του Παναγή Γαλιατσάτου Χωρίς να καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η πρώτη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπ...
του Παναγή Γαλιατσάτου
Χωρίς να καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η πρώτη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη. Οι διαφορές για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στάθηκε αδύνατον να γεφυρωθούν, καθώς η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι επέμεναν στη διατήρηση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων.
Όπως δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, το επόμενο βήμα στο Κυπριακό ορίστηκε για τις 18 και 19 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών από όλες τις πλευρές (ΟΗΕ, εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες), οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν συγκλίσεις στο δύσκολο αυτό ζήτημα.
Αν σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις συνομιλίες, τότε, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα υπάρξει νέα πολυμερής διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο ΟΗΕ δεν θέλησε να δεσμευτεί σε ημερομηνία για την επανάληψη της διάσκεψης και περιορίστηκε να ανακοινώσει πως το πόρισμα των εργασιών των τεχνοκρατών θα κρίνει πότε θα συνεχιστεί η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται κάποια ημερομηνία στις αρχές Φεβρουαρίου.
Παρά την αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου, που οφείλονταν στην άρνηση της Τουρκίας να συζητήσει την κατάργηση των εγγυήσεων και την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων η διαδικασία δεν κατέρρευσε, κάτι που είχε ήδη διασφαλιστεί πριν από τη διάσκεψη, όταν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σε διαδικασία ανοικτού τέλους (open ended). Αυτό σημαίνει, πως θα υπάρξει μια διελκυστίνδα διασκέψεων με την ίδια σύνθεση σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο στη Γενεύη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και ότι θα έχει ως αφετηρία την πρόοδο που ήδη έχει σημειωθεί: Στο εδαφικό π.χ. η συζήτηση θα έχει ως αφετηρία τους δύο χάρτες που έχουν κατατεθεί και παραμένουν στο τραπέζι.
Στη διάσκεψη, που έγινε υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με τη συμμετοχή των δύο ηγετών των κοινοτήτων, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκου Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, και του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι προτάσεις εποικοδομητικές κατέθεσαν μόνο η Κυπριακή πλευρά και η Αθήνα, ενώ η Τουρκία δεν θέλησε να συζητήσει τις εγγυήσεις.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διάσκεψης ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά πριν από όλα είναι θέμα κατοχής και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της», ενώ πρόσθεσε πως «η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα αλλά την αποχώρηση του στρατού».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση