Στις 23 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει ο Άρειος Πάγος την απόφαση του για την έκδοση ή όχι των 2 από τους 8 Τούρκους που ήρθαν στην χώρα μ...
Στις 23 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει ο Άρειος Πάγος την απόφαση του για την έκδοση ή όχι των 2 από τους 8 Τούρκους που ήρθαν στην χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Σήμερα συζητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των Τούρκων με την αντεισαγγελέα Βασιλική Θεοδώρου να τάσσεται υπέρ της μη έκδοσης των 2.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κατ΄αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές, ενώ για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές αρχές, η κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότερες και αοριστία.
H αντεισαγγελέας πρόσθεσε ότι ακόμη και αν το αίτημα των τουρκικών αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς, όπως ανέφερε υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα, ενώ ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς είναι άμεσος αφού δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τονίζοντας πως στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.
«Θεωρώ –είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας- μη επιτρεπτή την έκδοση τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση . Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστέλλονται».
Λίγο νωρίτερα και οι δύο εκζητούμενοι με τις τοποθετήσεις τους ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου υπογράμμισαν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, πως γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.
Όπως είπε ο πρώτος η σύζυγος, ο αδερφός και η γυναίκα του έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους ,χωρίς καμία δικαιολογία. «Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε βασανισμούς συναδέλφων του. «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».
«Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρωπινά δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου» είπε ο δεύτερος Τούρκος στην τοποθέτηση του.
Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος ε.α. κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης , ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών συλλόγων της Ε.Ε. και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά: «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την έκδοση τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασης σας κατά της έκδοσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτοι από τους οκτώ - για τους οποίους ζητείται η έκδοση τους στην Τουρκία- που δικάστηκαν σήμερα, είχαν σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατική δικαστική μεταχείριση. Για τον ένα είχε κριθεί να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο. Αύριο και την Παρασκευή θα συζητηθούν οι υποθέσεις που αφορούν 6 ακόμη Τούρκους καθώς το αίτημα για συνεκδίκαση τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, δεν έγινε δεκτό. Πάντως, αν ο Άρειος Πάγος πει «όχι» στην έκδοση, ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και τον τελευταίο λόγο δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο αν πει «ναι» στην έκδοση, τότε ο υπουργός μπορεί να την αρνηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση