Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών στο Αιγαίο στέλνει η Άγκυρα, την ...
Οι Τούρκοι ανεβάζουν ξανά τους τόνους, κάνουν λόγο για «αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς» και διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθούν κανένα πρόγραμμα για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου.
Απαντώντας στο σχέδιο που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή, πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χουσεϊν Μουφτούογλου, δήλωσε:
«Ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε σε πολεοδομικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει πολλές φορές ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι αυτά (τα τετελεσμένα) δεν θα προκαλούν νομικά αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη γείτονα Ελλάδα να είναι διακριτική, σε αυτό το θέμα που είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινή μας γνώμη».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου. Επικαλούμενη, μάλιστα, το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 νησιά όπου σχεδιάζονται έργα, η Άγκυρα επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».
«Ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κατασκευάσει έργα για να καταστούν κατοικήσιμα 28 μικρά νησιά του Αιγαίου. Παρόλα αυτά, δεν μας είπε τα ονόματα των νησιών. Έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν θα ανεχτούμε de facto συνθήκες που θα δημιουργηθούν από την ελληνική πολιτική σε αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά η εν λόγω ανακοίνωση.
Παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου
Τουρκικά αεροσκάφη και δη οπλισμένα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο για μία ακόμη ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, χθες, Πέμπτη, καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, από σχηματισμό δύο οπλισμένων αεροσκαφών, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.Εκτός των δύο οπλισμένων μαχητικών, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν δύο ελικόπτερα. Καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Τι ανέφερε το έγγραφο του Νεκτάριου Σαντορινιού
Από απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, φαίνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει βάλει «πλώρη» για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών.Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου». Ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει ως κεντρικό στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση του υφυπουργού Ν. Σαντορινιού, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις για το συγκεκριμένο εγχείρημα, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σε αυτή τη φάση αναζητείται εταίρος, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τονίζεται θα συμμετάσχει «στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας - Κύπρου».
Τι να απειλήσουν μας οι Μεμέτιδες !!!! Γρυλίζουν σαν ξεδοντιασμένες αρκούδες..
ΑπάντησηΔιαγραφήΈΧΟΥΝ εμφύλιο που για να τον ξεπεράσουν θα χρειασθούν 20-30 χρόνια έχουν Σύριους ,έχουν Κούρδους, έχουν Ιρακινούς , έχουν Τούρκους στρατιωτικούς, έχουν τρομοκρατικά χτυπήματα κάθε εβδομάδα θέλουν και Ελληνικό πρόβλημα; ας το τολμήσουν να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι...
Θέλω να δω τι θα κάνουν οι νέοι Αμερικάνοι κυβερνήτες με τους Ρώσους για την τύχη του Σουλτάνου ο όποιος δεν έχει καμία εξουσία σε πολλούς τομείς του Τουρκικού Κράτους ΑΥΤΟΊ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΌΝΙΑ...ΠΟΛΕΜΙΚΆ ΜΝΗΜΌΝΙΑ...
Uros