Πρόσκληση στους φορολογουμένους να εμφανιστούν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές για να νομιμοποιήσουν τα εισοδήματα που δεν είχαν δ...
Πρόσκληση στους φορολογουμένους να εμφανιστούν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές για να νομιμοποιήσουν τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλώσει στο παρελθόν απευθύνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ενεργοποιείται η ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτης φορολογητέας ύλης καθώς καθορίζεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και των δικαιολογητικών.
Με τις συνολικές επιβαρύνσεις να φθάνουν έως και το 56,25% των αδήλωτων κεφαλαίων για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, το υπ. Οικονομικών διαμηνύει ότι το πρόγραμμα οικειοθελούς αποκάλυψης αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα εμφανίσουν.
Σύμφωνα με τον νόμο, η δήλωση της εθελούσιας αποκάλυψης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών αφορά τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, τον Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ,ΦΜΑΠ) και την Εισφορά Αλληλεγγύης.
Οσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να υποβάλλουν χειρόγραφες τροποποιητικές ή αρχικές δηλώσεις στην Εφορία έως την 31 Μαΐου 2017. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους:
• Εχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί μέχρι το τέλος Μαΐου εντολή ελέγχου.
• Εχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων έως τις 12.12.2016 και δεν έχει κοινοποιηθεί οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμων.
Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα κατά το έτος απόκρυψης, ενώ από το 2011 και μετά θα επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, για τα εισοδήματα αυτά θα προβλέπεται πρόσθετος φόρος 8% αν η δήλωσή υποβληθεί έως 31 Μαρτίου 2017 και 10% αν η δήλωση υποβληθεί μετά την ημερομηνία αυτή και έως 31 Μαΐου 2017.
Ο πρόσθετος αυτός φόρος θα προσαυξάνεται κατά 25% για δηλώσεις που θα αφορούν εισοδήματα έως το 2001, 23% για εισοδήματα έως το 2002, 22% για εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί έως το 2003, 16% για εισοδήματα αδήλωτα έως το 2004, 15% έως το 2005, 12% έως το 2006, 10% έως το 2007, 6% έως το 2008, 5% έως το 2009, ενώ για τα εισοδήματα από το 2010 και μετά δεν προβλέπεται προσαύξηση.
Πρόσθετος φόρος
Από εκεί κει πέρα, ο πρόσθετος φόρος προσαρμόζεται ανάλογα. Ετσι, για όσους λάβουν εντολή ελέγχου ή πρόσκληση για παροχή πληροφοριών στο εξής και υποβάλουν δήλωση μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία αυτή, ο πρόσθετος φόρος κυμαίνεται από 15% έως 30%, αν κοινοποιηθεί εν τω μεταξύ ο προσωρινός προσδιορισμός φόρου.
Για τους φορολογουμένους στους οποίους έχει κοινοποιηθεί εντολή ελέγχου ή έχει κοινοποιηθεί πρόσκληση παροχής πληροφοριών, μπορούν να υποβάλουν δήλωση σε 60 μέρες, με πρόσθετο φόρο 13%.
Χρήση των διατάξεων μπορούν να κάνουν και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου ή έχει ζητηθεί παροχή πληροφοριών, έως την 31.5.2017. Η καταβολή της οφειλής που προκύπτει από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων γίνεται είτε εφάπαξ σε 30 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης είτε μέσω ρύθμισης τμηματικής καταβολής.
Τα «ψιλά γράμματα» στην κατάθεση δικαιολογητικών
Η απόφαση του Γ. Πιτσιλή διευκρινίζει και μία σειρά κρίσιμων λεπτομερειών:
• Οι δηλώσεις υποβάλλονται στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ χειρόγραφα, σε δύο αντίτυπα.
• Στις δηλώσεις αναγράφεται ρητά ότι «η δήλωση υποβάλλεται βάσει των διατάξεων των άρθρων 57 έως και 61 του ν. 4446/2016». Φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις αναγράφουν επιπλέον ότι «Δεν εμπίπτω στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 60 του ν. 4446/2016». Αν δεν αναγραφούν οι συγκεκριμένες φράσεις, θεωρείται ότι η υποβληθείσα δήλωση δεν εμπίπτει στη ρύθμιση.
• Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εκκαθαρίζονται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κατά το έτος που αφορούν. Η Εφορία θα προβαίνει στην εκκαθάρισή της υπολογίζοντας τον πρόσθετο φόρο, κατά περίπτωση.
• Κατά την υποβολή της αρχικής ή τροποποιητικής χειρόγραφης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στη ΔΟΥ προσκομίζονται, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτουν τα ποσά τα οποία δηλώνονται.
• Οταν δεν είναι διαθέσιμα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται, τα εισοδήματα που δηλώνονται αποδεικνύονται με κάθε πρόσφορο μέσο.
• Αν τα εισοδήματα που δηλώνονται προέρχονται από γνωστή πηγή, δηλώνονται στον οικείο κωδικό της δήλωσης. Σε περίπτωση προσαύξησης περιουσίας από άγνωστη και μη κατονομαζόμενη πηγή, δηλώνονται στον κωδικό 507, για τις χρήσεις μέχρι 31.12.2013, και στον κωδικό 403, για χρήσεις από 1.1.2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση