«Εμείς δεχτήκαμε τον κόφτη για το 2017 και το 2018 θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα ενεργοποιηθεί» είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθάκης, μ...
«Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 συνομολογούν ότι δεν χρειάζεται κανένας κόφτης. Υπάρχει ως εφεδρικός μηχανισμός, ο κόφτης δεν είναι μόνο στο ελληνικό μνημόνιο είναι ένας θεσμός που τον χρησιμοποιούν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι σε μνημόνιο. Θεωρώ ότι επιβεβαιώνεται η θεωρία μας, τον Απρίλιο του 2017 δεν θα χρειαστεί κανένας κόφτης. Για μετά το 2018 είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο. Είναι κοινός τόπος ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει. Τεχνικά είμαστε στο σημείο που νομίζω ότι εάν βρεθούμε στο τραπέζι με καλή πολιτική διάθεση κλείνει σχετικά γρήγορα. Το πρόβλημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει μία συμφωνία με δεδομένο την τοποθέτηση του ΔΝΤ. Αυτό το στρατηγικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σενάριο για Απρίλιο, το θεωρώ αδύνατο έως εξωπραγματικό»
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να φορτώσει σε κανέναν τίποτα. Το 2017 και το 2018 έχει συζητηθεί, έχει κλείσει ουσιαστικά και το 2017 και το 2018 χωρίς οποιονδήποτε νέο φόρο, χωρίς επιπρόσθετα μέτρα. Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, συζητάμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, συζητάμε το τετραετές πρόγραμμα 2016-2020, αυτό θα αναθεωρηθεί στα μέσα του 2018, είναι όμως μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Εμείς θεωρούμε και επιμένουμε και η Κομισιόν συμφωνεί ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Ερωτηθείς για το θέμα της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου και το εάν αυτή η πολιτική της διαρκούς επιβάρυνσης των καυσίμων με φόρους αποδίδει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε: «Είναι μία συζήτηση που κατά τη γνώμη μου έχει υπερβολικές διαστάσεις στην κριτική που ασκείται διότι η τιμή της βενζίνης έχει περιθώρια που καθορίζονται περίπου συγκριτικά από τις τιμές στον ευρωπαϊκό χώρο. Συνεπώς, υπάρχει το ένα πεδίο το οποίο είναι αυτό, το δεύτερο είναι η ελαστικότητα ή μη του φόρου, εκτιμάται ότι μία οριακή αύξηση έχει αποτέλεσμα. Δεν έχουμε περάσει το όριο που να είναι υπερβολική και να δημιουργεί το φαινόμενο της μείωσης των εσόδων. Ακόμα οι τιμές είναι ελεγχόμενες, αν τυχόν γίνει έκρηξη τιμών νομίζω ότι και η κυβέρνηση θα πάρει τα ανάλογα μέτρα. Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι δεδομένοι έπρεπε να υπάρξει μία αύξηση εσόδων, εμείς αρνηθήκαμε να αυξήσουμε το ΦΠΑ στο ρεύμα, το θεωρήσαμε πολύ πιο αντικοινωνικό και φέραμε νομίζω μία ισορροπία με αυτό το μέτρο πολύ πιο δίκαιη από ότι αν επιλέγαμε άλλα μέτρα τα οποία θα ήταν πολύ πιο ακραία κοινωνικά».
Ακούστε το ηχητικό:
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση