Η αεροπορική τραγωδία της Κολομβίας που αποδεκάτισε τη βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομάδα της Σαπεκοένσε έφερε στο νου πολλών μία άλλη αερ...
Ο λόγος για το δυστύχημα του Μονάχου, στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, όταν κατά την επιστροφή της Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι μετά από ένα παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της αγγλικής ομάδας συνετρίβη ενώ επιχειρούσε να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου είχε κάνει στάση για ανεφοδιασμό.
Οκτώ ποδοσφαιριστές της ομάδας σκοτώθηκαν σε εκείνο το δυστύχημα (Τζεφ Μπεντ , Ρότζερ Μπάιρν, Εντι Κόλμαν , Ντάνκαν Έντουαρντς, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ «Μπίλι» Γουίλαν) – ήταν κάποια από τα περίφημα “Μωρά του Μπάσμπι”, του χαρισματικού προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Όμως μετά την τραγωδία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δε διαλύθηκε. Το αντίθετο: παρά το ψυχολογικό βάρος αυτών που έμειναν πίσω και παρά την απώλεια σημαντικών και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, οι “Κόκκινοι Διάβολοι” κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να επιστρέψουν στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Αυτό που ίσως πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι ίσως να μην τα είχε καταφέρει χωρίς τη βοήθεια της Ρεάλ Μαδρίτης...
Η τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ πρωταγωνίστησε στις ενέργειες αλληλεγγύης και υποστήριξης της τσακισμένης Γιουνάιτεντ, παρέχοντας τις εγκαταστάσεις της σε παίκτες και προπονητικό επιτελείο που προσπαθούσαν να συνέλθουν από το δυστύχημα και συγκεντρώνοντας χρήματα, παίζοντας μία σειρά φιλικών σε Αγγλία και Ισπανία.
“Η βοήθεια της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν μία τεράστια ενίσχυση. Η Γιουνάιτεντ ήταν τελειωμένη: ήταν έτοιμοι να κλείσουν τις πόρτες σε κάποια φάση”, δήλωσε στο Reuters ο Τζον Λάντεν, συγγραφέας ενός βιβλίου για τις σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων. “Αυτή η γενναιοδωρία πνεύματος κράτησε ζωντανή τη Γιουνάιτεντ”, πρόσθεσε.
Και η “Βασίλισσα” δεν έμεινε εκεί, αλλά πρόσφερε δανεικούς για τρεις μήνες στη Γιουνάιτεντ δύο από τους κορυφαίους παίκτες της, τον Μαγυάρο Φέρεντς Πούσκας και τον Αργεντίνο Αλφρέντο ντι Στέφανο. Ωστόσο, αν και αμφότεροι οι παίκτες δέχθηκαν να βοηθήσουν την αγγλική ομάδα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας δεν τους το επέτρεψε.
Κάτι αντίστοιχο με αυτήν την πρωτοβουλία της Ρεάλ είδαμε και στη Βραζιλία, με ομάδες της χώρας να προσφέρουν παίκτες ως δανεικούς στη Σαπεκοένσε για να τη βοηθήσουν να ορθοποδήσει και να μη διαλυθεί – όμως και πάλι υπάρχουν επιφυλάξεις από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας για το αν αυτό μπορεί πρακτικά να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για την πρόταση να εξαιρεθεί η ομάδα από έναν πιθανό υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία,
Παράλληλα, η ιταλική Τορίνο, η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που στιγματίστηκε από μία αεροπορική τραγωδία (στο δυστύχημα της Σουπέργκα, το 1949), εξέφρασε την πρόθεσή της για τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα για την υποστήριξη της Σαπεκοένσε.
Η βραζιλιάνικη ομάδα θα χρειαστεί σίγουρα στήριξη από μεγάλες ομάδες προκειμένου να επιβιώσει. Εδώ δε μιλάμε για μία ομάδα του επιπέδου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά για μία άσημη ομάδα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που πριν από λίγα χρόνια αγωνιζόταν στην τέταρτη κατηγορία της Βραζιλίας, και με μεθοδικά βήματα έφτασε στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, την πρόκριση στον τελικό του Copa Sudamericana, η οποία όμως έμελλε να μετατραπεί σε εφιάλτη...
Πάντως, ο Λάντεν σημειώνει ότι όλη αυτή η επίδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης για τη Σαπεκοένσε προσομοιάζει στο κλίμα που υπήρχε μετά την τραγωδία του Μονάχου και είναι καλός οιωνός για το μέλλον της ομάδας.
“Είναι τόσο λυπηρό, αλλά υπάρχουν πολλές συγκρίσεις, με την Ατλέτικο [Μεντεγίν] να τους προσφέρει το κύπελλο [του Copa Sudamericana] και να δείχνει τόση υποστήριξη”, τόνισε.
Όπως αναφέρει το Reuters, το 1968, δέκα χρόνια μετά το Μόναχο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, και οι παίκτες βρίσκονταν ακόμα στα αποδυτήρια του Γουέμπλεϊ όταν έφτασε ένα τηλεγράφημα από την Ισπανία: “Συγχαρητήρια από τους φίλους σας στη Μαδρίτη”, έγραφε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση