Οργή, επεισόδια, χάος στα αεροδρόμια, σύγχυση, τεντωμένα νεύρα, πάθος και από τις δυο πλευρές. Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντ...
Οργή, επεισόδια, χάος στα αεροδρόμια, σύγχυση, τεντωμένα νεύρα, πάθος και από τις δυο πλευρές. Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος σε όλους τους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών (του Ιράν, του Ιράκ, της Υεμένης, της Σομαλίας, της Λιβύης, της Συρίας, του Σουδάν), συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.
Το CNN κάνει ένα βήμα πίσω και εξετάζει μερικά στατιστικά στοιχεία, με αριθμούς που λένε την αλήθεια και θέτουν το διάταγμα σε νέο πλαίσιο.
Καταρχήν, δεδομένο είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν προς και από τις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το 2015, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, τις Ηνωμένες Πολιτείες επισκέφτηκαν 7.700.000 μη μετανάστες- ανάμεσά τους ήταν τουρίστες, φοιτητές, συγγενείς μόνιμων κατοίκων, ταξιδιώτες για επαγγελματικούς σκοπούς. Επιπλέον, δίνονται βίζες σε ειδικευμένους εργαζόμενους -αυτοί προέρχονται κυρίως από το Μεξικό, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Πρόσφυγες και μετανάστες
Στη χώρα της ελευθερίας και των ευκαιριών, (το περίφημο σλόγκαν που πολλοί θα πουν πως αυτό πλέον δεν ισχύει λόγω Τραμπ), η μετανάστευση δεν είναι κάτι νέο. Το 2016, έγιναν δεκτοί στις ΗΠΑ περί τους 85.000 πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου. Τη χρονιά εκείνη, ο αριθμός των μουσουλμάνων προσφύγων που εισήλθαν στις ΗΠΑ σημείωσε ρεκόρ. Εντούτοις, οι πρόσφυγες προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου και από διαφορετικά υπόβαθρα. Για παράδειγμα, οι τοπ τρεις χώρες από τις οποίες προήλθαν οι πρόσφυγες το προηγούμενο έτος ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία και η Μιανμάρ.
Οι μετανάστες που τελικά έλαβαν το δικαίωμα να πολιτογραφηθούν αμερικανοί πολίτες, προήλθαν, το 2015, κυρίως από το Μεξικό. Οι άλλες δυο χώρες που ακολουθούν, είναι η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Το 2015, πολιτογραφήθηκαν αμερικανοί πολίτες, 730.000 άνθρωποι.
Όσον αφορά τους Μουσουλμάνους, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 10% των νόμιμων μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ, είναι μουσουλμάνοι.Υπολογίζεται ότι στη χώρα ζουν περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ακολουθούν το Ισλάμ ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ασπάζονται το Ισλάμ είναι σχεδόν ο ίδιος με τον αριθμό των αμερικανών-μουσουλμάνων που ακολουθούν τελικά άλλη πίστη.
Θέλετε να μάθετε πόσοι άνθρωποι που προέρχονται από τις απαγορευμένες χώρες- Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία, Λιβύη, Συρία και Σουδάν- έχουν σκοτώσει Αμερικανούς πολίτες σε έδαφος των ΗΠΑ σε τρομοκρατική πράξη τα τελευταία 40 χρόνια; Κανένας! Αυτό αφορά και σε πρόσφυγες.
Στο διάστημα αυτό των 40 χρόνων, μόλις 17 άτομα από τα παραπάνω έθνη έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή ή τον σχεδιασμό μιας τρομοκρατικής επίθεσης.
Φυσικά η διεθνής τρομοκρατία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, και οι περισσότεροι ηγέτες και πολίτες συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ωστόσο, η απειλή της ζωής ενός Αμερικανού πολίτη, από έναν μετανάστη και πρόσφυγα είναι απειροελάχιστα μικρή. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, η πιθανότητα ένας Αμερικανός να σκοτωθεί σε τρομοκρατικό χτύπημα από αλλοδαπό στις ΗΠΑ, είναι μόνο 1 στα 3,6 εκατομμύρια.
Η ανάλυση περιλαμβάνει επιθέσεις σε μια περίοδο 41 ετών και αφορά και στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μόλις το περιορίσετε σε πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, η απειλή γίνεται ακόμα πιο μικρή, γράφει το CNN.
Αντ΄αυτού, 12.843 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, στις ΗΠΑ εξαιτίας της χρήσης των όπλων ενώ καταγράφονται 37.000 θάνατοι -κατά μέσο όρο-το χρόνο, σε τροχαία δυστυχήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση