Bελτιωμένες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη διεθνώς. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση για τη...
Bελτιωμένες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη διεθνώς. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) του ΔΝΤ, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν κατά 1,9% το 2017 και κατά 2% το 2018, στόχοι που είναι βελτιωμένοι κατά 0,1% και 0,2% αντίστοιχα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε κάνει το Ταμείο τον Οκτώβριο.
Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει πως θα αναπτυχθούν κατά 2,3% το 2017 και κατά 2,5% το 2018, επιδόσεις βελτιωμένες κατά 0,1% και κατά 0,4% αντίστοιχα με εκείνες του Οκτωβρίου.
Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ αναμένει πως θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2017 και το 2018, ενώ για την Γερμανία βλέπει επέκταση της οικονομίας κατά 1,5% φέτος και του χρόνου, επιδόσεις βελτιωμένες κατά 0,1% αντίστοιχα με εκείνες του Οκτωβρίου.
Για την Κίνα το ΔΝΤ αναμένει πως θα αναπτυχθεί κατά 6% το 2017 και κατά 6,5% το 2018, ενώ για την Ιαπωνία προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,8% εφέτος και κατά 0,5% του χρόνου.
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ ανέφερε πως το ΔΝΤ βλέπει για το 2017 καλύτερες προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ευρώπη και την Ιαπωνία σε σχέση με ότι εκτιμούσε προ τετραμήνου.
Ειδικά για τις ΗΠΑ ανέφερε πως μετά τις εκλογές υπήρξε μια «ανατιμολόγηση» της οικονομίας εκ μέρους των αγορών, η οποία σχετίζεται με την εκτίμηση για ταχύτερη αύξηση των μακροπρόθεσμων αμερικανικών επιτοκίων λόγω των προσδοκιών για ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού. Συμπλήρωσε δε ότι οι αγορές έχουν εστιάσει στο ότι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο βρίσκονται στα χέρια του ίδιου κόμματος για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, και ότι αυτό συνιστά αλλαγή προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και, ενδεχομένως, προς την κατεύθυνση υψηλότερων δαπανών για υποδομές και άμυνα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα είχαν στην οικονομία πρακτικές εμπορικού και οικονομικού προστατευτισμού, υποστήριξε ότι θα συνέβαλαν στη διεύρυνση των παγκόσμιων ανισορροπιών και θα περιόριζαν τις παγκόσμιες οικονομικές ροές, με αποτέλεσμα μια πιθανή καταπόνηση πολλών αναδυόμενων αγορών και φτωχότερων χωρών.
Για τις επιπτώσεις από το Brexit ανέφερε ότι τόσο η σχετική διαδικασία όσο και το πλήθος εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων εντός του έτους στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση