Λίγες ώρες πριν αρχίσει ο νέος γύρος πολιτικής διαπραγμάτευση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη δεύτερη αξιολόγηση, το Μέγαρο Μαξίμου ...
Λίγες ώρες πριν αρχίσει ο νέος γύρος πολιτικής διαπραγμάτευση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη δεύτερη αξιολόγηση, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να στείλει μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Με το ΔΝΤ να πετά το μπαλάκι της λιτότητας στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τα σχετικά μηνύματα, τονίζοντας ότι σταθερότητα και νέα μέτρα δεν συμβαδίζουν, καλώντας το ΔΝΤ να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν με νόημα πως «δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων», επιχειρώντας να βάλουν τέλος στην εκλογολογία που πυροδοτεί η νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, πίσω από αυτή την αναφορά εντοπίζεται εκτός από το μήνυμα στη ΝΔ για τον... ευσεβή πόθο των καλπών και ένα δεύτερο μήνυμα πίσω από τις γραμμές προς τον σκληρότερο πυρήνα των δανειστών: Ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα αμαχητί στην περίπτωση που ΔΝΤ ή Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ποντάρουν στην πτώση της κυβέρνησης μέσα από την διαπραγματευτική τους αδιαλλαξία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εγγύς πολιτικό μέλλον.
Προς αυτή την κατεύθυνση της μη λήψης μέτρων πέραν του 2018 κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που σημειώνουν στο κυβερνητικό επιτελείο παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου, αν και δεν παραγνωρίζει κανείς πως ο μεγάλος σκόπελος της αντίφασης του ΔΝΤ με τον Σόιμπλε παραμένει και απειλεί να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα νέο 2015, ενδεχόμενο το οποίο ξόρκισε σε δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι θεσμοί ξεκινούν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, την ώρα που τα κενά που μένουν είναι στο δημοσιονομικό του 2018 σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, και κυρίως στα εργασιακά, όπου η επιμονή του Ταμείου για υποχώρηση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί casus belli για το Μαξίμου.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν εμφατικά πως «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων και η κυβέρνηση θα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση την επιτροπεία», ενώ την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο «παγώματος» του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, σενάριο το οποίο κυοφορείται στις Βρυξέλλες, αν και θεωρείται δεδομένο ότι προσκρούει στους σχεδιασμούς του Βερολίνου.
Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής και τα τετ α τετ με Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς και Γκάμπριελ, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεκλειδώσει πολιτικά τη δεύτερη αξιολόγηση και να υπερκεράσει τις παράλογες, όπως σημειώνουν, απαιτήσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε, αναζητώντας έναν νέο «έντιμο συμβιβασμό», όπως τόνισε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Τσίπρας θα πετάξει σήμερα στη Νίσυρο, όπου θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τη νησιωτική πολιτική. Η πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να σημειώνουν πως θα αναφερθεί εκτενέστερα στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, ενώ θα δεσμευθεί για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιών και η οποία εφόσον ενταχθεί στο Σύνταγμα θα δεσμεύει το κράτος για συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των νησιών. Επιπλέον θα παραθέσει τη δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για τα νησιά και μία σειρά πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση