GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν επιστρέφουν οι δανειστές στην Ελλάδα: Ζητούν μαχαίρι και... μεταρρυθμίσεις

Πολύ κοντά στο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών για το μαχαίρι στις συντάξεις (μέσω της προσωπικής διαφοράς) αλλά και τη μ...


Πολύ κοντά στο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών για το μαχαίρι στις συντάξεις (μέσω της προσωπικής διαφοράς) αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου στις 6.000 ευρώ είναι πλέον η Ελλάδα. Ενώ, όπως αποκάλυψε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος το Σάββατο, μετά τη σύσκεψη των δανειστών με την ελληνική αντιπροσωπεία των Τσακαλώτου και Χουλιαράκη, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πλέον ότι θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις.

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για το κλείσιμο της αξιολόγησης και αφού οι δανειστές έχουν κάνει πλέον κοινό μέτωπο κατά της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά πιέζεται να υποχωρήσεις στις απαιτήσεις.

Από την πλευρά της πάντως φαίνεται να ζητά κάποια ανταλλάγματα από τους δανειστές προκειμένου να υποχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση των συντάξεων και τις παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

  • Να αναθεωρήσει το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, με βάση την υπεραπόδοση του συνόλου του 2016, καθώς βασίζει τα συμπεράσματά του στα στοιχεία που συλλέχθηκαν έως το τέλος του Νοεμβρίου.
  • Η πρόταση των θεσμών αφορά ουσιαστικά σε δύο πακέτα μέτρων. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην υπάρξει ρύθμιση για συντάξεις που θα έρθει στην Βουλή.
  • Πακέτο μείωσης φορολογικών συντελεστών για να περάσουν  τα μέτρα.
  • Το οικονομικό επιτελείο θέλει να υπογράψει μία συμφωνία η οποία θα ανοίγει από τώρα ξεκάθαρα τον δρόμο προς το QE και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τους χρέους.

Τσακαλώτος: Να αποφασίσει γρήγορα το ΔΝΤ αν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά του ΔΝΤ, και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν προσωπικά. Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λευκή επιταγή στη διαπραγμάτευση. «Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit» είπε δε, και υπογράμμισε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους για την τοποθέτηση του στην ΚΕ, είπε ότι "το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Ειδικά αναφέρθηκε στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και πρόσθεσε ότι εάν το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πωλ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. "Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

"Το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει" υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι "αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά.

Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα" πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *