Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του Χριστού δεν αναφέρεται σε κανένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Σε αυτά απλώς αναφέρεται μια ημερομην...
Η απόφαση να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου λήφθηκε τον πέμπτο αιώνα. Το 1582 ο Πάπας της Ρώμης Γρηγόριος 8ος εισήγαγε το Νέο ημερολόγιο, το οποίο ονομάστηκε Γρηγοριανό. Και από τότε η ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων διχάστηκε και έγιναν δύο.
Τα Χριστούγεννα στα τέλη του Δεκεμβρίου γιορτάζουν οι οπαδοί των δυτικών χριστιανικών κλάδων, όπως οι καθολικοί και οι διαμαρτυρόμενοι, αλλά και ένα τμήμα των ορθόδοξων εκκλησιών όπως η ελληνική. Αντίθετα η Ρωσική με 135 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, της Ιερουσαλήμ όπου και οι Άγιοι Τόποι, η Γεωργιανή και η Σέρβικη Εκκλησίες καθώς και το Άγιον Όρος τηρούν αυστηρά το παλιό εκκλησιαστικό ημερολόγιο και γιορτάζουν 13 ημέρες αργότερα, που είναι 25 Δεκεμβρίου με το Παλαιό ημερολόγιο και 7 Ιανουαρίου με το Νέο. Κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας οι αντιπροσωπίες αυτών των εκκλησιών στις χώρες όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, τιμούν τη γιορτή δύο φορές.
Ναι έτσι είναι. Κι αν το καλοσκεφτείτε μόνο οι Έλληνες είναι νεοημερολογίτες από τα εκατομμύρια όλων των άλλων ορθοδόξων και συνεορτάζουν τα Χριστούγεννα με τους δυτικούς και όχι με τα αδέρφια τους τους άλλους Ορθοδόξους.
ΑπάντησηΔιαγραφή