GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζαχαριάδης: Δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, είναι η ύστατη υποχώρηση μας

«Εμείς εκτιμούμε ότι με τη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης» είπε μεταξύ άλλων ...


«Εμείς εκτιμούμε ότι με τη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης» είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Σχετικά με το εάν θα υπάρχει κόφτης μετά το 2018 ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «είναι η ύστατη υποχώρηση μας, εάν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμφωνηθούν ώστε να καμφθούν οι ακαμψίες των σκληροπυρηνικών της διαπραγμάτευσης, που λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους. Υπάρχουν δύο τρόποι να μην τα καταφέρει η Ελλάδα, ο ένας τρόπος είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγησης να είναι κατεδαφιστικό και να μην υπηρετεί τον ρητό στόχο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάκαμψη, ανάπτυξη, ανασυγκρότηση το 2017, το 2018 και το 2019. Ο δεύτερος τρόπος και ο πιο επικίνδυνος για να μην τα καταφέρουμε είναι να σπρώχνουν οι σκληροπυρηνικοί προς τα πίσω τη διαπραγμάτευση, η οικονομία να μπουκώσει, να καταρρεύσει και να βυθιστούμε σε ύφεση. Εμείς θέλουμε μία ευέλικτη ισορροπία μεταξύ της συμφωνίας και της διάστασης του χρόνου ώστε να προλάβουμε το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, να πέσει η ρευστότητα των 3-4-5 δισ. στην ιδιωτική οικονομία, να αρχίσει η ανάκαμψη και να μπουν τα πράγματα σε μία κανονικότητα. Με αυτήν την έννοια θα σας έλεγα ότι εμείς μπορούμε να νομοθετήσουμε έναν τέτοιο κόφτη και ένα τέτοιο δημοσιονομικό διορθωτή, γιατί είναι δύσκολο να πείσουμε τον κ.Τόμσεν και τον κ. Σόιμπλε ότι αυτά τα οποία εδώ και χρόνια λένε ότι δεν θα γίνουν, αναφέρομαι στους δημοσιονομικούς στόχους και στις προβλέψεις του ταμείου, η Ελλάδα θα τα κάνει και τα κάνει όπως τα έκανε το 2015, το 2016 και όπως πρόβλεψη είναι και το 2017, θα μπορέσουμε να τα κάνουμε και μετά το 2018».
Στο ερώτημα τι δεν πήγε καλά στα δύο χρόνια εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Δεν πανηγυρίζουμε, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά δεν θέλουμε να ισοπεδώνονται και τα θετικά επιτεύγματα. Μία μεγάλη δυσκολία, η οποία εγώ θα αναγνώριζα ότι υπάρχει, είναι ότι υπάρχουν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας τα οποία ζουν ακόμα κάτω από το όριο της ένδειας και δεν έχουμε κατορθώσει παρά τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης να το ανακουφίσουμε. Ακόμα πιο σημαντικό από αυτό είναι η μάστιγα της ανεργίας, έχουμε κατορθώσει μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια να αποκλιμακώσουμε την ανεργία μόνο 4%, εγώ θα ήθελα πολύ περισσότερο. Και δυστυχώς ένα κομμάτι από τους εργαζόμενους σήμερα είναι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι και επισφαλώς εργαζόμενοι. Η κεντρική ιδέα για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα ή το τι δεν κάναμε καλά για αυτά τα δύο χρόνια είναι ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε στον αντίποδα από αυτά τα οποία έκαναν οι άλλοι όχι μόνο την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων αλλά και από τους λόγους και τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση και στα μνημόνια».
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση του 2015 και εάν θα μπορούσε να έχει κλείσει με καλύτερο αποτέλεσμα ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «είμαι ο τελευταίος που θα έλεγα ότι το 2015 όλα γίνανε καλώς καμωμένα. Εκτιμώ όμως ότι εάν συγκρίνουμε αυτό το οποίο πήραμε και αποφασίσαμε μετά τη διαδικασία της σκληρής σύγκρουσης, της διαπραγμάτευσης, του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015, σε σχέση με αυτό το οποίο είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου με τα συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα και με ανοικτή την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος που δεν τελείωσε ποτέ στο τέλος του 2014, όταν έπρεπε να τελειώσει, νομίζω ότι υπάρχουν σημαντικά βήματα μπροστά. Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται και βρισκόταν σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση και η δουλειά μας είναι κάνοντας μία ρεαλιστική και ειλικρινή αποτίμηση του παρελθόντος, εντοπίζοντας λάθη, αδυναμίες αλλά και τα θετικά να μπορούμε να χαράξουμε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον, ανεξάρτητα αν σήμερα, αύριο και μεθαύριο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση ή μετά τις εκλογές του 2019 ή του 2023 ο ελληνικός λαός επιλέξει κάτι άλλο».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετηθούν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα και εάν αυτή η δέσμευση μπορεί να υλοποιηθεί ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε «είναι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2015 και αυτό το πρόγραμμα είναι απολύτως ορισμένο, απολύτως συγκεκριμένο πάνω στα δημοσιονομικά του μέτρα και πάνω σε όλη του τη διαδρομή μέχρι το καλοκαίρι του 2018 που πρέπει να τελειώσει και πρέπει να είναι και το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είναι ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, πρέπει να μείνουμε στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, χωρίς διαρκώς να ζητάμε από τους Έλληνες περισσότερα πράγματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται μέσα στα συμφωνηθέντα».
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *