GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αβραμόπουλος: Η κατάρρευση συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας έχει θύμα την Ελλάδα

«Η συνεννόηση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί. Αν καταρρεύσει η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το πρώτο θύμα θα είναι η Ελλάδα», είπε...


«Η συνεννόηση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί. Αν καταρρεύσει η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το πρώτο θύμα θα είναι η Ελλάδα», είπε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στη διαδικασία μετεγκατάστασης λέγοντας πως αν συγκεκριμένες χώρες εξακολουθήσουν να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τα μέσα και την πολιτική βούληση να επιβάλει κυρώσεις - «πριν όμως φτάσουμε εκεί θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να τους πείσουμε».

Η αξιολόγηση

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. «Για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς οι οποίες συνεχίζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση. Και είναι πολύ σημαντικό να γίνει γρήγορα για να προλάβουμε καταστάσεις που δεν θα θέλαμε να ζήσουμε. Ναι, είχα ζήσει τέτοιες πολλές στιγμές στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Υπήρξαν δύο, τρεις περιπτώσεις που με περιέλουσε κρύος ιδρώτας, όταν η συζήτηση ξεκίνησε με το Grexit. Γιατί ίσως πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει ή τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Το προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είπε ότι «δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια» και πως «η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά».

«Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι στο στόχαστρο της διεθνούς κριτικής», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και επισήμανε ότι οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής στα νησιά, «δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδεώδεις, αλλά σίγουρα δεν είναι συνθήκες πριν από ένα χρόνο, γιατί τα χρήματα έπιασαν τόπο». Ανέφερε δε στο σημείο αυτό, ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά ή καταγγελία για την οικονομική διαχείριση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί [...] Τα κονδύλια είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ και είναι διαθέσιμα και ανά πάσα στιγμή μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα απορροφήσει», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τα μισά από τα χρήματα αυτά διατίθενται για το έργο των ΜΚΟ, για ανθρωπιστικούς λόγους. Όμως, «οι ΜΚΟ δεν λειτουργούν ανεξέλεγκτα: Οι περισσότερες από αυτές είναι αξιόπιστες και σοβαρές οργανώσεις που προσφέρουν χρήσιμο έργο», είπε ο Επίτροπος.

Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Αναφερόμενος στη δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας και την ανησυχία που εκφράζεται για τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «πρέπει πάση θυσία αυτή η συνεννόηση, αυτή η δήλωση να συνεχίζει να εφαρμόζεται». Έστειλε μάλιστα και ένα μήνυμα, ζητώντας να σταματήσει η «διπλωματία των δηλώσεων», διότι πέραν των δηλώσεων τα αποτελέσματα για τις ροές μιλούν από μόνα τους και η κατάσταση σήμερα είναι διαχειρίσιμη.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη, πέρα από τις δηλώσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, ότι δεν τηρείται η συμφωνία» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες το κλίμα κάπου χάλασε. Για τα γνωστά γεγονότα στην Κεντρική Ευρώπη. Θα ήθελα να πω κάτι απλό. Πρέπει να διαχωριστούν τα πολιτικά ζητήματα από το σκέλος των ανθρωπιστικών θεμάτων. Οι δημοκρατίες μας, και η τουρκική Δημοκρατία και οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες κρίνονται από το πόσο ανθρωπιά και ευαισθησία επιδεικνύουν. Γι' αυτό και έχουμε επαινέσει την Τουρκία που σήμερα φιλοξενεί 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Και θα συνεχίσουμε να την χρηματοδοτούμε, γιατί η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του προγράμματος στήριξης των προσφύγων εκεί, της ευρωτουρκικής δήλωσης».

«Η Τουρκία όταν της τέθηκαν 74 προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποια στιγμή η Ευρώπη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της βίζας, σε 8 μήνες μέσα, εκπλήρωσε τις 67. Σε μια προϋπόθεση που είναι ύψιστης ευαισθησίας, η Ευρώπη έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το θέμα του τρομοκρατικού νόμου».

«Συνεπώς, οι ενδείξεις είναι πως παρά τις όποιες δηλώσεις, η Τουρκία κοιτάει προς την Ευρώπη. Εμείς από την άλλη πλευρά, θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη συνεννόηση, αυτή τη δήλωση ζωντανή, γιατί αν καταρρεύσει - θα μιλήσω πάλι ως Έλληνας - το πρώτο θύμα θα είναι η Ελλάδα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η στάση της Ελλάδας στην κρίση

«Οφείλεται δημόσιος έπαινος στους κατοίκους των νησιών. Μην ακούτε τις φωνές των ακραίων. Είναι πολύ λίγοι. Απλώς είναι ηχηρές φωνές που όμως δεν έχουν δύναμη στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Πρέπει να είμαστε περήφανοι, διότι στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε επίσης ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδα στην προσφυγική κρίση.

Η μετεγκατάσταση

Για τη διαδικασία μετεγκατάστασης, είπε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αισθητή άνοδος του αριθμού των ατόμων που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την ελπίδα, «σύντομα και άλλες χώρες να αντιληφθούν ότι είναι ηθική και νομική υποχρέωσή τους που απορρέει από τις αρχές στις οποίες έχει στηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Αρχές δεσμευτικές που διατυπώνονται με σαφήνεια στα ιδρυτικά κείμενα της Ένωσης». Είπε ακόμη, ότι «αν οι χώρες αυτές δεν ανταποκριθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τα μέσα και την πολιτική βούληση να επιβάλει κυρώσεις. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να τους πείσουμε».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως «πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι εκείνοι που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στις χώρες τους». Είπε επίσης ότι για τις επιστροφές, υπάρχουν σαφείς οδηγίες να γίνονται κάτω από συνθήκες απόλυτου σεβασμού της προσωπικότητας.

Για την ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή, ο Επίτροπος είπε ότι «αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντησε σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα» και πρέπει όλες οι χώρες να αντιληφθούν ότι αυτό το νέο όργανο είναι στην υπηρεσία τους.

Για τη νέα εκδοχή της Συνθήκης του Δουβλίνου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «το νέο Δουβλίνο θα είναι πιο δίκαιο γιατί το προηγούμενο δεν ήταν δίκαιο και το πρώτο θύμα αυτού του άδικου Δουβλίνου ήταν η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *