Πέντε νέα, άυλα πολιτιστικά προϊόντα προσέθεσε η Unesco στην σχετική λίστα της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας». ...
Πέντε νέα, άυλα πολιτιστικά προϊόντα προσέθεσε η Unesco στην σχετική λίστα της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».
Βασικός λόγος δημιουργίας της σχετικής κατηγορίας με τις «Άυλες πολιτιστικές κληρονομιάς της ανθρωπότητας» είναι κυρίως η προστασίας κι η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτές και κάποιες φορές και η στήριξή τους με κονδύλια.
Η γιόγκα
Η γιόγκα, η οποία γεννήθηκε στην Ινδία και έγινε δημοφιλής σ' ολόκληρο τον κόσμο, περιελήφθη σήμερα στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Η φιλοσοφία πίσω από την αρχαία πρακτική της γιόγκα στην Ινδία επηρέασε πολυάριθμες πλευρές της ινδικής κοινωνίας», επισημαίνει σε ανακοίνωση ο οργανισμός του ΟΗΕ για την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Γιόγκα κάνουν άνθρωποι «κάθε ηλικίας, χωρίς διάκριση φύλου, τάξης ή θρησκείας» και η πρακτική αυτή «συνδυάζει στάσεις, στοχασμό, ελεγχόμενη αναπνοή, απαγγελία λέξεων και άλλες τεχνικές που έχουν στόχο να αναπτύξουν το άτομο, να ανακουφίσουν τους πόνους και να επιτρέψουν μια κατάσταση απελευθέρωσης», συνοψίζει η UNESCO.
Η βελγική μπύρα
Η επιτροπή για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας ενέταξε στον κατάλογο και τη βελγική μπύρα - σήμα κατατεθέν της κεντροευρωπαϊκής χώρας εδώ και αιώνες και μέσο έκφρασης και τρόπο ζωής για τους Βέλγους.
Η κουβανέζικη ρούμπα
Ο χορός των Κουβανών με στοιχεία από τον αφρικανικό πολιτισμό είναι το νέο στοιχείο της ανανεωμένης λίστας καθώς, ανάλογα με την περίσταση, συνιστά τρόπο αντίστασης κι αυτοεκτίμησης, αισθησιασμού κι ευδαιμονίας.
Η πρωτοχρονιά των Κούρδων
Σύμφωνα με το Euronews, το Νεβρόζ, η πρωτοχρονιά, που γιορτάζεται από τους πληθυσμούς των χωρών της δυτικής και κεντρικής Ασίας, στο εαρινό ηλιοστάσιο, στις 21 Μαρτίου εισήλθε στον κατάλογο. Το Νεβρόζ θεωρείται η γιορτή της Άνοιξης, της Ελευθερίας και της Πρωτοχρονιάς ταυτόχρονα.
Οι Μωμόγεροι – ή Μωμόεροι - της Κοζάνης
Στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco εγγράφηκε το εθικό δρώμενο των Μωμόερων, όπως τελείται σε οκτώ χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης (Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι κάτοικοι αυτών των χωριών είναι κατά κύριο λόγο Πόντιοι, απόγονοι Ποντίων προσφύγων από την περιοχή της ορεινής Τραπεζούντας (Ματσούκα), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1923.
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων - ένα από τα πολλά καρναβαλικά δρώμενα του δωδεκαημέρου (περίοδος Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων) που πραγματοποιούνται ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα - έχει εορταστικό αλλά και ευετηριακό χαρακτήρα, καθώς συνδέεται άμεσα με τον ερχομό του νέου έτους.
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων είναι το τέταρτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO. Είχαν προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, καθώς και η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία.
Φακέλους υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η Ελλάδα για το Ρεμπέτικο (η υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2017), ενώ με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου προετοιμάζεται από κοινού με άλλα κράτη-μέλη της Σύμβασης η υποβολή φακέλου για την Τέχνη της Ξερολιθιάς (2018).
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση