GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Bloomberg σε ρόλο Κασσάνδρας: Κι αν όλα πάνε στραβά το 2017;

Ακόμα και ένας πολύ απαισιόδοξος άνθρωπος θα δυσκολευόταν πιθανότατα να πιστέψει ότι μέσα στο 2016 θα υπήρχαν τόσες πολλές αρνητικές εξ...


Ακόμα και ένας πολύ απαισιόδοξος άνθρωπος θα δυσκολευόταν πιθανότατα να πιστέψει ότι μέσα στο 2016 θα υπήρχαν τόσες πολλές αρνητικές εξελίξεις στον κόσμο – αλλά και πάλι, ο πλανήτης μας είναι (ακόμα) στη θέση του και εμείς πάνω σε αυτόν, οπότε μάλλον δεν πήγαν τελικά όλα στραβά.

Κι αν το 2017 πάνε ΟΛΑ στραβά; Το πρακτορείο Bloomberg, όπως και κάθε χρόνο, δίνει στη δημοσιότητα τον “οδηγό του απαισιόδοξου” για το ερχόμενο έτος, δίνοντας εννέα λιγότερο ή περισσότερο τρομακτικά σενάρια για το τι κακό μπορεί να μας βρει το 2017. Σημειωτέον ότι από τα σενάρια που είχε δώσει το Bloomberg για το 2016, τα δύο έγιναν τελικά πραγματικότητα: οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Αμερικανοί εξέλεξαν πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ...

Ας δούμε τα εννέα σενάρια καταστροφής για το ερχόμενο έτος, όπως τα παρουσιάζει το Bloomberg:

1. Στη χώρα του Τραμπ

- Η δημοφιλία του Ντόναλντ Τραμπ εκτοξεύεται στις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του, καθώς το Κογκρέσο εγκρίνει μέτρα τεράστιας δημοσιονομικής ενίσχυσης.
- Ωστόσο, νέα κύματα διαδηλώσεων ξεσηκώνονται μετά την ορκωμοσία του και την υπογραφή διαταγμάτων με τα οποία ανατρέπονται αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα.
- Ένα κίνημα διαμαρτυρίας αποτελούμενο από φοιτητές, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μαύρων, πρώην μέλη του κινήματος Occupy Wall Street και αναρχικούς κάνει την εμφάνισή του. Ο Τραμπ επιχειρεί να επιβάλει έκτακτους περιορισμούς και απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις.
- Η Καλιφόρνια αναδεικνύεται σε προπύργιο της αντίστασης κατά του Τραμπ, με κάποιους να επινοούν τον όρο “ Calexit”. Η πολιτεία αψηφά την ανατροπή των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων από τον Τραμπ. Οι δισεκατομμυριούχοι Έλον Μασκ και Σέριλ Σάντμπεργκ αναδεικνύονται σε ηγέτες μίας προοδευτικής συμμαχίας ενάντια στον Τραμπ το 2020.
- Όλα αυτά προκαλούν διχόνοιες στους Ρεπουμπλικανούς. Οι βουλευτές τους διχάζονται στο Κογκρέσο και το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ των συνεργατών του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

2. Η δεύτερη Συμφωνία της Γιάλτας

- Ο απομονωτισμός του Τραμπ και η επιθετικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν αναγκάζουν την Άνγκελα Μέρκελ να πάρει μία δύσκολη απόφαση: να ηγηθεί μίας στρατιωτικής προετοιμασίας στην Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία. Ή να ακούσει τη συμβουλή του Τραμπ και να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν για να συμφωνήσουν σε σφαίρες επιρροής στην ανατολική Ευρώπη.
- Ο Πούτιν ανακαλεί τους χάκερς και τα μαχητικά του αεροσκάφη και συμφωνεί να σταματήσει να μπλέκεται στα εσωτερικά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Σε αντάλλαγμα, η Μέρκελ και ο Τραμπ αναγνωρίζουν την ισχύ της Ρωσίας σε Ουκρανία, Λευκορωσία και Συρία. Για τον Πούτιν, το πρεστίζ της Ρωσίας επιτέλους αποκαθίσταται 26 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αρχίζει να μιλά ανοιχτά για την απόσυρσή του από την πολιτική, μετά από μία τελευταία προεδρική θητεία.

3. Οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

- Στις 3.17 τα ξημερώματα της ημέρας της ορκωμοσίας του, ο Τραμπ γράφει στο Twitter ότι σχεδιάζει να κατηγορήσει την Κίνα πως χειραγωγεί το νόμισμά της και να επικρίνει τους υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές.
- Μέχρι να φτάσει στο Καπιτώλιο, η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να απαντά με υποτίμηση του γιουάν, ακύρωση παραγγελιών για αεροσκάφη Boeing και “μπλόκο” στις πωλήσεις iPhones.
- Αργότερα, Κινέζοι αξιωματούχοι, εν όψει του ανασχηματισμού της κυβερνώσας επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, διχάζονται ως προς το πώς θα αναζωογονηθεί μία ήδη φορτωμένη με χρέος οικονομία.
- Η Κίνα βυθίζεται στη βαθύτερη ύφεση της σύγχρονης εποχής της. Μία νομισματική κρίση και ύφεση παρόμοια με αυτήν του 1997 ξεσπά στην Ασία.

4. Ισλαμικό Κράτος και Κιμ Γιονγκ Ουν

- Ο Τραμπ περνά τους πρώτους του μήνες ως πρόεδρος αμφισβητώντας τις αμερικανικές δεσμεύσεις ανά τον κόσμο. Αναστέλλει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στα Ηνωμένα Έθνη. Οι παραδοσιακοί εχθροί των ΗΠΑ τρίβουν τα χέρια τους.
- Το Ισλαμικό Κράτος, εκμεταλλευόμενο την απομόνωση των ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο, επεκτείνει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν και ριζοσπαστικοποιεί την κεντρική Ασία.
- Ανήσυχες για το γεγονός ότι βρίσκονται έξω από την πυρηνική “ομπρέλα” των ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία αρχίζουν να αναπτύσσουν δικά τους πυρηνικά όπλα.
- Τελικά ο κόσμος σοκάρεται όταν η Βόρεια Κορέα αποδεικνύει ότι μπορεί να χωρέσει μία μικρή πυρηνική συσκευή σε έναν πύραυλο ικανό να πλήξει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.
- Ολόκληρη η στρατηγική του Τραμπ στην Ασία καταρρέει, αναγκάζοντάς τον να παρακαλέσει την Κίνα να “βάλει χέρι” στην προβληματική της γειτόνισσα.

5. Πέφτουν κεφάλια στην Ευρώπη

- Εμπνεόμενοι από τη νίκη του Τραμπ, ψηφοφόροι ανά την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ολλανδία, ενισχύουν λαϊκιστές ηγέτες που θέλουν να κλείσουν τα σύνορα, να ακυρώσουν εμπορικές συμφωνίες και ακόμα και να αποχωρήσουν από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λε Πεν εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλίας, και διεξάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
- Στην Ιταλία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο κερδίζει σε πρόωρες εκλογές και άμεσα διεξάγει δημοψήφισμα για την επιστροφή της χώρας στη λιρέτα.
- Η Άνγκελα Μέρκελ χάνει τις γερμανικές εκλογές, ενώ στη Βρετανία η Τερέζα Μέι αντικαθίσταται από κάποιον σκληροπυρηνικό όταν οι συζητήσεις για το Brexit πάνε στραβά.
- Στην ανατολική Ευρώπη, η νέα δεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας “φλερτάρει” με τη Ρωσία και διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στη σκιά της αποχώρησης της Γαλλίας από την ΕΕ, η συνθήκη Σένγκεν διαλύεται.
- Η Ελλάδα “εκρήγνυται” και πάλι, και αυτήν τη φορά δεν υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης.

6. Πόλεμος στο Διαδίκτυο

- Η Amazon, η Apple και η Google αποκαλύπτουν εκτεταμένες παρακολουθήσεις από κυβερνήσεις σε smartphones και “έξυπνες” οικιακές συσκευές, ενώ το WikiLeaks επιτίθεται στον Τραμπ με μία σειρά ντροπιαστικών διαρροών.
- Χάκερς με υποστήριξη κρατών προκαλούν πανικό, επηρεάζοντας τη λειτουργία υποδομών όπως εργοστασίων παραγωγής ενέργειας ή ακόμα και αυτοκινήτων που κινούνται χωρίς οδηγό.
- Αν και καμία ξένη χώρα δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, τα στοιχεία “δείχνουν” πιθανή εμπλοκή της Κίνας ή της Ρωσίας, απειλώντας έναν ανοιχτό κυβερνοπόλεμο μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη.

7. Η Κούβα στην αγκαλιά της Ρωσίας

- Ο Τραμπ υπαναχωρεί από την προσπάθεια προσέγγισης με την Κούβα που ξεκίνησε ο Μπαράκ Ομπάμα, πετώντας στα σκουπίδια την ευκαιρία να δώσει ένα “σωσίβιο” στην οικονομία της χώρας.
- Καθώς τα χρήματα είναι περιορισμένα, σε μία περίοδο που Βραζιλία και Βενεζουέλα μειώνουν την οικονομική τους υποστήριξη, οι Κουβανοί στρέφονται στους δύο άλλους μεγάλους “παίκτες” που ενδιαφέρονται για το νησί: την Κίνα και τη Ρωσία.
- Δεδομένων των ιστορικών μεταξύ τους δεσμών, ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επιτρέπει στους Ρώσους να ανοίξουν εκ νέου μία στρατιωτική βάση στην Αβάνα.
- Ένα ρωσικό κατασκοπευτικό κέντρο μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από το Μαϊάμι αποδεικνύεται ότι είναι υπερβολικά κοντά ακόμα και για τον Τραμπ, προκαλώντας ρήγμα στις καλές του σχέσεις με τον Πούτιν και φέρνοντας πάλι μνήμες από την κρίση του 1962 στην Κούβα.

8. Το Μεξικό καταρρέει

- Ο Τραμπ αποχωρεί από την εμπορική συμφωνία NAFTA, αυξάνει τους δασμούς στις μεξικανικές εξαγωγές και φορολογεί αυστηρά τα εμβάσματα από εργαζομένους στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήση την κατασκευή του διαβόητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
- Το Μεξικό βυθίζεται σε βαθιά ύφεση και χάνει την υψηλή αξιολόγησή του από τους διεθνείς οίκους.
- Οι μαζικές απελάσεις από τις ΗΠΑ αναγκάζουν τους απελπισμένους ανέργους να εμπλακούν στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
- Καθώς η εχθρότητα απέναντι στους Αμερικανούς βρίσκεται στα ύψη, ένας αριστερός λαϊκιστής, ο Αντρές Μανουέλ Λόπεθ Ομπραδόρ, εμφανίζεται ως φαβορί για την προεδρία το 2018, υποστηρίζοντας την αναθεώρηση των συμφωνιών για πετρελαϊκές έρευνες που έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες. Η εθνικοποίηση μοιάζει ελκυστική επιλογή.

9. Το χρυσό παιδί της Σαουδικής Αραβίας μένει στο περιθώριο

- Οι προσπάθειες του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να διαφοροποιήσει τον μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό, τη Σαουδική Αραβία, πέρα από τα ορυκτά καύσιμα αποτυγχάνει στον δεύτερο χρόνο της.
- Καθώς η Υεμένη μετατρέπεται στο δαπανηρό “Βιετνάμ” του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, νέοι φόροι αντικαθιστούν τις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές και προκαλούν ολοένα αυξανόμενη δυσφορία.
- Την ίδια στιγμή, η ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή κλίνει προς το μέρος του παραδοσιακά εχθρικού Ιράν, καθώς οι σιίτες ανακτούν έδαφος σε Ιράκ και Συρία.
- Ένα πραξικόπημα στο παλάτι της Σαουδικής Αραβίας φέρνει στην εξουσία μία νέα βασιλική οικογένεια, που βάζει στο περιθώριο τον μπιν Σαλμάν και βάζει στο “συρτάρι” τις μεταρρυθμίσεις.
- Με τον Τραμπ να έχει αποφασίσει πως η Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον πρόβλημα των ΗΠΑ, οι εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν οδηγούν σε ένοπλη σύρραξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *