψάχνει κορυφαίους ερευνητές από διάφορες χώρες -και από την Ελλάδα- προκειμένου να στελεχώσει ένα νέο π...
Τα νήματα της νέας πρωτοβουλίας κινεί ένας διακεκριμένος επιστήμων της διασποράς, ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Κέντρου Χέλμχολτς στην ίδια πόλη.
Για πρώτη φορά στη Γερμανία (και πιθανώς σε όλη την Ευρώπη), θα εργασθούν κάτω από τη ίδια στέγη, σε τόσο στενή συνεργασία, γιατροί, βιολόγοι, φυσικοί, βιοϊατρικοί μηχανικοί κ.α., με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για διάφορες ασθένειες, καθώς και νέων εφαρμογών στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής και της φαρμακευτικής τεχνολογίας. Κάτι αντίστοιχο αποτελούν στις ΗΠΑ το Howard Hughes Janelia Research Campus και το Koch Institute.
Σε ένα νέο κτίριο 4.500 τετραγωνικών μέτρων, το Pioneer Campus φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια δημιουργική ερευνητική ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικό βιοϊατρικό εξοπλισμό. Οι ερευνητές θα είναι απαλλαγμένοι από διοικητικά καθήκοντα για να επικεντρωθούν στην έρευνά τους. Τα πρώτα τμήματα αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος του 2017.
«Η ιστορία δείχνει ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες πάντα λειτούργησαν ως καταλύτες για την πρόοδο των βιολογικών ανακαλύψεων με κλινική σημασία. Το Pioneer Campus και τα ξεχωριστά ταλέντα του παρέχουν μια απολύτως αναγκαία συνέργεια ανάμεσα στη βιολογική ανακάλυψη και στην κουλτούρα των μηχανικών που μετατρέπουν τις ανακαλύψεις σε λύσεις, επιταχύνοντας έτσι τις εφευρέσεις νέων μεθόδων επιτυχούς πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και νέων θεραπειών, προς όφελος όλης της κοινωνίας», δήλωσε ο Χ.Ντζιαχρήστος.
Ο Έλληνας επιστήμονας θα είναι ο ένας από τους δύο διευθυντές του Pioneer Campus, επικεφαλής του Τομέα Εμβιομηχανικής, μαζί με τον καθηγητή Ματίας Τσοπ, διευθυντή του Τομέα Ιατρικής. Το νέο κέντρο φιλοδοξεί να «γεννήσει» αρκετές εταιρείες-τεχνοβλαστούς, όπως η iThera από το 2010 (για καινοτόμο βιοϊατρική απεικόνιση) και η SurgVision από το 2013 (για ζωντανή απεικόνιση των όγκων κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις), που ήδη έχει δημιουργήσει ο Ντζιαχρήστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση