GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η επανάσταση του ενός δολαρίου ξεκινά από Έλληνα σύμβουλο επιχειρήσεων

Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ηγέτες των 193 χωρών-μελών του ΟΗΕ δεσμεύθηκαν για την επίτευξη 17 Παγκόσμιων Στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σε ο...


Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ηγέτες των 193 χωρών-μελών του ΟΗΕ δεσμεύθηκαν για την επίτευξη 17 Παγκόσμιων Στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σε ορίζοντα 15ετίας. H φιλόδοξη ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι έχουν τεθεί μεν, ωστόσο ζητούμενο παραμένει το πώς θα επιτευχθούν.
Έναν τρόπο επιχειρούν να δείξουν στο βιβλίο τους, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο από τον γνωστό οίκο Piper, ο Έλληνας σύμβουλος επιχειρήσεων Γεώργιος Ζέρβας και ο Γερμανός κοινωνιολόγος και εκδότης Πέτερ Σπίγκελ. Ο γλαφυρός τίτλος «Η επανάσταση του ενός δολαρίου» (Die 1-Dollar Revolution) εξάπτει την περιέργεια. Ουσιαστικά πρόκειται για τη σύνοψη της βασικής πρότασης του βιβλίου, που δεν είναι άλλη από την καθιέρωση κατώτατου παγκόσμιου ωρομισθίου ενός δολαρίου. Όπως περιγράφεται στην περίληψη στις πρώτες σελίδες, «ένας παγκόσμιος κατώτατος μισθός ενός δολαρίου την ώρα θα εξοβέλιζε σε ελάχιστο χρόνο το αίσχος της απάνθρωπης φτώχειας στα βιβλία της ιστορίας».
Ξεκίνημα από το διεθνές εμπόριο
Πολύ καλό για να είναι αληθινό, θα μπορούσε να πει κανείς. Ο Γεώργιος Ζέρβας έχει πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος, όπως λέει στην DW. «Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί αύριο. Όσο πιο απλή είναι μια πρόταση, ιδιαίτερα εκ μέρους των πολιτικών, δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Λένε, δεν είναι δυνατόν. Πώς θα το πληρώσουμε αυτό; Αυτό που περιλαμβάνει αυτή η πρόταση είναι ότι είναι ανταγωνιστικά ουδέτερη, δεν δημιουργεί προβλήματα παγκόσμιου ανταγωνισμού». Όπως εξηγεί ο Γ. Ζέρβας, η πρόταση του παγκόσμιου κατώτατου μισθού αφορά σε πρώτη φάση κυρίως το διεθνές εμπόριο. Ακολούθως μπορεί να εφαρμοστεί βαθμιαία και από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις κρατών με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αμοιβών, όπως για παράδειγμα το Μπαγκλαντές. «Η υλοποίηση λοιπόν θα ξεκινήσει σταδιακά και απευθύνεται σε πρώτη φάση στους global players. Δηλαδή η Apple και όλοι αυτοί που απασχολούν ανθρώπους στο Μπαγκλαντές, εάν γνωρίζουν ότι εκεί όλοι πληρώνουν ένα δολάριο την ώρα από την 1η Ιανουαρίου 2018, ας πούμε, δεν έχουν πρόβλημα ανταγωνισμού και μπορούν να το εφαρμόσουν άμεσα».
Οι συγγραφείς του βιβλίου καταγγέλλουν τη σύγχρονη μορφή δουλείας που υπάρχει, επισημαίνοντας ότι το κόστος της είναι ακόμη χαμηλότερο για όσους επωφελούνται συγκριτικά με το αντίστοιχο των κανονικών σκλάβων την περίοδο της δουλείας, που καταργήθηκε στις ΗΠΑ πριν από μόλις 152 χρόνια. Πάντως, ο Γ. Ζέρβας πιστεύει ότι η σύγχρονη μορφή δουλείας θα αποτελέσει παρελθόν αν δεσμευθούν οι global players να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο. Εκτιμά ότι η αμοιβή περίπου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, που ανέρχεται σήμερα σε 50 δολάρια τον μήνα, θα αυξηθεί «από τη μια μέρα στην άλλη» σε 160-180 δολάρια.
Στην πολυετή του ενασχόληση με το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης και με τη συμμετοχή του σε σειρά κοινωνικών πρότζεκτ, ο Γ. Ζέρβας αντιλήφθηκε ότι δεν αρκούν μεμονωμένες ή τοπικής εμβέλειας δράσεις, αλλά απαιτούνται συστημικές, παγκόσμιου βεληνεκούς και ως εκ τούτου βιώσιμες λύσεις. Τέτοια λύση είναι κατά την άποψή του και ο παγκόσμιος κατώτατος μισθός. Όπως επισημαίνει, «το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται επενδύσεις το συγκεκριμένο μέτρο. Γιατί αν μιλήσουμε για το περιβάλλον, για την καταπολέμηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μιλάμε για επενδύσεις, χρειαζόμαστε χρήματα. Εδώ χρειάζεται μόνο μια απόφαση». Την απόφαση αυτή καλούνται να λάβουν σύμφωνα με τον Γ. Ζέρβα τα Ηνωμένα Έθνη μέσω της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία θα επιφορτιστεί με αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου.
Μπορεί η ΕΕ να δώσει το καλό παράδειγμα;
Πρωτοπόρος στη διαδικασία εφαρμογής καλείται να γίνει η ΕΕ, η οποία δεν θα ανέχεται στην αγορά της προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν πληρούν τις νέες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θα έχουν τεθεί. Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως αυτό σε μια περίοδο που στην Ευρώπη ενισχύονται οι φυγόκεντρες τάσεις και οξύνονται οι αντιπαραθέσεις; «Σίγουρα η ΕΕ αυτή τη στιγμή έχει άλλα, σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Δεν είναι ένα μέτρο που επιβαρύνει οικονομικά την ΕΕ. Επομένως εδώ το πρόβλημα είναι πως επικοινωνούμε γι’ αυτό το πράγμα με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».
Το μέτρο αυτό θα απάλλασσε την ΕΕ σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τα βάρη των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζει ο Γ. Ζέρβας. «Οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε ψωμί, να πιουν νερό, δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Επομένως αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να κερδίζουν κάποια χρήματα στο σπίτι τους, θα μείνουν εκεί». Μία βιώσιμη πολιτική σύμφωνα με τον Γ. Ζέρβα, σε αντίθεση με τη σημερινή λογική της εφήμερης αναπτυξιακής βοήθειας με χρήματα που, όπως λέει, συχνά δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς που τα χρειάζονται.
Στο βιβλίο προτείνεται και η θεσμοθέτηση ενός παγκόσμιου φόρου ύψους 1% του ΑΕΠ από κάθε χώρα για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων και τη χρηματοδότηση ενός κατώτατου κοινωνικού βοηθήματος ύψους 1,25 δολαρίων την ημέρα σε ανέργους. Η δημιουργία «ενός παγκόσμιου κοινωνικού ταμείου».
Ήδη έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη στήριξη του εγχειρήματος από την κοινωνία. Μια πρωτοβουλία που, όπως προαναγγέλλει ο Γ. Ζέρβας, θα επεκταθεί προσεχώς καλώντας τους πολίτες όλου του κόσμου να τη στηρίξουν.

1 σχόλιο

  1. Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Πατρίδα μας, στην Ελλάδα ο Θεσμός της Δικαιοσύνης ή μέρος αυτού, έχει βαλθεί να μας πείσει ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης, ότι φυσικοί του εκπρόσωποι, άνδρες και γυναίκες ασχέτως ηλικίας και βαθμού κυριολεκτικά άγονται και φέρονται από την πολιτική ηγεσία, είναι η ύπαρξη του Σώρρα ως ενεργού πολίτη, ενός πολίτη που θα έπρεπε αυτή την στιγμή να βρίσκετε σε μια φυλακή εκτίοντας ποινή πολυετούς καθείρξεως, και χωρίς να του επιτραπεί να κάνει χρήση οιουδήποτε ευεργετικού μέτρου, και με εφ’ όρου ζωής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

    Διότι αυτός ο απατεών, ψευδόμενος επί παντός, έχει παρασύρει χιλιάδες, έχοντας οικονομικά προβλήματα συμπολίτες μας, μοιράζοντας ακόπως και άνευ εξόδων υποσχέσεις που εύκολα γίνονται αποδεκτές από τον κάθε ένα από τους παραπάνω, με αποτέλεσμα να προσηλυτίζει υπέρ αυτού και του πολιτικού του μέλλοντος χιλιάδες συμπολιτών μας έχοντας καταφέρει μέχρι στιγμής να διχάσει κοινωνίες και οικογένειες οι οποίες παίρνουν θέση υπέρ και κατά. ( αυτή την στιγμή να έχει ξεσπάσει ένας μικρός εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα μας )
    Ένας απατεών και τίποτα άλλο, αλλά όχι ο οποιοσδήποτε, ένας επικίνδυνος απατεών….ο Καματερός τουλάχιστον έδινε ελπίδα για ζωή, και αν ….( η πίστη σου σε σε σωκέ σε ) οι προσερχόμενοι είχαν στο νου τους μαζί με το νερό που θα πιούν και τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, αυτός τους είχε εμφυσήσει την ουσία και την δύναμη της πίστης.
    Κυρίες κα Κύριοι που εκπροσωπείτε ό’τι άξιο υπάρχει στην Δικαιοσύνη, και όσοι το μπορείτε, μην το επιτρέψετε! Βγείτε από τον ύπνο σας πριν είναι αργά….και για εσάς.. διότι αυτός ο απατεών δεν θα αιτηθεί από Εσάς, θα απαιτήσει από εσάς…και ένα μικρό δεντράκι το λυγίζεις εύκολα αλλά αν κάνεις το ίδιο σε ένα μεγάλο θα το σπάσεις…

    Μήπως θυμάται κάποιος εκείνον τον Βούλγαρο υποψήφιο σε εκλογές που υποσχόταν ότι αν εκλεγεί θα δώσει σε κάθε συμπολίτη του, ένα 1.000.000 δολάρια; Εκλέκτηκε… αλλά δολάρια μηδέν και η Βουλγαρία έζησε μια από τις πολιτικά χειρότερες περιόδους που είχε ποτέ.
    Αλλά λέω, λέω μήπως είναι και αυτό ένα ακόμη κόλπο του Σύριζα προκειμένου οι απελπισμένοι και απογοητευμένοι από αυτόν να μην πάνε σε άλλα κόμματα και να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη πλειοψηφία εναντίων του στις βουλευτικές εκλογές, οπότε και αν γίνουν?
    Είναι αδύνατον; ΟΧΙ! Και αυτό γιατί η ηγεσία ενός κόμματος, του Σύριζα, που εκμεταλεύτηκε για ψηφοθηρικούς λόγους το παραμορφωμένο πρόσωπο της κυρίας Κούνεβα, ( εδώ υπήρξε ωφέλεια και στις δυο πλευρές, και οι δυο πλευρές πληρώθηκαν αρκετά καλά, η μια με χρήματα και καλοπέραση, και η άλλη με ψήφους που της διευκόλυναν την πορεία προς την εξουσία ) ( που το περίμενε η κυρία όταν ξεκινούσε το δύσκολο ταξίδι της από την Βουλγαρία στην Ελλάδα ότι θα γινόταν Ευρωβουλευτής; Βέβαια υπέφερε και συνεχίζει, αλλά μπορεί να βρει κάποιος στην Ελληνική ιστορία κάποιο παρόμοιο περιστατικό; Τόση πολύ ξετσιπωσιά από πολιτικό κόμμα, τέτοια συναλλαγή; ) εδώ δικαιώνετε η μακαρίτισσα Μαίρυλιν Μονρόε που είχε πει, καλύτερα σε κάντιλακ παρά στο πεζοδρόμιο…..
    ‘Έτσι λοιπόν έχω σχηματίσει την βεβαιότητα ότι πίσω από τον Σώρρα βρίσκετε ο Σύριζα, ο Τσίπρας, αυτός εμποδίζει τον οιοδήποτε που έχει την θέληση μέχρι στιγμής, να τον βάλει στην θέση του, στην φυλακή, να κάνει το παραμικρό εναντίον του, αδιαφορώντας για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην κοινωνία, αλλά και για το τι θα γίνει, αρκεί να έχει όφελος…Αριστερή πίστη και διαχείριση….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *