Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου δύο ετών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας εξέδωσε σήμερα την απόφασή του για του...
Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου δύο ετών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας εξέδωσε σήμερα την απόφασή του για τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση Energa – HellasPower.
Ενοχή για τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Αθήνας για αδικήματα που επιφέρουν βαριές ποινές.Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους Νικ. Δεκόλη και Άρη Φλώρο για το αδίκημα της συναυτουργίας στην κακουργηματική υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), τον Βασίλη Μηλιώνη για απλή συνέργεια σε αυτή και τους Αχ. Φλώρο και Στεφ. Σαφιάκα για άμεση συνέργεια.
Για το αδίκημα της λαθρεμπορίας ένοχος κρίθηκε μεταξύ άλλων, ο Άρης Φλώρος, ενώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ένοχοι κρίθηκαν οι Αρης Φλώρος Στ. Σιαφάκας και Νικ. Δεκόλης. Οκτώ από τους 19 κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία.
Αυτή την ώρα αναμένεται η απόφαση επί του αιτήματος της επιστροφής 83 εκατ. Ευρώ απο τους κατηγορούμενους. Ήδη η εισαγγελέας της έδρας έχει ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος αναφορικά με το σκέλος της υπεξαίρεσης ως νόμου αβάσιμο ενώ ζήτησε να εφαρμοστεί μόνο για την πράξη της λαθρεμπορίας.
Η αυλαία της δίκης άνοιξε στις αρχές του 2015 και στο εδώλιο κάθονται συνολικά 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι φερόμενοι ως βασικοί πρωταγωνιστές Άρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δυο κατηγορούμενοι, ως εκπρόσωποι των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.
Στους κατηγορούμενους αποδίδονται, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μάλιστα, εκτιμάται σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ότι από τη συγκεκριμένη υπόθεση το Δημόσιο υπέστη ζημία ύψους 152 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι διέπραξαν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και με έγγραφες δηλώσεις τους στο δικαστήριο και στις αρμόδιες αρχές γνωστοποίησαν ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ, που όπως υποστηρίζουν είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας στην πρόταση της ζήτησε την αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ενώ αντίθετα εισηγήθηκε την ενοχή του Άρη Φλώρου καθώς και άλλων έντεκα κατηγορουμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση