GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πειραματικές Σχολές ΟΑΕΔ: 8 στους 10 σπουδαστές έχουν ήδη δουλειά

Με ιδιαίτερη επιτυχία έχει στεφθεί η λειτουργία των Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης(Π.Σ.Ε.Κ.) του ΟΑΕΔ καθώς το 81% των σ...


Με ιδιαίτερη επιτυχία έχει στεφθεί η λειτουργία των Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης(Π.Σ.Ε.Κ.) του ΟΑΕΔ καθώς το 81% των σπουδαστών που ολοκλήρωσαν την Κατάρτιση ήδη βρίσκονται στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα με θέμα "Αποτίμηση -Διάχυση Αποτελεσμάτων λειτουργίας ΠΣΕΚ" που διοργανώθηκε από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το ΠΣΕΚ Καλαμακίου σε αίθουσα της ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Καλαμακίου.
Για τη λειτουργία και ανάπτυξη των ΠΣΕΚ σε δομές του ΟΑΕΔ στον τομέα του Τουρισμού σε Αθήνα και Ηράκλειο συνεργάστηκαν ο ΟΑΕΔ,το Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η DEKRA ACADEMIE Gmbh, ενώ το πρόγραμμα είναι τριετές και απευθύνεται σε αποφοίτους τουλάχιστον υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ηλικίας 18-20 ετών.
Οι ειδικότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι τρεις και συγκεκριμένα, Τεχνίτης μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτης Εστιατορίου-Επισιτισμού και Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Το πρόγραμμα στηρίχτηκε στο Δυικό Σύστημα εκπαίδευσης,το οποίο περιελάμβανε ενδοσχολική εκπαίδευση 4 μηνών κατ'έτος και πρόγραμμα στο χώρο εργασίας-μαθητεία σε εργασιακό χώρο διάρκειας οχτώ μηνών κατ'έτος. Η μαθητεία υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Στόχος του Προγράμματος είναι η μείωση της νεανικής υποαπασχόλησης και ανεργίας μέσω της άμεσης σύνδεσης με την αγορά εργασίας και η καινοτομική επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση βελτιωμένων δεξιοτήτων. Στην Hμερίδα το παρόν έδωσαν και μαθητευόμενοι που έχουν ήδη ολοκληρώσει την Κατάρτιση και αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω στο αντικείμενο της Κατάρτισης αλλά και μαθητευόμενοι που βρίσκονται στο στάδιο της Κατάρτισης.
H Κωνσταντίνα Ζωγράφου απόφοιτη, σχεδόν άμεσα με το που ολοκλήρωσε την πρακτική βρήκε δουλειά. "Βρήκα άμεσα εργασία με το που ολοκλήρωσα την πρακτική μου τον Οκτώβρη, το Νοέμβριο προσλήφθηκα σε μια μεγάλη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας στο τμήμα των κρατήσεων και των πωλήσεων". Για το πρόγραμμα σημειώνει ότι είναι ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης πολύ διαφορετικό και ότι είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει τριετής πρακτική άσκηση και προσομοίωση του επαγγελματικού περιβάλλοντος ακόμα και μέσα στη σχολή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. "Μέσω του προγράμματος επίσης διευρύνθηκε ο κύκλος μου, απόκτησα προϋπηρεσία χωρίς να έχω ακόμα κάποιο πτυχίο στα χέρια μου και μπόρεσα να καταλάβω πιο εύκολα το επάγγελμα έχω διαλέξει. Έκανα 3 σεζόν δηλαδή 3 εξάμηνες πρακτικές σε 5στερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας στο τμήμα της υποδοχής και των κρατήσεων".
Η Ισμήνη Χαριστείδη λίγο πριν ολοκληρώσει το δικό της κύκλο παρακολούθησης καθώς της απομένει το τελευταίο εξάμηνο πρακτικής άσκησης για ξενοδοχοϋπάλληλος τονίζει ότι η Κατάρτιση μέσω του προγράμματος καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις αυτού που επέλεξε να ακολουθήσει και επισημαίνει τη σημασία της πρακτικής άσκησης ". Με την πρακτική είσαι πιο έτοιμος να ακολουθήσεις το επάγγελμα γιατί ανά έτος έχεις 6 ολόκληρους μήνες δηλαδή 3 εξάμηνα πρακτικής που περνάς από διάφορους τομείς και αποκτάς την εμπειρία ως επαγγελματίας".
Για τα ΠΣΕΚ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη η οποία τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα της ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας είναι ήδη ορατά. Συγκεκριμένα η κ. Καραμεσίνη δήλωσε ότι "η Πειραματική Σχολή Μαθητείας ΟΑΕΔ -Π.Σ.Ε.Κ. Καλαμακίου, με ορατά ήδη τα θετικά αποτελέσματα ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Οργανισμού για αναβάθμιση της ποιότητας του δυικού συστήματος μαθητείας που εφαρμόζει. Πρόθεση του Οργανισμού είναι οι καινοτομίες και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκαν να ενσωματωθουν στις αντίστοιχες ειδικότητες των Σχολών Μαθητείας ΟΑΕΔ.".
Από τη μεριά του ο διευθυντής του σχολείου του ΠΣΕΚ Καλαμακίου Μαρίνος Βλαχόγιαννης δήλωσε ότι "άνοιξε στα παιδιά μια πόρτα στην αγορά εργασίας". Τα ΠΣΕΚ άρχισαν να υλοποιούνται από το 2013-2014 ενώ σχετικά με την πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της οι μαθητές σύμφωνα με τη νομοθεσία έπαιρναν το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες πλήρωνε η επιχείρηση. Όπως τονίστηκε από όλες τις επίσημες φωνές στην κατά τη διάρκεια της Ημερίδας υπάρχει βούληση και φιλοδοξία το συγκεκριμένο πρόγραμμα να δημιουργήσει ένα μοντέλο και για άλλους τομείς απασχόλησης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *