«Πυρ ομαδόν» από τους εκπρόσωπους των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση με αιχμή το χθεσινό Eurogroup, στο πλ...
«Πυρ ομαδόν» από τους εκπρόσωπους των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση με αιχμή το χθεσινό Eurogroup, στο πλαίσιο της συζήτησης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τα ευρωπαϊκά κόμματα και τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου.
Κόντρα Σκουρλέτη-Βορίδη
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρει θέση στη βάση σοβαρής επιχειρηματολογίας, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας.
«Διαπίστωσα μια έλλειψη σοβαρής επιχειρηματολογίας. Έχετε την αμέριστη κατανόησή μας. Διότι πάνω από ένα μήνα τώρα διαμορφώνετε μια εικόνα άλλη. Μάλιστα είχατε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει διάγγελμα του πρωθυπουργού, ότι θα ανακοινώσει δημοψήφισμα. Είχατε διαμορφώσει μια εικόνα που οδηγούσε σε αυτό το οποίο ζητάτε από την επομένη των εκλογών: εκλογές. Διαψευστήκατε», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αντί λοιπόν τώρα να έρθετε και να ασκήσετε μια κριτική, δεν μιλάτε επί του περιεχομένου του πλαισίου αυτής της συμφωνίας. Και μας λέτε αυτό το απερίγραπτο, ότι έρχονται οι θεσμοί, κλείνει η συμφωνία και εδώ η χώρα βουλιάζει. Δηλαδή, τι θα θέλατε; Να μην κλείσει η συμφωνία; Επιτέλους ξεπεράστε τις ενδογενείς αντιφάσεις. Σοβαρευτείτε και καταθέστε μια συγκεκριμένη πολιτική κριτική», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Αυτή η συμφωνία-πλαίσιο, κατ’ αρχήν, έτσι όπως το γενικό της πλαίσιο συμφωνήθηκε, έχει μια εσωτερική λογική. Και πάνω σε αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε: Για κάθε μέτρο που θα προβλέπει μια επιπλέον επιβάρυνση, προβλέπεται ένα αντίμετρο το οποίο θα έχει μια αντίστοιχη ελάφρυνση. Εξ ου προκύπτει και η διαπίστωση ότι είναι μηδενικής δημοσιονομικής απόκλισης. Πάνω σε αυτό, διαφωνείτε ναι ή όχι;», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνίας «εξασφαλίζει στη χώρα, σχεδόν για δύο χρόνια, ένα καθαρό τοπίο, πάνω στο οποίο μπορεί να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για μια νέα αναπτυξιακή πορεία».
«Το 2017 και το 2018 δεν προβλέπεται κανένα απολύτως μέτρο και με τη δυναμική που έχει υπάρξει κλείνοντας το 2016, αυτό δεν είναι αμελητέο. Άρα και με βάση το λογικό συμπέρασμα ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα δοθεί η ποσοτική χαλάρωση, που έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία, μιλάμε για αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2017 και το 2018, τους οποίους έχουμε να δούμε πριν το 2009. Αμελητέο», είπε ο υπουργός. «Η χθεσινή συμφωνία περιέχει μια συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για 3 δισ. δάνειο. Σημειωτέον ότι οι εκταμιεύσεις σε αυτό το δάνειο, δεν θα επηρεάσουν τις δαπάνες, άρα το πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα, αντίστοιχα, τα οποία αυτά θα κατευθύνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πάνω σε αυτά ασκείστε κριτική και αν έχετε να αντιπροτείνετε κάτι άλλο περιμένουμε να σας ακούσουμε», επέμεινε ο υπουργός.
«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να πάρει φόρους από τους ανθρώπους των 600 ευρώ, να κόψει 20% τις συντάξεις των 1.000 ευρώ και να απορυθμίσει περαιτέρω την αγορά εργασίας», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης. «Είδα με πολύ ενδιαφέρον χθες, όλους τους υπουργούς ή σχεδόν όλους, να παρελαύνουν πανηγυρίζοντας τη μεγάλη επιτυχία στο Eurogroup. Και είδα κιόλας ότι υπάρχει και μια διατύπωση ότι τελείωσε η λιτότητα και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μιλάμε για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής και να μην ανησυχούμε καθόλου. Επειδή ειλικρινώς μου προξενεί εντύπωση αυτή όλη η ευαρέσκεια και ο αυτοθαυμασμός ο κυβερνητικός, ήθελα απλώς να κάνω μια παράκληση σε όλους τους συναδέλφους. Να διαβάσουν -δεν χρειάζεται βαθιά κριτική ανάλυση εδώ- να κάνουν μια απλή ανάγνωση των δύο βασικών κειμένων: της ανακοινώσεως της ευρωομάδος και της ανακοινώσεως του ΔΝΤ», είπε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τα δύο αυτά κείμενα, είναι ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία και επομένως συνεχίζεται αυτή η ωραία ιστορία της αξιολόγησης και ότι επιστρέφουν οι τροϊκανοί, οι θεσμοί, και επιστρέφουν γιατί έλαβαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση».
«Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας», είπε ο Μάκης Βορίδης και συνέχισε, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια που εισέπραξε από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Εάν λοιπόν εσείς πανηγυρίζετε γιατί επίκειται η ψήφιση του αφορολόγητου, κύριε συνάδελφε, είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ωραίο χαμόγελο που έχετε τώρα, θα το έχετε και όταν αποφασίσετε να πάρετε φόρους από τους ανθρώπους των 600 ευρώ και όταν επίσης θα αποφασίσετε -με τη δική σας ψήφο, χαρωπέ μου συνάδελφε- να μειώσετε τις συντάξεις 1.000 ευρώ κατά 20% και όταν, ενάντια σε κάθε διακηρυγμένη θέση σας, θα αποφασίσετε να απορυθμίσετε περαιτέρω την αγορά εργασίας».
«Λέτε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρξει ένα ευρώ κάθε είδους ελάφρυνσης», είπε ο κ. Βορίδης και υπογράμμισε ότι όλα τελούν υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πλεονάσματος στο 3,5%. «Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ -αν τη φέρετε, όταν, και αν, και ίσως, και τα σχετικά, εγώ θα έλεγα να μην βιάζεστε- να’μαστε πλήρως συνεννοημένοι, τι ρήτρα θα έχει από δίπλα. Όλα είναι υπό την προϋπόθεση της επιτεύξεως πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Τώρα όμως θα νομοθετήσετε μειώσεις. Αλλά αν αυτό σας αρέσει, εμάς προφανώς μας περισσεύει, κοντός ψαλμός αλληλούια όλα αυτά θα κριθούν από τον κυρίαρχο...», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.
Οι θέσεις των άλλων κομμάτων
Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Για «μεσοβέζικη λύση» έκανε λόγο ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε πως αυτό που επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες, δεν είναι συμφωνία και πρόσθεσε «δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Ντάισελμπλουμ».
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να νομοθετήσει περαιτέρω, σχετικά με τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό, αφού «το 70% των συνταξιούχων θα έχουν μείωση αποδοχών», ενώ είπε πως δεν άλλαξε τίποτα ως προς τα 3,6 δισ. ευρώ. Εξάλλου, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει το «παραμύθι» περί υποτακτικών προς την αντιπολίτευση, σημειώνοντας «αυτό ήταν το μεγάλο σας λάθος, μας βρίσατε για να έρθετε στην εξουσία».
«Δεν σας έχει μείνει καμία κόκκινη γραμμή», είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ. «Παρουσιάζετε με φιλολαϊκό περιτύλιγμα τη συμφωνία με την ιμπεριαλιστική συμμαχία της Ε.Ε, ενώ προετοιμάζεστε να συρρικνώσετε και άλλο το αφορολόγητο όριο και δρομολογείτε ταυτόχρονα τα επόμενα χτυπήματα στα εργασιακά. Ότι δηλαδή ζητούν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι», ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου.
Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης, αφού είπε ότι η επιστροφή των δανειστών είναι θετική εξέλιξη γιατί αποφεύγονται τα χειρότερα, ωστόσο τόνισε ότι η συμφωνία θα είναι επώδυνη για τον ελληνικό λαό κι όσο αυτή αργεί, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το κόστος. «Όσο κωλυσιεργούμε -κι οι ρυθμοί ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων έχουν εκτροχιαστεί τελευταία χρόνια- τόσο οι ακραίες φωνές στην πλευρά των δανειστών ενισχύονται». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με την αντιπολίτευση, ώστε να ξέρουμε για τι πράγμα και για πότε μιλάμε.
«Εύχομαι να μην ψηφίσετε με βαριά καρδιά τα νέα μέτρα, που θα έρθουν και να μην κλαίτε, όπως θα κλαίει ο ελληνικός λαός», είπε ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε μόνο «τι μας έδωσαν», δεν είπε «τι δίνει». Κάλεσε επίσης «να ξεκαθαρίσετε τους όρους πριν υπογράψετε» και απηύθυνε ερωτήματα για το πότε θα εισπραχθούν και πότε θα επιστραφούν τα χρήματα των μέτρων και των αντίμετρων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό «πώς θα τα δώσετε, με τι τρόπο;».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση