Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και...
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Πιο αναλυτικά:
α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17) μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι όποιες θα είναι κατά τόπους πυκνές: Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιώτικη χώρα και την Κρήτη.
γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια η όποια θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο όποιος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.
δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι οποίοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ιδία ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Επίσης σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα πιθανά προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Έρχεται σιβηρικός αντικυκλώνας
Με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει κάτω από το μηδέν για σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα, ενώ η αίσθηση του ψύχους θα είναι -10 βαθμοί Κελσίου. Όσο για τις περιοχές της χώρας που έχουν παραδοσιακά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς.
Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα, εκεί που βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόγνωση του Σαββάτου κάνει λόγο για -23 βαθμούς στο Καϊμακτσαλάν.
Ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς λέει στο «Εθνος» ότι η κακοκαιρία που έρχεται θα είναι πιο βαριά από αυτήν της Πρωτοχρονιάς. Οπως εξηγεί «έχει ενεργοποιηθεί ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος φέρνει τα κύματα ψύχους στην Ελλάδα. Με αυτό το βορειοανατολικό ρεύμα έρχονται ψυχρές μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ο αντικυκλώνας είναι που έφερε και τους χιονιάδες του 2002, του 2004 και του 2008. Από το 2008 και μετά σταμάτησε και το αποτέλεσμα ήταν οι επόμενοι χειμώνες να μην είναι απόλυτα φυσιολογικοί».
Ο σιβηρικός αντικυκλώνας φέρνει το δριμύ ψύχος αλλά τα χιόνια θα έρθουν ως αποτέλεσμα της διασταύρωσής του με βαρομετρικά χαμηλά που προέρχονται από την κεντρική Μεσόγειο. «Αυτό το χαμηλό κινείται ανατολικά και φέρνει την υγρασία που χρειάζεται για να χιονίσει» τονίζει.
Ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισημαίνει ότι τις ημέρες που χιονίζει, τα θερμόμετρα μπορούν να ξεγελάσουν τους μετεωρολόγους αφού, αν δεν καθαριστούν σωστά, έχουν την τάση να δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις πραγματικές. «Όταν παγώσει ένα θερμόμετρο δεν μετράει τη θερμοκρασία του αέρα αλλά αυτήν του χιονιού. Από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει προκύπτει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο είναι περίπου 6 βαθμοί» εξηγεί ο κ. Κολυδάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση