Την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησ...
Την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L' Echo (έκδοση Σαββατοκύριακου), με κεντρικό τίτλο: «Η περισσότερη Ευρώπη δεν είναι η απάντηση στα προβλήματά μας».
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την Ελλάδα και για το κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ανήσυχος, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει ανάπτυξη, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, ενώ αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων κρατών-μελών. Το μεγάλο ερώτημα, σημειώνει, είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.
Σε επόμενη ερώτηση αναφορικά με το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι το χρέος αποτελείται από το ύψος του ποσού, τους τόκους που πρέπει να καταβληθούν και τη διάρκεια αποπληρωμής και ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έχει συμφωνηθεί πως θα πρέπει να επιστραφεί το σύνολο του ποσού των δανείων, αλλά, από την άλλη μεριά, έχει μειωθεί το επιτόκιο και έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής, ενώ ο ίδιος δεν αποκλείει να γίνουν ακόμα περισσότερα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Παραδέχεται μάλιστα ότι όταν πολλά χρήματα διατίθενται για την αποπληρωμή χρεών, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι με τις μεγάλες περιόδους αποπληρωμής και τα χαμηλά επιτόκια, το κόστος παραμένει σχετικά περιορισμένο.
Πέρα από την Ελλάδα και κληθείς να διατυπώσει την άποψή του για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης ειδικότερα, ο Ολλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος, θεωρώντας μικρή την πιθανότητα μιας νέας μεγάλης κρίσης μέσα στο 2017, καθώς και το ενδεχόμενο επικράτησης των λαϊκιστών στην Ολλανδία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι έγινε φανερό, στο αποκορύφωμα της κρίσης, ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για τη διάσωση του ευρώ και ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, αποφασίστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η τραπεζική ένωση.
Ως προς τα απαραίτητα μέτρα, όμως, για την ενίσχυση του ευρώ και σε σχέση με πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού, ο πρόεδρος του Eurogroup μοιάζει διστακτικός, αναφέροντας ότι στην πράξη είναι αρκετά περίπλοκο και ότι η περισσότερη Ευρώπη δεν είναι πάντα η απάντηση στα προβλήματα, θεωρώντας ως την πιο ενδεδειγμένη λύση την αύξηση των επενδύσεων, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι, υπό την πίεση των λαϊκιστών και το φόβο εκλογικών αποτυχιών, οι πολιτικοί ηγέτες δεν θα τολμήσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.
Όσον αφορά, τέλος, την κατάσταση και το μέλλον της ευρωπαϊκής παραδοσιακής Αριστεράς, αλλά και το δικό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι που αποτελούν την εκλογική βάση των αριστερών κομμάτων είναι πολύ πιο ευάλωτοι από τον μέσο όρο στην οικονομική κρίση και ότι η κατάλληλη αντίδραση από πλευράς της Αριστεράς δεν είναι η λαϊκιστική ρητορική, αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας και αγοράς κατοικίας, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια και ελέγχοντας τις μεταναστευτικές ροές, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup ακόμα και σε περίπτωση εκλογικής του ήττας στην Ολλανδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση